Rama Tours

Vakantie Vietnam

Vietnam is één van de meest oorspronkelijke en verrassende bestemmingen van Zuidoost-Azië. Het land is op sommige plekken niet meer dan 50 kilometer breed, maar strekt zich van noord naar zuid uit over een lengte van 1700 kilometer en kent daardoor zowel landschappelijk als klimatologisch grote verschillen. De natuur is zeer afwisselend en tijdens uw reis ontdekt u ongerepte berggebieden, groene rijstvelden, langgerekte palmstranden en tropische baaien en eilandjes. In het oosten ligt Vietnam aan de Zuid-Chinese Zee en in het zuidwesten aan de Golf van Thailand. Het langgerekte land deelt in het noorden een landgrens met China en in het westen met Laos en Cambodja. Samen met deze laatste twee landen was het ooit onderdeel van Indochina. Vanaf het einde van de 19e eeuw tot en met het midden van de 20e eeuw was Indochina, en daarmee ook Vietnam, een kolonie van Frankrijk. In de hoofdstad Hanoi, het gemoedelijke stadje Hoi An en de grootste stad van het land Ho Chi Minh City zijn de Franse koloniale invloeden nog goed zichtbaar in de vorm van brede boulevards, kerken en typische okergele of paletkleurige gebouwen. Ook heeft de Chinese overheersing van zo’n 1000 jaar een duidelijke stempel gedrukt op de Vietnamese kunst, cultuur en architectuur. Een prachtig voorbeeld van deze Chinese invloed vindt u in de voormalig keizerlijke hoofdstad Hué. Naast deze culturele hoogtepunten, biedt Vietnam ook veel wonderschone en zeer afwisselende natuurlijke hoogtepunten. Bijvoorbeeld het unieke Halong Bay waar bijna 2000 piekerige karstbergen uit de zee omhoog rijzen, de immens uitgestrekte Mekong Delta in het zuiden van het land of het indrukwekkende berglandschap waar vele etnische stammen wonen rondom Sapa in het noorden van Vietnam. De perfecte afsluiting van een reis door Vietnam is beslist een verblijf in een van de badplaatsen aan de oostkust of de tropische eilanden Phu Quoc of Whale Island.

Landkaart Vietnam

Vietnam: land van keizerlijke pracht

Vietnam heeft bovendien een rijke geschiedenis en cultuur en de bevolking is vriendelijk en gastvrij. In de keizerlijke stad Hue en het pittoreske Hoi An vindt u nog vele voorbeelden van de culturele historie en in de grote steden Hanoi en Ho Chi Minh City proeft u de sfeer van het koloniale verleden. Ofschoon de welvaart de laatste jaren gestaag toeneemt, gaan de Vietnamezen zorgvuldig om met hun boeddhistische beschaving en houden zij hun eeuwenoude tradities in ere. Vooral in het zuiden heeft ook de Vietnamees-Amerikaanse oorlog zijn sporen nagelaten en kunt u een bezoek brengen aan het indrukwekkende War Remnants Museum in Saigon of de Cu Chi tunnels.

Niet te missen hoogtepunten van rondreis door Vietnam zijn verder de kleurrijke etnische minderheden in Sapa, de indrukwekkende krijtstenen rotsformaties van Halong Bay en het uitgestrekte rivier-landschap van de Mekong delta.

U kunt een Vietnam-rondreis afsluiten op een van de heerlijke tropische stranden van Nha Trang, Whale Island, Mui Ne of Phu Quoc!

“Ik help u graag bij het samenstellen van uw unieke rondreis”
Irene van Steenbergen
Product Manager
  • Opmerkingen en vragen zijn welkom.

    Wilt u informatie of heeft u een vraag of opmerking? Vul dan onderstaand formulier in en wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Praktische informatie

Visuminformatie

Vaccinaties

Kleding

Taal

Telefonie & internet

Verzekeringen

Paspoort

Geldzaken

Tijd

Elektriciteit

Beste reistijd

Visuminformatie

Voor een rondreis naar Vietnam heeft u een visum nodig. Er zijn vier verschillende manieren om een visum aan te vragen. Sinds 2018 is het mogelijk om een E-visum te verkrijgen, dit is de makkelijkste manier. Het E-visum Vietnam kunt u aanvragen op de website van het Vietnam Immigration Department. Hiervoor heeft u een paspoortscan en pasfoto nodig. 

