Rama Tours
Ambon | Rama Tours
Ambon

Ambon is het hoofdeiland van de Molukken en al van oudsher een belangrijke doorvoerhaven in de Grote Oost. Dit komt vooral door een van de mooiste baaien ter wereld, de baai van Ambon, die met zijn enorme lengte het eiland Ambon zowat in tweeën opsplitst. Op het grootste noordelijke deel, Leihitu genaamd, bevinden zich o.a. de luchthaven en de dorpjes Hita, Waai en Tuleha. Op het zuidelijke deel Leitimur ligt de stad Ambon. De grote en diepe baai was en is voor zeeschepen zeer goed te bevaren en bood een veilige ankerplaats tegen vijandelijke aanvallen en slecht weer. Van hieruit voeren de VOC-schepen naar de specerij-eilanden. Voor kruidnagels waren dat vooral de in het noorden gelegen eilanden Ternate en Tidore en voor nootmuskaat en foelie de zuidelijker gelegen Banda eilanden, waar vooral de nootmuskaatperken op de eilanden Lonthor, Ay en het hoofdeiland Neira voor rijke opbrengsten zorgden.

 

Kota Ambon is een prettige en bedrijvige stad, met veel drukke straatjes, met kleine winkeltjes waar gouden sieraden worden verkocht en ook lokale parels, de mutiara. Verder vind je overal kleine marktjes, gezellige steegjes in de kampongs en vooral ’s avonds in de buurt van de haven vele eetstalletjes waar de heerlijkste verse vis wordt gebarbecued. Ook aan de haven ligt Fort Nieuw Victoria, tegenwoordig een zwaar bewaakte militaire kazerne en daarmee verboden terrein. Toch is het interessant om naar dit fort op zoek te gaan, alleen al de rijk versierde oorspronkelijke toegangspoort met opschriften en afbeeldingen is zeer de moeite waard. Verdere bezienswaardigheden in de stad zijn o.a de oudste kerk, het monument van de vrijheidstrijdster Martha Christina en de vrijheidsheld Pattimura.

 

Buiten de stad zie je in Waai een kristalheldere beek, waarin de plaatselijk vrouwen de was doen en kinderen vrolijk rondplonsen, altijd een zeer fotogeniek tafereeltje. Maar het meest bekend zijn deze bronnen echter vanwege de heilige alen, enorme palingen die door de dorpsbewoners worden vereerd en vertroeteld. Er is altijd wel een lokale man bereid om tegen vergoeding van enige tienduizenden roepiahs met een aantal rauwe eieren deze vriendelijke monsters uit hun holen te lokken, waarna je de palingen in hun volle glorie kunt aanschouwen.

 

Verder noordwaarts vind je in het dorpje Hila het belangrijkste fort van Ambon, Benteng Amsterdam, gebouwd aan het begin van de 17e eeuw. Het fort ligt direct aan zee en kijkt uit over de baai en het eiland Ceram. Naast het fort woonde de beroemde bioloog Rumphius, een belangrijk wetenschapper die hier vele jaren in dienst van de VOC heeft gewerkt en veel van de inheemse flora en fauna in kaart heeft gebracht.

 

Schuin tegenover het fort ligt de plaatselijke lagere school. Met een vriendelijke vraag mag je meestal wel even in de klas kijken. Na 100 meter aan je rechterhand ligt het oudste kerkje van het eiland, helaas niet meer in gebruik omdat tijdens de onlusten van 1999 alle christenen dit gebied zijn ontvlucht. Nog even verder ligt het mooie dorpje Keitetu met de oudste moskee van Ambon, een gebouw met traditionele alang alang dakbedekking, dat in zijn oudste vorm al sinds 1414 bestaat.

