Rama Tours

Introductie

De onderstaande rondreis is een voorbeeld van een individuele avontuurlijke reis door Sumatra en kan naar wens worden aangepast.

De ongerepte natuur van Sumatra is uitermate geschikt voor de reiziger die zich niet laat afschrikken door een primitieve en avontuurlijke rondreis. Tijdens deze vakantie maakt u trekkings in de jungle van het Gunung Leuser nationale park, dat bekend staat om zijn bijzondere flora en fauna. Daarnaast maakt u kennis met de Kubu bevolking die als nomaden nog steeds afgesloten van de Westerse wereld in de oerwouden bij Bangko leven.

Sumatra is nog relatief dunbevolkt en het landschap wordt voornamelijk gekenmerkt door ondoordringbare jungle, kleine dorpjes en woeste rivieren. U begint de reis echter in Medan, een chaotische maar tegelijkertijd intrigerende stad waar nog enkele bezienswaardigheden en gebouwen herinneren aan de koloniale tijd.

Vervolgens reist u af naar Bukit Lawang, een dorpje aan de Bohorok-rivier, aan de rand van het prachtige oerwoud van het Gunung Leuser National Park. Dit zeer uitgestrekte park is o.a. bekend vanwege de orang-oetans die uit handen van stropers zijn gered of vrijwillig ‘gedoneerd’ zijn door hun vorige eigenaren. Dankzij speciale programma’s leren de apen hier weer om onafhankelijk van de mens te worden om uiteindelijk terug te kunnen keren in de vrije natuur op de grens van het Gunung Leuser National Park. Een ontmoeting met deze intelligente primaten is onvergetelijk!

Stel uw rondreis samen »

Landkaart

De volgende dag begint u aan een avontuurlijke trekking door de jungle, onder begeleiding van een ervaren bosgids en zijn helpers. De fauna is hier uniek; er leven nog tijgers, orang-oetans, neushoorns en olifanten. U overnacht aan de oevers van een rivier, diep in de jungle met alleen uw gids, kok, dragers en de geluiden van de natuur als metgezel. Na de trekking gaat u op de tweede dag heerlijk tuben.

U vervolgt uw weg per jeep naar Tangkahan waar u kunt uitrusten en genieten van het prachtige junglegebied of lekker zwemmen in de rivier. Ook bezoekt u een olifantenkamp waar u helpt met het wassen van deze bijzondere dieren .

Na deze overweldigende jungle ervaring komt u tot rust bij het immense Tobameer, dat u bereikt via Berastagi, een marktdorp gelegen nabij de vulkanen Sibayak en Sinabung. U bent hier in het land der Batakkers, een bevolkingsgroep met een geheel eigen klederdracht, taal en huizenbouw. De vergezichten over het Tobameer en de omgeving zijn betoverend!

Deze rondreis aanpassen »

Via de Trans-Sumatra ‘highway’, een route door het hart van Sumatra, reist u naar Bukittinggi, de vriendelijkste stad van Sumatra. Bukittinggi is de hoofdstad van de Minangkabau-bevolking, beroemd als matriarchale samenleving en om hun unieke weef- en houtsnijkunst. In de omgeving liggen de prachtige kratermeren Singkarak en Maninjau.

Hoewel de meeste Sumatra-reizen eindigen in Padang, reist u nog verder reizen naar het onontdekte zuiden. U reist via Muara Labuh naar Kersik Tuo bij het Kerinci National Park. Onderweg komt u langs de meren Diatas en Dibawah en de watervallen bij Telun Berasap en ziet u behalve kaneelplantages ook de grootste theeplantage in Indonesië, Ao Kayu Aro. U maakt een wandeling bergopwaarts naar het op1950 meterhoogte gelegen Tujuh meer, waar u een spectaculair uitzicht heeft op zeven bergtoppen en de groene jungle. U gaat verder op ontdekkingsreis op zoek naar apen, diverse vogelsoorten en exotische planten. Diep in de jungle bij Bangko staat u een ontmoeting te wachten met de nomadische Kubu-stam, een perfect sluitstuk van deze avontuurlijke en unieke reis!