Andere mogelijkheden om een visum aan te vragen zijn bij Visum 365, direct bij de Vietnamese ambassade in Den Haag of een “visa on arrival” (bij aankomst in Vietnam zelf).  Voor het “visa on arrival” heeft u een autorisatieformulier nodig dat wij aan u kunnen verstrekken. De kosten voor deze autorisatie bedragen € 15,– en voor het visum zelf betaalt u dan ter plekke USD 25,–. Het grote voordeel van een “visum on arrival” is dat het goedkoper is. Houdt u er wel rekening mee dat u bij aankomst iets langer moet wachten bij de douane en dat een “visum on arrival” alleen verkrijgbaar is op de internationale luchthavens Hanoi en Ho Chi Minh stad (Saigon).

Rama Tours werkt samen met Visum 365, dit is één van de grootste full-service visumbureaus van de Benelux. Mocht u het prettig vinden dan kunt u ook via Visum 365 uw visum aanvragen. Dat kan via deze website.

Vaccinaties

Voor Vietnam zijn geen inentingen verplicht. Wel wordt een aantal vaccinaties aangeraden, zoals DTP, hepatitis A en buiktyfus. Malaria komt in sommige regio’s van Vietnam voor, voornamelijk in het noordelijke berggebied en sommige delen van de Mekong-delta. Raadpleeg voor actuele informatie altijd tijdig uw huisarts, de lokale GGD of neem contact op met Thuisvaccinatie, waar Rama Tours mee samenwerkt.

Kleding

In het tropische zuiden van Vietnam, vooral in de Mekongdelta en aan de kuststreek, raden wij u aan om luchtige, katoenen kleding te dragen. In deze regio’s komen tevens de meeste muggen voor, dus ’s avonds is het aan te raden een shirt en broek met lange mouwen dragen. Sandalen of lichte sportschoenen verdienen de voorkeur (en op de stranden kunt u uiteraard ook blootsvoets lopen!). Doet u het bergachtige noorden aan, dan is een wollen trui, vest of wellicht zelfs een jas onontbeerlijk, met name in de winter.  Uiteraard komt een regenponcho of paraplu uitstekend van pas in het regenseizoen! Lichte bergschoenen zijn het beste voor een trekking. Beschikt u niet over bergschoenen, zorgt u dan in ieder geval dat uw schoenen enig profiel hebben, de paden kunnen namelijk glibberig zijn. Nagenoeg overal in Vietnam kunt u voor weinig uw kleding laten wassen. Voor Vietnamezen is bedekte kleding de norm. U zult merken dat er deuren voor u opengaan die voor anderen gesloten blijven, als u zich aanpast aan kleding en gewoonten. Het is daarom verstandig t-shirts met een kort mouwtje en shorts en rokjes tot op de knie mee te nemen, dan zit u meestal goed. In tempelcomplexen gelden vaak iets striktere kledingvoorschriften. Neem voor de zekerheid een set nette kleding mee voor bepaalde gelegenheden (een duurder restaurant, een uitnodiging om bij iemand te eten, een officiële of religieuze bijeenkomst). Daarnaast raden wij u aan niet al te veel kleding mee te nemen omdat u uw kleding doorgaans gemakkelijk kunt laten wassen in hotels waar u minimaal 2 nachten verblijft. En komt u kleding tekort, dan is Vietnam de beste plek om nieuwe kleding te kopen!

Taal

De officiële taal van Vietnam is het Vietnamees, of “Kinh”. De taal wordt door bijna 90 % van de bevolking gesproken. Daarnaast kent het land meer dan 100 overige talen en dialecten, die worden gesproken door de vele etnische minderheden. Reist u naar Sapa, dan zal uw gids u uitleggen dat iedere stam een andere taal spreekt, soms verschilt dat per dorp! Het Vietnamese schrift is gebaseerd op de Latijnse letters, maar u zult zien dat er veel leestekens in worden verwerkt. Omdat het schrift voorheen was gebaseerd op het Chinees, zult u dit nog veel tegenkomen op oude tempelcomplexen. Frans wordt hier en daar nog door de oudere generatie gesproken, maar Engels raakt steeds meer wijdverbreid. Op scholen wordt Engelse les steeds meer gehandhaafd.

Telefonie & internet

In Vietnam is het mogelijk ter plaatse een simkaart aan te schaffen. De kosten voor het gebruik van uw mobiele telefoon zijn in dit geval lager dan bij het gebruik van uw Nederlandse simkaart. In de meeste steden in Vietnam zijn internetcafés te vinden waar u voor relatief weinig gebruik kunt maken van het internet. Daarbij hebben tegenwoordig de meeste hotels, in het bijzonder de grotere hotels, draadloos internet. Bij de receptie kunt u eventueel vragen naar de inloggegevens. In sommige gevallen vragen zij hiervoor een kleine vergoeding.

