Rama Tours

Introductie

De onderstaande rondreis is een voorbeeld van een individuele reis door het zuidoosten van Sulawesi en kan naar wens worden aangepast.

Deze pioniersreis voert door drie nog onbekende en weinig bezochte gebieden in het zuidoosten van Sulawesi. De reis begint op de eilandengroep Labengki, ook wel het kleine Raja Ampat genoemd. Daarna reist u naar het groene en dichtbeboste eiland Buton, waar u het grootste fort ter wereld en de tarsier, het spookdiertje, kunt bewonderen.

In de meest zuidoostelijke punt van Sulawesi, in het hart van ’s werelds mooiste koraaldriehoek ligt ultieme tropische paradijs Wakatobi. Het woord Wakatobi is samengesteld uit de eerste twee letters van elk van de vier grote eilanden van deze archipel. Wa komt van Wangi-Wangi, Ka van Kaledupa, To van Tomia en Bi van Binongko. In dit afgelegen eilandenrijk vindt u prachtige parelwitte stranden met zand zo fijn als bloem, uitgestrekte en ongerepte koraaltuinen, mysterieuze mangrovebossen en kristalheldere wateren waar schilpadden gracieus voorbijglijden. De eilanden zijn zeer afgelegen en dunbevolkt. Het kost wat moeite om er te komen, maar daar wordt de reiziger dan ook ruimschoots voor beloond in de vorm van ongerepte stranden, enkele fraaie hotels en met wat waarschijnlijk de mooiste duiklocaties van Indonesië zijn!

Deze avontuurlijke reis begint in het rustige en beetje rommelige provinciehoofdstadje van zuidoost Sulawesi: Kendari. Na een overnachting in Kendari vertrekt u per katinting (lokale vissersboot) of speedboot naar Labengki. Labengki is een klein eilandje in deze afgelegen en ongerepte archipel en er is maar een dorpje op dit eiland. U logeert bij een lokale familie thuis in hun homestay. Op Labengki geniet u van de koraalriffen, mangroves en helderblauwe lagunes. Na een aantal overnachtingen in dit kleine Raja Ampat vaart u terug naar het vaste land en wordt u naar de luchthaven gebracht voor de vlucht naar Baubau, de hoofdstad van het naburige Buton. Dit dichtbeboste en groene eiland herbergt vele zeldzame diersoorten, prachtige watervallen en diep verborgen grotten. De volgende stop is het Lambusango National Park. U slaapt bij een lokale familie thuis in het kleine maar prachtige dorpje Kakenauwe. In Kakenauwe kunt u onder andere op zoek naar de tarsier: het kleinste aapje ter wereld! Ook maakt u een tochtje over een mooie door groene oevers omzoomd riviertje naar een baai waar een prachtig en nog volledig authentiek zeenomaden dorpje ligt.

Reisvoorstel aanvragen »

Op dag 9 vertrekt u naar de haven van Kemaru waar u aan boord gaat van de ferry naar Wanci, de kleine hoofdstad van het eiland Wangi Wangi. Na een overnachting op Wangi Wangi reist u verder naar het eiland Tomia. Deze tocht voert langs het grootste koraalrif van Indonesië bij Kaledupa Island. Onderweg kunt u uw Indonesisch oefenen met een praatje met de nieuwsgierige medepassagiers. Aangekomen in Tomia transfer naar uw guesthouse in het plaatsje Waha.

Op Tomia kunt u genieten  van zon, zee en strand. U verkent met een gemotoriseerde boot de onaangetaste koraalriffen rondom Tomia, rijdt u over het groene, zeer dunbevolkte eiland en passeert rustieke dorpjes met kleurrijke moskeeën. Op dag 13 vaart u naar het laatste en meest afgelegen van de vier Wakatobi eilanden: Binongko. U bezoekt hier de in een grot gelegen zoetwaterbron Topa La Boga en de ijzersmeden waar dit eiland beroemd om is. Bij de koraalriffen rond dit eiland is de kans zeer groot dat je  zeeschildpadden zult zien. Een excursie naar het eiland Kaledupa, waar u de kleine eilandjes bij Limbo Langge per boot verkent staat natuurlijk ook op het programma. U verblijft niet op Kaledupa zelf maar op het kleinere en vlakbij gelegen Hoga Island, waar u overnacht bij Geertje in het idyllische Hoga Island resort. U sluit de reis af op Wangi Wangi waar u onder andere op zoek gaat naar dolfijnen alvorens u afscheid neemt van dit paradijs aan het einde van de wereld!