Deze rondreis als basis nemen »

  • Opmerkingen en vragen zijn welkom.

    Wilt u informatie of heeft u een vraag of opmerking? Vul dan onderstaand formulier in en wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Uw reis van dag tot dag

Dag 1 : Vertrek uit Amsterdam

Vlucht Amsterdam – Medan (eventueel met stopover in o.a. Singapore, Kuala Lumpur, Jakarta, Doha, Dubai of Hong Kong).

Dag 2 : Medan

Bij aankomst in Medan wordt u opgehaald door onze chauffeur en Nederlands of Engels sprekende gids die u zullen begeleiden tijdens uw reis over Sumatra.

Dag 3 : Medan-Bukit Lawang

Privé transfer naar Bukit Lawang (duurt ongeveer 4 uur) met stops onderweg bij palmolie- en rubberplantages. U verblijft aan de rand van het prachtige oerwoud van het Gunung Leuser Nationaal park, bekend vanwege het rehabilitatiecentrum voor de orang-oetans. Deze bijzondere dieren zult u tijdens uw verblijf hier van dichtbij kunnen bewonderen.

Dag 4 : Bukit Lawang-Trekking Gunung Leuser National Park

vandaag staat er een avontuurlijke trekking door het Gunung Leuser National park op het programma. Samen met een ervaren gids loopt u door de jungle opzoek naar orang-oetans. Met een beetje geluk komen de apen uw neus voorbij geslingerd. U overnacht aan de oevers van een rivier in een trekkershut.

Dag 5 : Trekking Gunung Leuser National Park-Bukit Lawang

In de ochtend wordt u gewekt door het geluid van een kabbelend riviertje en vogels die u een goedemorgen wensen. U maakt nog een mooie laatste trekking door het regenwoud terug naar Bukit Lawang. Het laatste gedeelte van de reis zit u in een grote opblaasband terwijl u de rivier afdaalt. De lokale bevolking zwaait u vrolijk toe, een heerlijk manier om even af te koelen na de intensieve jungle wandeling!

Dag 6 : Bukit Lawang-Tangkahan

Vandaag per jeep verder naar Tangkahan.

Dag 7 : Tangkahan-Berastagi

Vandaag gaat u helpen met het wassen van olifanten. Verder kunt u vandaag genieten van het prachtige jungle gebied of lekker zwemmen in de rivier tot dat u doorreist naar Berastagi, bekend vanwege de groente- en fruitmarkt die hier op hoogte ligt.

Dag 8 : Berastagi

U wordt rond 08.00 uur opgehaald bij uw hotel voor de beklimming van de Sibayak vulkaan (2.000 meter). Het is aan te raden om deze tour vroeg in de ochtend te doen zodat u de meeste kans heeft op een helder zicht vanaf de vulkaan.

Dag 9 : Berastagi-Samosir (Tobameer)

Privé transfer naar het Tobameer via de Sipisopiso waterval. Bij Prapat steekt u per boot over naar Samosir.

Dag 10 : Samosir (Tobameer)

Na het ontbijt gaat u het land der Batakkers verkennen. U bezoekt traditionele dorpen zoals Ambarita, waar u bekend raakt met de geschiedenis van deze intrigerende bevolkingsgroep.

Dag 11 : Samosir (Tobameer)

Dag ter vrije besteding.

Dag 12 : Samosir (Tobameer)-Sipirok

Privé transfer naar Sipirok door het hart van Sumatra, langs dorpjes en plantages.

Dag 13 : Sipirok-Bukittinggi

Privé transfer naar Bukittinggi, met onderweg bezoek aan een waterval en een botanische tuin. Vandaag steekt u de evenaar over naar het zuidelijk halfrond.

Dag 14 : Bukittinggi

In de ochtend gaat u met uw chauffeur naar het Maninjau meer. De weg naar beneden biedt prachtige vergezichten over het meer.