Meer informatie rondreis Molukken »

Lees meer
Banda eilanden | Rama Tours
Banda eilanden

De Banda eilanden zijn stipjes op menig kaart, maar mogen toch wel de mooiste eilanden van de Molukken genoemd worden. De Banda eilanden zijn vooral bekend vanwege hun monopolie op de handel in nootmuskaat en foelie in de 17e eeuw. Voorheen wisten alleen Chinezen, Arabieren, Javanen en andere, niet-Europese, zeevaarders en handelaren deze specerijen te vinden en hielden dat geheim graag voor zich alleen. Nadat de Portugezen Malakka in 1511 in handen kregen, stuurde Alfonso de Albuquerque een vloot met oa. Maleisische loodsen uit om deze kostbare specerij-eilanden te gaan zoeken. Dat lukte en nadat de Banda eilanden waren ontdekt, verschenen in 1599 de Hollanders aan het front en na inname van van dit gebied verdedigden zij deze zeer lucratieve wingewesten met hand en tand. Ook de plaatselijke bevolking heeft hieronder zeer te lijden gehad. In 1621 liet een getergde gouverneur generaal Jan Pieterszoon Coen 44 van de plaatselijke leiders, de orang kaya, letterlijk ‘rijke mannen’, door meegebrachte en door hem betaalde Japanse soldaten in fort Nassau op beestachtige wijze onthoofden en vierendelen, waarna de hoofden op stokken ter afschrikking werden tentoongesteld. Ook werden bijna alle mannelijke inwoners van 15 jaar en ouder vermoord. De rest vluchtte naar Banda Elat op Kai Besar. Een zeer zwarte bladzijde uit ons koloniaal verleden! Daarna stelde J.P. Coen het systeem in van de perken, waarbij de plantages werden verdeeld in overzichtelijke percelen met een grootte van 1,2 hectare, beheerd door zogenaamde perkeniers, Nederlandse landeigenaren die zich voor zo’n perceel konden inschrijven. In de decennia en eeuwen daarna begon de zeer lucratieve handel in nootmuskaat en foelie. Er wordt beweerd dat op het toppunt van de handel, de nootmuskaatnoten in Amsterdam 320 keer de kostprijs opleverden.

Banda eilanden bezoeken

Een bezoek aan de Banda eilanden is ook tegenwoordig nog een hele onderneming. Het vergt een lange reis vanaf Amsterdam, meestal via Jakarta en Makassar naar Ambon en vervolgens met een propellervliegtuigje of per boot naar Banda. Maar het is al deze moeite meer dan waard. Banda is tegenwoordig weer het vreedzame paradijs van weleer. De bevolking is uiterst vriendelijk en bestaat uit een mix van culturen, religies en mensen van allerlei komaf. In de straten van Banda Neira kun je op je gemak het unieke verleden van Banda ontdekken: indrukwekkende Europese landhuizen, machtige forten, antieke muntstukken, oude kanonnen, vervallen sociëteiten, sierlijke moskeeën en lieflijke kerkjes, ingebed in het mooiste tropische landschap dat je je kunt voorstellen.

 

Lonthor

Lonthor is het grootste van de 9 Banda eilanden. Het wordt ook wel Banda Besar of groot Banda genoemd. Het ligt als een banaan om de eilanden Neira en Gunung Api gedrapeerd. Van de 68 door de VOC uitgegeven nootmuskaatperken, liggen er 3 op Neira, 31 op Ay en 34 op Lonthor. De bekendste perkeniersfamilie Van den Broeke beheerde veel van deze perken op dit eiland gedurende bijna 3 eeuwen. De zoon van Wim van den Broeke, Poncky is de laatste perkenier van dit roemruchte geslacht. Tijdens de onlusten in 1999 werden vijf van zijn familieleden door opgehitste opstandelingen op zeer wrede wijze vermoord. Hij zelf, een dochter en zoon wisten de moordpartij te ontvluchten en hebben de aanval overleefd. Op het eiland bevinden zich twee oude forten, Hollandia en Concordia, waarvan vooral het eerste een bezoek zeker waard is. De lange beklimming via een stenen trap leidt tot het vervallen fort en wordt beloond met een prachtig uitzicht over de baai, Gunung Api aan de overzijde en het kleine dorpje beneden. Op het eiland groeien nog steeds vele nootmuskaatbomen, evenals op het verderop gelegen eilandje Ay, alle steeds in de schaduw van wel 40 meter hoge kanari bomen, een soort tropische amandelen, die overigens ook niet te versmaden zijn.