Verzekeringen

Wanneer u een mooie reis heeft geboekt of wilt gaan boeken is het natuurlijk verstandig om een goede verzekering af te sluiten. U wilt tenslotte onbezorgd op reis! Er zijn twee soorten verzekeringen: de reisverzekering en de annuleringsverzekering.

Reisverzekering
Met een goede reisverzekering gaat u onbezorgd en goed voorbereid op vakantie. U kunt bij de meeste verzekeraars kiezen tussen een kortlopende of doorlopende reisverzekering. Zo kunt u zelf bepalen welke verzekering het best bij u past. Een reisverzekering bestaat standaard uit de basisdekking. Heeft u bijvoorbeeld onverwachte reiskosten, of maakt u iets stuk in de hotelkamer dan bent u hiervoor in de meeste gevallen verzekerd. Daarnaast kunt u de basisdekking uitbreiden en onder meer geneeskundige kosten, ongevallen of rechtsbijstand meeverzekeren zodat u ten allen tijden goed verzekerd bent tegen bijvoorbeeld de kosten van opname in een (privé/duur) ziekenhuis of kliniek in het buitenland, of tegen repatriëring van u en uw reisgenoten na een ongeval of ziekte.

Annuleringsverzekering
Behalve een reisverzekering, is ook een annuleringsverzekering erg belangrijk. Het zal u maar gebeuren dat de door u geboekte reis niet door kan gaan, of dat u de reis vroegtijdig dient te beëindigen. Met een annuleringsverzekering zijn zowel de kosten voor annulering als de eventuele ongebruikte reisdagen verzekerd. Daarbij kunt u de annuleringsverzekering bij de meeste verzekeraars uitbreiden met de allrisk-annulering (u bepaalt zelf de reden voor annulering) en een verzekering voor de (zaak)waarnemer.

Een doorlopende annuleringsverzekering is meestal inbegrepen in de doorlopende reisverzekering. Dit kunt u navragen bij uw verzekeraar. Houdt u er rekening mee dat bij een doorlopende annuleringsverzekering, de maximaal verzekerde reissom per persoon meestal € 1.250 of € 1.500 bedraagt. De meeste verzekeringsmaatschappijen bieden de mogelijkheid om het verschil tussen de totale reissom en het maximaal verzekerd bedrag bij te verzekeren.

Een kortlopende annuleringsverzekering moet doorgaans binnen 7 dagen na het boeken van de reis worden afgesloten en de premie ligt tussen de 5% en 7% van de reissom. Een voordeel van een kortlopende annuleringsverzekering is dat u per reis kunt afwegen of het nodig is.

Verzekering afsluiten
U kunt via Rama Tours een verzekering via Allianz Global Assistance afsluiten. U ontvangt meer informatie tijdens het boeken van uw reis.

Paspoort

Uw paspoort dient bij aankomst in Vietnam nog minimaal zes maanden geldig te zijn. Belgische reizigers dienen te beschikken over een internationale reispas. Tevens adviseren wij u om een kopie van het paspoort mee te nemen of naar uzelf te mailen. Bij verlies of diefstal kan dit erg handig zijn. Indien uw paspoort is gestolen of zoek is geraakt, dient u een nieuw reisdocument aan te vragen bij de Nederlandse ambassade in Hanoi. Voor de resterende periode van uw verblijf kunt u gebruik maken van een noodpaspoort. Vergeet echter niet om ter plaatse een verklaring van vermissing in te vullen en/of aangifte van diefstal te doen.

Geldzaken

Munteenheid
De Vietnamese munteenheid is de Dong. De waarde van deze munt fluctueert en ligt de laatste jaren tussen de 20.000 tot 30.000 Dong voor 1 euro. Er zijn biljetten van 100, 200, 500, 1000, 2000, 5000, 10.000, 20.000, 50.000 , 100.000, 200.000 en 500.000 Dong. De biljetten van 100, 200 en 500 Dong zijn weinig waard en worden niet vaak gebruikt. Zorg dat u altijd wat kleinere coupures bij u heeft voor fooitjes of kleinere uitgaven. Muntgeld bestaat wel, maar wordt zelden gebruikt en ook niet overal geaccepteerd. Ook het gebruik van de Amerikaanse dollar is wijdverspreid, op veel plekken zult u zien dat prijzen (vooral voor toeristen) tevens in dollars worden weergegeven.