Dag 15 : Bukittinggi-Harau Valley

in ongeveer 1,5 uur reist u naar de prachtige Harau Valley. Deze groene en vruchtbare vallei wordt begrensd door steile granieten kliffen en watervallen. Samen met een lokale gids maakt u een wandeling en krijgt u een kijkje in de Sumatraanse keuken.

Dag 16 : Harau Valley-Kersik Tuo

Privé transfer naar Kersik Tuo. Een lange rit via het tweelingenmeer en diverse plantages.

Dag 17 : Kersik Tuo (Kerinci Seblat National Park)

In deze omgeving kunt u samen met een lokale gids een wandeling maken in het Kerinci Seblat National Park of de omgeving per auto te verkennen.

Dag 18 : Kersik Tuo-Bangko

Vandaag reist u naar Bangko en kunt onderweg genieten van het prachtige regenwoud waar u doorheen rijdt.

Dag 19 : Bangko

Vandaag maakt u een dagexcursie naar de Kubu stam onder begeleiding van een gids. Vroeger leefden deze inheemse stammen nog volledig volgens oude tradities en geïsoleerd van de buitenwereld en leefden zij als nomaden. Tegenwoordig leven deze mensen in een omgeving die door de overheid wordt aangeboden. Hier krijgen zij trainingen om te leven zoals de meeste lokale mensen tegenwoordig leven.

Dag 20 : Bangko-Bengkulu

Privé transfer verder naar het zuiden naar Bengkulu.

Dag 21 : Vertrek naar Amsterdam

Privé transfer naar de luchthaven van Bengkulu voor uw vlucht huiswaarts (eventueel met stopover in o.a. Singapore, Kuala Lumpur, Jakarta, Doha, Dubai of Hong Kong).

Dag 22 : Aankomst op Schiphol

Aankomst op Schiphol.

Medan, Deli River hotel

Het prachtige Deli River hotel ligt aan de buitenrand van Medan en is omringd door een tropische tuin.

Lees meer

Bukit Lawang, Eco Lodge

Aan de rand van het Gunung Leuser National Park ligt de prachtige Eco Lodge in het dorpje Bukit Lawang.

Lees meer

Tangkahan, Jungle Lodge

Deze (zeer) eenvoudige lodge is gelegen in Tangkahan met uitzicht over de rivier en de jungle.

Lees meer

Berastagi, Grand Mutiara Hotel

Het Grand Mutiara ligt net buiten het centrum van Berastagi. Met uitzicht op de Sinabung vulkaan.

Lees meer

Samosir, Tabo Cottages

Dit zeer gemoedelijke hotel ligt direct aan het meer en tussen de rijstvelden en beschikt over een heerlijk zwembad.

Lees meer

Sipirok, Torsibohi Nauli Hotel

De bungalows van Torsibohi Nauli zijn mooi gelegen tussen de rijstvelden en bossen.

Lees meer

Bukittinggi, Novotel

Het Novotel in Bukittinggi is in Moorse en Minangkabau stijl gebouwd en is ideaal gelegen.

Lees meer

Harau Valley, Abdi Homestay

Abdi homestay ligt in het hart van de prachtige Harau Valley, net buiten een klein dorpje in een groene vallei.

Lees meer

Kersik Tuo, Subandi Homestay

Subandi Homestay is in Kersik Tuo gelegen, aan de voet van de Kerinci vulkaan.

Lees meer

Bangko, Permata hotel

Aan het einde van een rustige straat in Bangko ligt hotel Permata.

Lees meer

Medan, Deli River hotel

Het prachtige Deli River hotel ligt aan de buitenrand van Medan en is omringd door een tropische tuin.

Lees meer

Bukit Lawang, Eco Lodge

Aan de rand van het Gunung Leuser National Park ligt de prachtige Eco Lodge in het dorpje Bukit Lawang.

Lees meer

Tangkahan, Jungle Lodge

Deze (zeer) eenvoudige lodge is gelegen in Tangkahan met uitzicht over de rivier en de jungle.