 

Ay

Het eiland Ay maakt onderdeel uit van de beroemde Banda eilanden. Het ligt ten westen van het hoofdeiland Banda Neira. Ay was een van de eilanden waar nootmuskaat werd verbouwd. De heren van de VOC deelden de nootmuskaatplantages op in perken, elk met een grootte van 1,2 hectare. Op Ay waren 31 van zulke perken. Voor het beheer van deze perken werden zogenaamde perkeniers aangesteld, Nederlanders in overheidsdienst die zich voor deze perken konden inschrijven. Op Ay vindt je nog een oude poort, die toegang moet hebben geboden tot het perk van de perkenier Herrrebrugge. Ook vind je op het eiland de oude en vervallen perkenierswoning Welvaren, het overwoekerde maar toch mooie fort der Wrake, ofwel Benteng Revenge en het graf van een van de beroemdste perkeniersfamiles van Banda, Paulus van den Broeke. Een voettocht over eiland waarbij je bovengenoemde bezienswaardigheden bezoekt, is zeer de moeite waard. Je eindigt je tocht met een mooie wandeling door de oude nootmuskaatplantages. De vruchten dragende nootmuskaatbomen, plaatselijk ‘palla’ genoemd, staan in de schaduw van reusachtige kenari bomen, die de kwetsbare nootmuskaat tegen de brandende zon moeten beschermen. Behalve historische wapenfeiten is Ay ook een paradijs voor duikers en snorkelaars. Het eiland wordt omringd door prachtige zeetuinen met kleurrijk koraal en een grote variëteit aan vissen.

 

Run of Rhun

Nog westelijker vanaf Banda Neira dan Ay ligt het eilandje Run. Dit eiland was te ver gelegen om vanuit Banda Neira te worden gecontroleerd. Om te voorkomen dat de bewoners handel gingen drijven met ander Europese mogendheden, vernietigden de Hollanders alle nootmuskaatplantages op dit eiland. Daarna ruilde Nederland dit eiland, o.a. samen met Suriname met de Engelsen tegen Manhattan (New York). Het kleine guesthouse op het eiland draagt dan ook de naam Manhattan 2. Behalve een wandeling door het mooie dorpje, daarna omhoog en dan door de nootmuskaatplantages weer terug, wat met een mooi uitzicht over het dorpje en de baai wordt beloond, heeft dit eiland niet heel veel te bieden.

Meer informatie rondreis Molukken »

Lees meer
Kei eilanden | Rama Tours
Kei eilanden

De aankomst op de Kei eilanden per vliegtuig is al de moeite waard. Groene parels omgeven door kristalhelder water doemen onder u op. Alle kleuren groen en blauw worden hier zowel op de Kei eilanden als in het water getoond. Deze eilandengroep met ca. 100.000 inwoners is overwegend christelijk, ligt tussen de Banda en Aru eilanden en bestaat uit een aantal eilanden waarvan Kei Kecil en Kei Besar de twee grootsten zijn. Kei Kecil is het belangrijkste en meest dichtbevolkte van de twee. Hier ligt ook de hoofdstad Tual en de luchthaven die Kei met Ambon verbindt.

Kei eilanden; Kei Kecil & Kei Besar

Kei Kecil is een vlak eiland, de belangrijkste bezienswaardigheden zijn hier vooral de parelwitte stranden, zoals het beroemde Pasir Panjang, met wuivende palmen en een azuurblauwe zee. De stranden van Kei Kecil zijn misschien wel de mooisten ter wereld en steken die van Bora Bora en Boracay (de Filipijnen) naar de kroon. Op ongeveer 1 uur varen voor de kust ligt Bair Island. Dit kleine eiland staat bekend als het ‘mini Raja Ampat’, verwijzend naar de vergelijkbare grillig gevormde karsteilandjes en koraalriffen van die eilandengroep voor de westkust van Papua. Op Bair Island kunt u genieten van snorkelen, van steile rotsen in zee springen, wandelen langs het strand of gewoon ontspannen en genieten van de omgeving. U kunt een heerlijke barbeque-lunch bestellen bij de lokale bevolking en als nagerecht genieten van thee of koffie met speciale lokale delicatessen die gemaakt zijn van cassave, bruine suiker en kokosnoot.