Deze rondreis als basis nemen »

  • Opmerkingen en vragen zijn welkom.

    Wilt u informatie of heeft u een vraag of opmerking? Vul dan onderstaand formulier in en wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Uw reis van dag tot dag

Dag 1 : vertrek Amsterdam

Vlucht Amsterdam-Makassar (eventueel met stopover in o.a. Singapore, Kuala Lumpur of Jakarta).

Dag 2 : Makassar-Kendari

Vlucht van Makassar naar Kendari. Bij aankomst op de luchthaven van Kendari per transfer naar uw hotel. Kendari is het rustige en beetje rommelige provinciehoofdstadje van zuidoost Sulawesi.

Dag 3 : Kendari-Labengki

Transfer naar een klein haventje en per katinting of speedboot naar Labengki waar u een aantal dagen verblijft in een homestay. Na de lunch wandeling over het eiland, bezoek aan grotten en de vuurtoren. Alle heerlijke maaltijden zijn inbegrepen

Dag 4 : Labengki

Vandaag gaat u naar het uitzichtpunt van waar u een prachtig panorama uitzicht heeft over Raja Ampat kecil (de kleine Raja Ampat eilanden) en Teluk Cinta. U beklimt een rots en vandaar uit ziet u aan de ene zijde de mooie eilandjes liggen en ook het Nirwana resort, aan de andere kant de liefdesbaai: de Teluk Cinta. Na een heerlijke lunch bereid door Ratna en haar vriendinnen in het guesthouse verkent u per boot deze middag de stranden van Pasir Panjang en Pasir Merah.

Dag 5 : Labengki

Vandaag een heerlijk tocht per kano door de lagunes en mangroves bij Labengki, daarna vaart u verder naar de noordelijk gelegen Sombori eilanden. Hier vindt u de mooiste verlaten eilandjes, met prachtige spierwitte stranden, onaangetaste koraalvelden en helderblauwe lagunes.

Dag 6 : Labengki-Buton

U vaart terug naar het vaste land en vliegt vervolgens naar Baubau, de hoofdstad van het eiland Buton. Het dichtbeboste en groene Buton herbergt vele zeldzame diersoorten, prachtige watervallen en diep verborgen grotten.

Dag 7 : Buton-Kakenauwe

In de ochtend verkent u het fort van Baubau, het langste en grootste fort ter wereld. Na de lunch rijdt u door naar het Lambusango National Park. Vlakbij het park wordt de lunch genuttigd in een kleine Warung met heerlijke lokale specialiteiten. In de late namiddag gaat u met een lokale gids naar het oerwoud, waar u op zoek gaat naar zeldzame dieren, en vooral naar de tarsier: het kleinste aapje ter wereld! U slaapt vannacht bij een lokale familie thuis in het prachtige dorpje Kakenauwe. Maaltijden zijn inbegrepen.

Dag 8 : Kakenauwe

's Ochtends kunt u naar keuze weer op zoek naar de Tarsier. Het ritueel van de avondschemering vindt nu in omgekeerde volgorde plaats. U gaat aan boord van een kleine houten kano met klein motortje. U vaart een stukje over een mooie door groene oevers omzoomd riviertje naar een baai waar een prachtig en nog volledig authentiek zeenomaden dorpje ligt.

Dag 9 : Kakenauwe-Wangi Wangi

de chauffeur en gids brengen u naar de haven van Kemaru waar u aan boord gaat van de ferry naar Wanci, de kleine hoofdstad van het eiland Wangi Wangi, het hoofdeiland van Wakatobi.

Dag 10 : Wangi Wangi-Tomia

Vandaag stapt u op de boot naar Tomia. Dit is een houten lokale publieke boot en het duurt ongeveer 4 tot 5 uur voordat u Tomia bereikt. Aangekomen in Tomia transfer naar uw guesthouse in het plaatsje Waha.

Dag 11 : Tomia

Een dag van zon, zee en strand. U verkent met een gemotoriseerde boot de onaangetaste koraalriffen rondom Tomia. U gaat onder andere naar het Marie Maboek rif, een van de mooiste koraalriffen van zuidoost Azië.