Lees meer

Berastagi, Grand Mutiara Hotel

Het Grand Mutiara ligt net buiten het centrum van Berastagi. Met uitzicht op de Sinabung vulkaan.

Lees meer

Samosir, Tabo Cottages

Dit zeer gemoedelijke hotel ligt direct aan het meer en tussen de rijstvelden en beschikt over een heerlijk zwembad.

Lees meer

Sipirok, Torsibohi Nauli Hotel

De bungalows van Torsibohi Nauli zijn mooi gelegen tussen de rijstvelden en bossen.

Lees meer

Bukittinggi, Novotel

Het Novotel in Bukittinggi is in Moorse en Minangkabau stijl gebouwd en is ideaal gelegen.

Lees meer

Harau Valley, Abdi Homestay

Abdi homestay ligt in het hart van de prachtige Harau Valley, net buiten een klein dorpje in een groene vallei.

Lees meer

Kersik Tuo, Subandi Homestay

Subandi Homestay is in Kersik Tuo gelegen, aan de voet van de Kerinci vulkaan.

Lees meer

Bangko, Permata hotel

Aan het einde van een rustige straat in Bangko ligt hotel Permata.

Lees meer

Medan

De hoofdstad van Sumatra is de poort naar dit prachtige eiland.

Lees meer

Bukit Lawang

Het dorpje Bukit Lawang ligt aan de Bohorok-rivier.

Lees meer

Tangkahan

Tangkahan is een dorp aan de rand van Gunung Leuser National park.

Lees meer

Berastagi

Berastagi is een bergdorpje en heeft een aangenaam fris klimaat.

Lees meer

Tobameer

Vanaf Berastagi naar Prapat voert de route langs de Sipisopiso waterval.

Lees meer

Bukittinggi

De hoofdstad van de Minangkabau, Bukittinggi, is één van de aangenaamste en vriendelijkste steden van Sumatra. De stad is een oase van rust na de lange reis door de Sumatraanse hooglanden. De Minangkabauers kennen een matriarchaal familiepatroon. De vrouwen bezitten de huizen en het land, maar naar buiten toe vertegenwoordigen de mannen de familie. Kenmerkend zijn ook de op palen gebouwde huizen met karakteristieke daken in de vorm van buffelhoorns.

Breng een bezoek aan het gezellige marktplein waar onder andere de iconische klokkentoren Jam Gadang staat. Deze witte toren is gebouwd in de Nederlandse koloniale tijd. Het plein zelf is voorzien van markten, eetkraampjes, souvenir winkels en versierde sado’s (paard en wagen). Ook een bezoekje aan de pasar ternak (veemarkt) is de moeite waard.

Voor een prachtig panoramisch uitzicht op het karbouwengat, een meer dan 100 meter diepe canyon, moet u bij Ngarai canyon zijn. Bent u hier bij zonsondergang dan heeft u kans op het zien van vliegende honden en vleermuizen. Een bijzonder gezicht! Langs de weg die naar het karbouwengat leidt vindt u Gua Jepang, een Japans gangenstelstel uit de Tweede Wereldoorlog.

Een andere interessante bezienswaardigheid is Fort de Kock, een voormalig Nederlands koloniaal fort vernoemd naar de Nederlandse officier Hendrick de Kock. Het fort is gebouwd in 1825 waarna in de loop der jaren is uitgegroeid tot het huidige Bukittinggi. Van het fort zelf is niet veel meer over, afgezien van de gedenkplaat en een paar ruïnes en kanonnen. Wel heeft u vanaf het fort een mooi uitzicht over Bukittinggi en de omgeving.

In de omgeving zijn diverse dorpjes te bezoeken, zoals Kota Gadang wat bekend staat om de prachtige zilver- en borduurwerk wat hier ambachtelijk wordt gemaakt en verkocht.

Even buiten Bukittinggi liggen uitgestrekte plantages en prachtige kratermeren Maninjau en Singkarak. Deze meren worden omringd door palmbomen, groene rijstvelden en vulkanen. De route ernaartoe is al prachtig. Een heerlijk plekje om tot rust te komen, een boekje te lezen en een verfrissende duik in het water te nemen.