Het langgerekte, dunbevolkte en meer heuvelachtige Kei Besar ligt op ongeveer 40 kilometer van Kei Kecil en is alleen per boot te bereiken. Het heeft mooie stranden, een onontdekt binnenland en ongerepte koraalriffen. In het dorpje Banda Elat wonen de afstammelingen van de Bandanezen die in 1621 Banda ontvluchtten om aan de toorn van Jan Pieterszoon Coen te ontkomen.

Meer informatie rondreis Molukken »

Lees meer
Halmahera | Rama Tours
Halmahera

Het grillig gevormde en dunbevolkte Halmahera is het grootste eiland van de Molukken. Het is een bergachtig eiland met een onderontwikkelde infrastructuur, maar veel tropisch bos en enkele (actieve) vulkanen. Naast prachtige verlaten stranden en het ongerepte binnenland zijn er op Halmahera ook veel overblijfselen uit de Tweede Wereldoorlog te vinden. Het kleine kustplaatsje Kao was ten tijde van de Tweede Wereldoorlog een belangrijke Japanse marinebasis. Aan het eind van de oorlog werd Kao door de geallieerden onder leiding van generaal MacArthur bijna geheel weggevaagd. Ook om het strategisch gelegen eiland Morotai, net voor de kust van Halmahera in het noorden, werd hevig gevochten en vandaag de dag zijn hier nog veel wrakken van boten en gevechtsvliegtuigen te vinden. Halmahera wordt omzoomd door prachtige koraalriffen, waarvan vooral die van Morotai en de Weda baai uitzonderlijk mooi zijn. Voor de zuidwestkust van Halmahera bevindt zich het eilandje Bacan, dat ook een bezoek waard is. U kunt hier onder andere een bezoek brengen aan de ‘kraton’ (het sultanspaleis), evenals aan het Fort Barnewald dat ooit door de Portugezen werd gebouwd. Of maak een korte trekking/wandeling door landerijen en tropisch bos vanaf het centrum van het hoofdstadje Labuha naar het Air Mata Belanda gebied en de gelijknamige waterval. In dit afgelegen gebied is het rivierwater heel helder en heerlijk verkoelend, een perfecte plek om de middag door te brengen!

 

Meer informatie rondreis Molukken »

Lees meer
Haruku | Rama Tours
Haruku

Haruku maakt deel uit van de Lease eilanden groep en is een buureiland van Ambon. De groep bestaat verder uit Saparua, Nusa Laut en het piepkleine Pulau Molana. Het maar weinig bezochte heuvelachtige eiland Haruku is dunbevolkt en wordt omgeven door een rotskust met enkele strandjes. Het eiland bestaat met name uit tropisch bos, kleine plantages en een aantal dorpen. Bezienswaardigheden zijn onder andere diverse Pelauw dorpjes, het Laturharhary standbeeld en het VOC-fort Nieuw Zeelandia. Dit fort werd al in 1655 door de VOC gebouwd, toen nog met de naam Zeelandia, en had ooit ruim 10 meter hoge en 1,5 meter dikke verdedigingsmuren. Aan het begin van de 19e eeuw werd het fort echter verwoest door diverse opstanden en vloedgolven (het ligt aan zee) en werden er slechts delen van weer opgebouwd.