Dag 12 : Tomia

Samen met uw chauffeur en gids verkent u vandaag het groene, zeer dunbevolkte Tomia. U rijdt door rustieke dorpjes met kleurrijke en centraal gelegen moskeeën. U bezoekt het Patua fort en Kulati village, een dorpje aan de kust en tot slot Kahianga Peak, van waaruit u uitkijkt over de eilandjes voor de kust en kunt genieten van een spectaculaire zonsondergang.

Dag 13 : Tomia-Binongko-Tomia

Per boot vaart u naar het laatste en meest afgelegen van de vier Wakatobi eilanden, Binongko. U verkent het eiland met het lokale vervoermiddel, de Kaiser. U bezoekt onder andere een mooi gelegen zoetwaterbron. Na de lunch gaat u naar een nabijgelegen baai vanwaar u kunt snorkelen boven het prachtige koraal. De kans is hier zeer groot dat u vele enorme zeeschildpadden voorbij ziet komen. In de namiddag vaart u terug naar Tomia.

Dag 14 : Tomia-Hoga Island

Vroeg op voor een heerlijk ontbijt en daarna transfer naar de haven en per lokale houten boot naar Kaledupa. Bij aankomst transfer per boot naar Hoga eiland, waar u meteen kunt gaan snorkelen boven de kleurrijke riffen.

Dag 15 : Hoga Island

Ochtend en voormiddag ter vrije besteding om te gaan snorkelen en duiken in één van de meest kleurrijke koraaltuinen met een overvloed aan marine live. In de namiddag steekt u over naar het zeenomadendorpje Sampela. Hier maakt u kennis met de bewoners die hoofdzakelijk van visvangst leven.

Dag 16 : Hoga Island-Kaledupa-Hoga Island

Na het ontbijt steekt u per boot over naar Kaledupa waar u de kleine eilandjes bij Limbo Langge per boot verkent. U vervolgt uw tocht al kanoënd door de waterwegen van de uitgestrekte mangrove bossen en geniet hier van de absolute stilte en de vogels die hier leven

Dag 17 : Hoga Island-Wangi Wangi

Vandaag neemt u afscheid van het paradijs. U verlaat Hoga Island en vaart per public boat terug naar Wangi Wangi. Hier verblijft u in het prachtige Patuno resort, direct gelegen aan de kust.

Dag 18 : Wangi Wangi

‘s Ochtends vroeg staat een dolfijnen spot tour op het programma. U gaat aan boord van een ruime vissersboot met bemanning die samen met u op zoek gaat naar dolfijnen. Geniet van de zonsopkomst en het spectaculaire schouwspel van scholen rondtrekkende dolfijnen.

Dag 19 : Wangi Wangi

Dag ter vrije besteding. U kunt even heerlijk uitrusten op het strand of gaan snorkelen tussen de kleurrijke vissen.

Dag 20 : Vertrek Sulawesi

Transfer naar de luchthaven voor uw vluchten huiswaarts van Wanggi Wangi via Kendari en Jakarta naar Amsterdam.

Dag 21 : Aankomst Amsterdam

Einde van een onvergetelijke reis naar één van de puurste en nog minst bezochte en onbedorven uithoeken van Indonesië.

Wakatobi, Wisata Beach hotel

Het Wisata Beach hotel ligt op het eiland Wangi Wangi van Wakatobi. Dit kleinschalige en gemoedelijke hotelletje ligt

Lees meer

Wakatobi, Abi Jaya homestay

Abi Jaya homestay ligt op het Tomia eiland van Wakatobi. Dit guesthouse ligt midden in het kleine plaatsje Waha op nog

Lees meer

Wakatobi, Hoga Island resort

Hoga Island resort is een zeer charmant resortje op het Hoga eiland van Wakatobi.

Lees meer

Wakatobi, Hoga Island Dive Resort

Zoals de naam al doet vermoeden ligt het Hoga Dive resort op Hoga Island van Wakatobi. Het Hoga Dive resort ligt aan

Lees meer

Wakatobi, Patuno Resort

Het Patuno resort ligt op het eiland Wangi Wangi aan een baai van wel 1 kilometer lang en bestrijkt de hele baai van kaap naar kaap, van tanjung naar tanjung. Voor het resort ligt een mooie rots die prachtig als fotodecor kan dienen.

Kamers
Het resort heeft zeer mooie houten bungalows, die van alle gemakken zijn voorzien, airconditioning, warm en koud stromend water, en een grote veranda met uitzicht op zee. De bungalows liggen tevens allemaal langs het strand. Natuurlijke bouwmaterialen zoals bamboe, teakhout, kokoshout, rotan en palmbladeren worden overal in het resort gebruikt. Het Patuno resort heeft drie soorten bungalows: de standaard bungalows, de deluxe bungalows en de executive bungalows.