Meer informatie rondreis door Sumatra »

Lees meer

Harau Valley

De prachtige Harau Vallei ligt op ongeveer anderhalf uur rijden van de stad Bukittinggi. Deze groene en vruchtbare vallei wordt begrensd door steile granieten kliffen en kristalheldere watervallen. Het toerisme staat hier nog in de kinderschoenen waardoor u een ongerept en authentiek stukje Sumatra te zien krijgt.

Een verblijf van een of twee nachten in Abdi Homestay is zeker de moeite waard. Vanaf de homestay heeft u uitzicht op de steile klif met prachtige watervallen. U kunt schitterende wandelingen maken door de groene rijstvelden terwijl grote kleurrijke vlinders voorbij vliegen. Neem vervolgens een verfrissende duik bij een van de watervallen in de omgeving. De Lemba Harau is de grootste waterval. De lokale bevolking komt ook graag verkoeling in het water zoeken of een hapje eten bij een van de eetstalletjes.

Een andere leuke activiteit om hier te ondernemen is een Sumatraanse kookcursus. In de ochtend brengt u samen met een lokale gids en de kokkin een bezoek aan de traditionele Indonesische markt Pasar Ibuah. Een leuke manier om in contact te komen met de lokale bevolking. De gids zal u helpen met inkopen doen en onderhandelen over de prijs van de vele verschillende soorten groenten, kruiden, vlees en santen (kokosmelk), die hier lokaal wordt gemaakt. De gerechten worden op traditionele manier bereidt en in een grote pan bereidt op vuur. Hierna mag u de zelf bereide maaltijd uiteraard opeten. Een ervaring om niet snel te vergeten!

Meer informatie rondreis door Sumatra »

Lees meer

Kersik Tuo

Kersik Tuo is een klein en stil dorpje zonder restaurants. Dit plaatsje ligt in het grootste nationale park van Sumatra: het Kerinci Seblat Nationale Park, dat o.a. bekend is vanwege de hoogste berg van Sumatra (Gunung Kerinci, 3.805 meter) en het kratermeer Gunung Tujuh. Het park strekt zich uit over de provincies West-Sumatra, Jambi, Zuid-Sumatra en Lampung. In dit uitgestrekte regenwoud leeft ook de grootste concentratie van de zeldzame en bedreigde Sumatraanse neushoorn. De kans dat u deze in het wild tegenkomt is echter heel erg klein: er zijn er nog maar een paar honderd op Sumatra.

In deze omgeving kunt u samen met een lokale gids een wandeling maken in het Kerinci Seblat National Park of de omgeving per auto te verkennen. U kunt onder andere een bezoek brengen aan Kayo Aro; bekend om zijn genationaliseerde theefabriek waar u kunt zien hoe thee geplukt en verwerkt wordt.

Meer informatie rondreis door Sumatra »

Lees meer

Bangko

Op weg naar Bangko en kunt u genieten van het prachtige regenwoud van Sumatra.

Lees meer

Bengkulu

Bengkulu, ook wel bekend als Benkoelen in de koloniale tijd. vandaag kunt u te voet of per auto op zoek gaan naar het koloniale verleden van de stad. Fort Marlborough en de Europese begraafplaats zijn hier nog stille getuigen van. Het fort werd eerst door de Engelsen gebouwd, later door Nederlanders gebruikt, nadat de Engelsen Bengkulu met de Nederlanders ruilden voor de Maleisische stad Malakka. Thans is het fort een interessant museum. Op de Europese begraafplaats is nog een aantal Engelse en Nederlandse graven te bezichtigen. Ook vindt u hier het huis van oud president Soekarno die eind jaren dertig door de Nederlanders naar Bengkulu werd verbannen.

Meer informatie rondreis door Sumatra »

Lees meer

Recensies

89 mensen beoordelen Rama Tours Holland gemiddeld met een 9.2  / 10