Lees meer
Saparua | Rama Tours
Saparua

Saparua maakt deel uit van de Lease eilanden groep en is een buureiland van Ambon. De groep bestaat verder uit Ambon, Haruku en het piepkleine Nusa Laut. Op Saparua vindt u veel sagopalm-, kruidnagel- en nootmuskaatplantages die in de oogstperiode een lust voor het oog zijn. Verder staat nabij Saparua stad het gerestaureerde Nederlandse fort Benteng Duurstede, waar u tegenwoordig een intacte en goedverzorgde collectie krijgsuitrusting kunt bezichtigen. Vanaf dit fort kun je met een auto met chauffeur het eiland verkennen, waarbij je op zoek gaat naar verscholen arak stokerijen, plekken waar sago wordt gezeefd en geperst, een kleine keramiekwerkplaats, de altijd weer aandoenlijke plaatselijke schooltjes en het vervallen fort Ouw in het gelijknamige plaatsje. Daarna rijd je om de hele baai heen en eindigt je tocht in het schilderachtige christelijke dorpje Booi, gelegen op een heuvel met een adembenemend uitzicht over zee. Het dorp is smaakvol aangelegd, de straatjes geasfalteerd en schoon, de tuintjes vol met bloemen aangeharkt en kerkjes en huisjes fris geschilderd in alle kleuren van de regenboog. Via trappen loop je naar beneden naar het strand waar kleine prauwen worden gebouwd en beschilderd.

 

Meer informatie rondreis Molukken »

Lees meer
Seram | Rama Tours
Seram

Seram is een van de grootste eilanden van de Molukken en wordt gezien als de bron van de Molukse cultuur. Het wordt daarom ook wel “Nusa Ina” ofwel het moedereiland genoemd. Seram is een tropisch eiland met veel groen en bebossing. Op Seram kun je een tocht over dichtbeboste bergkammen met overweldigende jungle maken naar het vissersdorpje Sawai, gelegen aan de noordkant van het eiland. Hier woont het overgrote deel van de bewoners op palen aan zee. Het is een paradijs voor natuurliefhebbers en snorkelaars. Hier heeft u onder andere de mogelijkheid om dolfijnen te zien en een bijzondere pelikaansoort. Voor de kust ligt Tanjung Batu, een van de beste snorkelspots van deze regio. Meteen achter het dorpje begint de jungle van het Manusela National Park, een 189.000 hectare groot natuurreservaat waar je trekkings kunt maken of zelfs slapen in een boomhut. Als je een stuk de Salawai rivier op vaart, is er een grote kans op het spotten van inheemse vogels, zoogdieren en met een beetje geluk zelfs een alligator! Met een lokale vogelexpert kun je op zoek gaan naar onder andere neushoornvogels, Molukse kaketoes, rode papegaaien, lorikeets en andere tropische vogels die uniek zijn voor dit gebied.

 

Lang geleden kende de cultuur van dit eiland onder andere koppensnellers. Tegenwoordig is het nog steeds gebruikelijk dat 15-jarige jongens een week de jungle in trekken om dieren te vangen om zo te bewijzen dat ze volwassen zijn. De Alifuro zijn de oorspronkelijke bewoners van de berggebieden van Seram. Ze staan bekend om hun animistische geloofsovertuigingen en de traditionele rode kleding gedragen door de mannen. Vandaag de dag leven velen echter ook steeds meer een moderner leven, en verdwijnt langzaam maar zeker de traditionele levensstijl. Vaak worden wel nog de rode bandana’s gedragen. De Alifuro bevolking kunt u onder andere ontmoeten in het Hoalu dorp, te bereiken door middel van een pittige trekking.

Meer informatie rondreis Molukken »

