Geldzaken
Munteenheid
De munteenheid van Maleisië is de Ringgit (MYR). De waarde van deze munt fluctueert en ligt de laatste jaren tussen de 4 tot 5 MYR Ringgit voor 1 euro. Deze koers is aan verandering onderhevig, voor actuele koersinformatie verwijzen wij u naar: www.xe.com. Er zijn biljetten van 2, 5, 10, 50, 100, 200, 500 en 10000 Ringgit. Zorg dat u altijd wat kleinere coupures bij u heeft voor fooitjes of kleinere uitgaven. De munteenheid van Brunei is de Bruneise Dollar (BND) en deze is gekoppeld aan de Singapore Dollar (SGD). De waarde van deze munt fluctueert en ligt de laatste jaren tussen de 1,45 tot 1,55 Brunei Dollar voor 1 euro. Deze koers is aan verandering onderhevig, voor actuele koersinformatie verwijzen wij u naar: www.xe.com. Er zijn briefjes in de waarde van 1, 5, 20, 50, 100, 1000 en 10000 Brunei Dollar. Zorg dat u altijd wat kleinere coupures bij u heeft voor fooitjes of kleinere uitgaven.
Pinnen
U kunt prima geld uit de geldautomaten halen (zogenaamde ATM’s), waardoor het niet per se noodzakelijk is contant geld mee te nemen. U vindt de geldautomaten op de luchthaven en in de grote steden. Houdt u er wel rekening mee dat u vaak maar een beperkt bedrag per keer op kan nemen, dit verschilt per bank. In sommige plaatsen, zoals in de jungle, is het niet mogelijk om geld op te nemen. Wij raden u dan aan om voldoende geld op zak te hebben. Daarnaast adviseren wij u een kleine hoeveelheid contant geld in Euro’s of Dollars mee te nemen. (let op: biljetten zonder scheuren, zonder vouwen en volledig onbeschreven Dollars mogen niet ouder zijn dan seriejaar 1999). Deze kunt u gemakkelijk wisselen bij hotels, postkantoren en banken.
Credit Card
U kunt vaak in de grote hotels, restaurants en warenhuizen en bij veel duikscholen gebruik maken van uw creditcard. Wanneer u met uw creditcard in Maleisië wenst te betalen wijzen wij u er op dat er veelal naar de pincode van uw creditcard gevraagd wordt ter autorisatie in plaats van uw handtekening.
Fooi
In Maleisië is het gebruikelijk om fooien te geven. Vooral uw chauffeur en/of gids zullen het op prijs stellen een extraatje te ontvangen na hun inzet. Het bedrag dat u geeft aan fooi is volledig aan uzelf en afhankelijk van uw mate van tevredenheid. Ook porters en kamermeisjes kunnen een extraatje wel waarderen. Wij adviseren u om de fooien persoonlijk te overhandigen. Bij de restaurants en cafés zijn de service kosten al verwerkt in de rekening. U kunt uiteraard altijd naar eigen inzien een fooi geven als u dat wilt. Op de toeristische plaatsen komt dit steeds meer voor.
Afdingen
Het is in Maleisië de normaalste zaak om te onderhandelen over de prijs van producten en diensten. Voelt u zich dus niet bezwaard om een lagere prijs te vragen dan wat er wordt gevraagd. Ook bij het gebruik van lokaal vervoer, bijvoorbeeld taxi’s en tuk tuk’s, is het gebruikelijk te onderhandelen over de prijs. In supermarkten en restaurants wordt in de regel niet afgedongen. Hier worden in de meeste gevallen vaste prijzen gehanteerd. Voor het afdingen zijn geen echte richtlijnen. Neem vooraf een bedrag in gedachte wat u maximaal wilt uitgeven voor het product of de dienst. We adviseren altijd op respectvolle manier te onderhanden. Blijf te allen tijde lachen en probeer niet te schreeuwen of kwaad weg te lopen.