Pinnen
U kunt prima geld uit de geldautomaten halen (zogenaamde ATM’s), waardoor het niet per sé noodzakelijk is contant geld mee te nemen. U vindt de geldautomaten op de luchthaven en in vrijwel alle (toeristische) plaatsen. In de meeste gevallen kunt u tot 2 miljoen Dong pinnen. Wij raden u echter ook aan om een kleine hoeveelheid contant geld in Euro’s of Dollars mee te nemen (let op: biljetten zonder scheuren, zonder vouwen en volledig onbeschreven. Dollars mogen niet ouder zijn dan seriejaar 1999). Deze kunt u gemakkelijk wisselen bij hotels, postkantoren en banken.

Credit Card
U kunt vaak in de grote hotels, restaurants en warenhuizen en bij veel duikscholen gebruik maken van uw creditcard. We adviseren u wel om het gebruik van uw credit card te vermijden omdat er namelijk nog weleens gefraudeerd wordt. In de internationale hotels kunt u uiteraard wel op een veilige manier uw credit card gebruiken. De meest geaccepteerde creditcards zijn van Mastercard en Visa.

Fooi
In Vietnam is het tegenwoordig vaak gebruikelijk om fooien te geven. Vooral uw chauffeur en/of gids zullen het op prijs stellen een extraatje te ontvangen na hun inzet. Het bedrag dat u geeft aan fooi is volledig aan uzelf en afhankelijk van uw mate van tevredenheid. Ook porters en kamermeisjes kunnen een extraatje wel waarderen. Wij adviseren u wel om de fooien persoonlijk te overhandigen. In de restaurants is de service charge soms al verwerkt in de rekening.

Afdingen
Het is in Vietnam de normaalste zaak om te onderhandelen over de prijs van producten en diensten op vooral op markten en in lokale winkels. Voelt u zich dus niet bezwaard om een lagere prijs te vragen dan wat er wordt gevraagd. Ook bij het gebruik van lokaal vervoer, bijvoorbeeld taxi’s en cyclo’s (soort riksja’s), is het gebruikelijk te onderhandelen over de prijs. In supermarkten en restaurants wordt in de regel niet afgedongen. Hier worden in de meeste gevallen vaste prijzen gehanteerd. Voor het afdingen zijn geen echte richtlijnen. Neem vooraf een bedrag in gedachte wat u maximaal wilt uitgeven voor het product of de dienst. We adviseren altijd op respectvolle manier te onderhanden. Blijf te allen tijde lachen en probeer niet te schreeuwen of kwaad weg te lopen.

Tijd

In onze zomertijd is het in Vietnam vijf uur later dan in Nederland, in onze wintertijd zes uur. Vietnam bevindt zich in dezelfde tijdszone als de omliggende landen Cambodja, Laos en Thailand, maar in China en Maleisië is het een uur later.

Elektriciteit

Vietnam heeft over het algemeen een redelijk betrouwbaar elektriciteitsnetwerk, hoewel in het zuiden en in de meer landelijke gebieden stroomstoringen regelmatig voorkomen. Het voltage is meestal 220 volt (zeker in gebieden met meer toerisme), echter komt 110 volt ook nog steeds voor. Het kan daarom raadzaam zijn eerst het voltage te checken voordat u een elektrisch apparaat aansluit. Daarnaast is het handig om een wereldstekker mee te nemen. Deze zijn te koop bij onder andere ANWB en Hema.

Beste reistijd

Vietnam strekt zich over een lengte van zo’n 1700 km uit van noord tot zuid en is hierdoor klimatologisch moeilijk in te delen. Het is altijd wel ergens droog, maar ook altijd wel ergens regenachtig. Een beste reistijd is er dus eigenlijk niet! In het noorden zijn de winters van november tot april en in de bergen is het zelfs koud. De zomer beschikt over hoge temperaturen en korte, hevige buien. De zomer is van mei tot oktober. De gemiddelde temperatuur in Hanoi bedraagt in deze periode 30 graden. De vochtigheidsgraad, warmte en regen kunnen in het noorden van Vietnam onvoorspelbaar zwaar zijn. In de bergen is het koeler, maar tegelijkertijd kan de zon hier erg fel zijn. In centraal Vietnam valt de meeste regen van november tot februari. Door de bergen kunnen sommigen plaatsen in het midden van het land tijdens die periode weinig neerslag hebben. De zomermaanden zijn droog en heet. Het zuiden van Vietnam is echt tropisch en heeft gedurende het hele jaar een constante temperatuur tussen de 25 en 30 graden. De regenval bepaalt de seizoenen. Vanaf eind november tot april loopt het droge seizoen. Het natte seizoen van mei tot oktober. De heetste periode is in de maanden maart en april en dus misschien wel de beste periode om verkoeling te zoeken in zee!

ZELF ZOEKEN? DAT KAN!

Zoek hier tussen al onze bestemmingen.

Rama Tours Nieuwsbrief