Lees meer
Ternate Molukken | Rama Tours
Ternate Molukken

Het vulkanische eiland Ternate ligt in de Noordelijke Molukken. Ternate is een zeer oud Sultanaat, gevestigd in 1257. Vroeger was dit eiland bekend om zijn florerende handel in kruidnagel, samen met Tidore stonden de eilanden bekend als de kruidnageleilanden. Tegenwoordig is het eiland nog steeds het belangrijkste handelscentrum in de omgeving. Het heeft een uitgestrekte haven die geschikt is voor grote zeeschepen. In Ternate stad vindt u onder andere Fort Oranje. Dit fort gebouwd door de Nederlanders in 1607 was een belangrijke troef voor het verkrijgen van het kruidnagelmonopolie. Ook interessant is het Portugese fort Kalamata en het Toloko fort in Dufa-Dufa, een Portugese vestiging uit de 17e eeuw. Buiten de stad kunt u mooie tochten in de omgeving maken, bijvoorbeeld naar het prachtige Tolire Besar meer (het Grote Tolire meer). Het water in dit meer is helder groen en langs de oevers groeit en bloeit een unieke flora. Vlakbij Tolire Besar ligt Tolire Kecil (het Kleine Tolire meer). Hier kunt u genieten van de mooie omgeving en prachtige korte wandelingen maken.

Meer informatie rondreis Molukken »

Lees meer
Tidore | Rama Tours
Tidore

Het “zustereiland” van Ternate wordt net als zijn grote zus gedomineerd door een vulkaan. De sultanaten van de beide eilanden lagen continu met elkaar in de clinch. Tegenwoordig is het eiland een stuk rustiger. U geniet hier van het oorspronkelijke Indonesische leven en gaat mee in de rust van alle dag. U kunt op Tidore heerlijk wandelen, bijvoorbeeld in de omgeving van Gurabunga, een klein dorpje op de punt van Tidore waar de geur van kruidnagels overal aanwezig is. Ook kunt u op Tidore het oude Spaanse fort bezoeken, het sultanspaleis, een werkplaats waar ‘klewangs’ worden gemaakt (een soort traditionele kapmessen) en de kleurrijke lokale markt.

Meer informatie rondreis Molukken »

Lees meer
Aru eilanden | Rama Tours
Aru eilanden

De Aru eilanden liggen het meest oostelijk van alle eilanden in de Molukken, in de afgelegen Arafura zee nabij Papua. Net als de dichtbijgelegen Kei eilanden zijn het hele vlakke eilanden zonder echte bergen, het hoogste punt is net iets hoger dan 200 meter boven zeeniveau. De ongeveer 95 eilanden zijn zeer dunbevolkt en bestaan voor een groot deel uit tropische laaglandbossen die aan de kust over gaan in mangroven. Nog niet zo lang geleden konden de eilanden alleen maar worden bereikt met een lange meerdaagse ferrytocht, maar vandaag de dag zijn er naar Aru ook dagelijkse vluchten vanaf Ambon. Aru heeft de avontuurlijke reiziger veel te bieden en heeft veel potentie als reisbestemming, maar wordt tot op heden nog nauwelijks door internationale toeristen bezocht en de kans is dan ook groot dat u hier geen enkele andere toerist tegenkomt.

In de kleine kustplaatsjes leeft een aanzienlijk deel van de bevolking van visserij, maar ook van de parelindustrie. Het is interessant om het proces van het ‘oogsten’ en verwerken van parels van dichtbij mee te maken. Aan de kilometerslange kuststreken liggen verder een aantal zeer mooie en paradijselijke stranden, met warm, glashelder water en spierwit zand. Ook zijn er piepkleine eilandjes voor de kust met echte bountystranden. Verblijven op deze eilandjes of aan deze stranden is niet mogelijk, accommodatie voor toeristen is hier simpelweg niet en u zult deze waanzinnig mooie plekken alleen als dagtochtje kunnen bezoeken vanaf uw guesthouse in een van de grotere plaatsjes.

In het binnenland wonen maar weinig mensen en leiden de spaarzame wegen die er zijn vooral de natuur in.  U kunt hier trekkings maken en op zoek gaan naar bijzondere dieren zoals paradijsvogels, kakatoes en boomkangoeroes, die overigens verder vooral op Papua voorkomen. Net als bijna alle andere eilanden in dit ‘verre oosten’ van Indonesië, behoorde Aru miljoenen jaren geleden tot het Australische continent in plaats van het Eur-Aziatische continent, waardoor de flora en fauna ook meer verwant zijn aan het hedendaagse Australië in plaats van Azië.

Lees meer