Faciliteiten
Witte zandstranden, een prachtige duikomgeving, een comfortabel en luxueus resort en een goed aanbod aan smakelijke internationale en Indonesische gerechten, het Patuno resort heeft het allemaal.

Meer informatie rondreis Sulawesi »

Lees meer

Labengki

Labengki is een nog onbekend en weinig bezocht tropisch paradijs in het zuidoosten van Sulawesi. Deze afgelegen en

Lees meer

Buton

In het zuidoosten van Sulawesi ligt het eiland Buton. Dit dichtbeboste en groene eiland herbergt vele zeldzame

Lees meer

Wangi Wangi

Uw reis naar Wakatobi begint altijd op Wangi Wangi, het hoofdeiland van deze archipel. Wangi Wangi heeft sinds kort een

Lees meer

Tomia

Het derde eiland van Wakatobi heet Tomia en is vooral bekend als duikparadijs. Tomia is het bekendste van de vier

Lees meer

Binongko

Binongko is het meest afgelegen eiland van de vier. Bij aankomst ziet u de prachtige huisjes liggen, boven op een klein

Lees meer

Wakatobi, Wisata Beach hotel

Het Wisata Beach hotel ligt op het eiland Wangi Wangi van Wakatobi. Dit kleinschalige en gemoedelijke hotelletje ligt

Lees meer

Wakatobi, Abi Jaya homestay

Abi Jaya homestay ligt op het Tomia eiland van Wakatobi. Dit guesthouse ligt midden in het kleine plaatsje Waha op nog

Lees meer

Wakatobi, Hoga Island resort

Hoga Island resort is een zeer charmant resortje op het Hoga eiland van Wakatobi.

Lees meer

Wakatobi, Hoga Island Dive Resort

Zoals de naam al doet vermoeden ligt het Hoga Dive resort op Hoga Island van Wakatobi. Het Hoga Dive resort ligt aan

Lees meer

Wakatobi, Patuno Resort

Het Patuno resort ligt op het eiland Wangi Wangi aan een baai van wel 1 kilometer lang en bestrijkt de hele baai van kaap naar kaap, van tanjung naar tanjung. Voor het resort ligt een mooie rots die prachtig als fotodecor kan dienen.

Kamers
Het resort heeft zeer mooie houten bungalows, die van alle gemakken zijn voorzien, airconditioning, warm en koud stromend water, en een grote veranda met uitzicht op zee. De bungalows liggen tevens allemaal langs het strand. Natuurlijke bouwmaterialen zoals bamboe, teakhout, kokoshout, rotan en palmbladeren worden overal in het resort gebruikt. Het Patuno resort heeft drie soorten bungalows: de standaard bungalows, de deluxe bungalows en de executive bungalows.

Faciliteiten
Witte zandstranden, een prachtige duikomgeving, een comfortabel en luxueus resort en een goed aanbod aan smakelijke internationale en Indonesische gerechten, het Patuno resort heeft het allemaal.

Meer informatie rondreis Sulawesi »

Lees meer

Labengki

Labengki is een nog onbekend en weinig bezocht tropisch paradijs in het zuidoosten van Sulawesi. Deze afgelegen en

Lees meer

Buton

In het zuidoosten van Sulawesi ligt het eiland Buton. Dit dichtbeboste en groene eiland herbergt vele zeldzame

Lees meer

Wangi Wangi

Uw reis naar Wakatobi begint altijd op Wangi Wangi, het hoofdeiland van deze archipel. Wangi Wangi heeft sinds kort een

Lees meer

Tomia

Het derde eiland van Wakatobi heet Tomia en is vooral bekend als duikparadijs. Tomia is het bekendste van de vier

Lees meer

Binongko

Binongko is het meest afgelegen eiland van de vier. Bij aankomst ziet u de prachtige huisjes liggen, boven op een klein

Lees meer

Hoga Island

Hoga island is een klein eiland voor de kust van Kaledupa. Het dunbevolkte eiland heeft langgerekte witte stranden en

Lees meer

Kaledupa

Het tweede eiland in de rij is Kaledupa. Dit is meteen ook het grootste en ruigste eiland van de vier. Voor de kust van

Lees meer

Recensies

85 mensen beoordelen Rama Tours Holland gemiddeld met een 9.1  / 10