Rama Tours

Vakantie Myanmar

Myanmar, het vroegere Birma, is nog immer een zeer mysterieus land met een rijk verleden, vele bijzondere tradities en unieke hoogtepunten. Na Indonesië is het land, qua landmassa, het grootste in Zuidoost-Azië. In het bergachtige noorden grenst het aan China en Tibet, in het woeste westen aan Bangladesh en India en in het ongerepte oosten aan Thailand en Laos. Ook heeft het land een bijna 2000 kilometer lange kustlijn langs de Andaman Zee en de Golf van Bengalen. Het bekendste en mooiste strand is zonder meer Ngapali aan de westkust.

Lange tijd hield Myanmar de grenzen gesloten voor de buitenwereld en daardoor is het voor een groot deel vrijwel onaangetast. Diverse gebieden zijn zonder speciale toestemming van de overheid nog steeds niet toegankelijk voor buitenlandse toeristen. Gelukkig beperken de afgesloten gebieden zich slechts tot een aantal staten en blijft er nog genoeg te zien. Een rondreis door dit fascinerende land begint vaak in de voormalige hoofdstad Yangon (ook wel Rangoon genoemd). Hoewel het sinds een aantal jaren niet langer de hoofdstad is, is het nog wel altijd de grootste en belangrijkste stad van het land. Eeuwenoude oogverblindende pagodes worden afgewisseld met koloniale gebouwen uit de Britse tijd. Andere niet te missen hoogtepunten zijn onder andere de duizenden tempels en pagodes van Bagan, het schitterende en idyllische Inle-meer, de koningssteden in de omgeving van Mandalay en een van de belangrijkste pelgrimsoorden, de heilige Gouden Rots. Ook de weinig bezochte hoger gelegen voormalig Britse ‘hill stations’  Kalaw en Pyin Oo Lwin zijn absolute pareltjes en de moeite waard. Vanuit Kalaw is het bovendien mogelijk om in meerdere dagen via traditionele dorpjes in de hooglanden naar het Inle-meer te wandelen.

Ondanks de vele hoogtepunten kent het land nog nauwelijks massatoerisme en is de bevolking buitengewoon hartelijk, geïnteresseerd en behulpzaam. De indrukwekkende cultuurschatten, ongerepte natuur, authentieke dorpjes en steden en kennismaking met vele bevolkingsgroepen staan garant voor een onvergetelijke rondreis!

Landkaart Myanmar

Myanmar: de schone slaapster van Azië

In de lommerrijke en charmante hoofdstad Yangon zult u zich verwonderen over de 2500 jaar oude Shwedagon Pagode waar 11 ton goud en 4.350 diamanten in zijn verwerkt!

Ook Mandalay, het centrum van de Birmese cultuur, laat een onvergetelijke indruk achter. Buiten Mandalay bevinden zich de oude koningssteden Amarapura, Inwa en Sagaing met hun prachtige kloosters en tempels, welke absoluut de moeite waard zijn om te bezoeken.Bagan, gelegen in een droge vlakte grenzend aan de Ayeyarwaddy rivier, is bezaaid met de meest indrukwekkende pagodes en tempels.

Idyllisch, magisch en mysterieus zijn maar een paar van de trefwoorden waarmee het gebied van het Inle-meer wordt aangeduid. Hier maakt u prachtige boottochten langs drijvende tuinen, markten en ambachtsdorpjes. Kalaw en de Kengtung regio bieden uitstekende mogelijkheden voor mooie wandeltochten.

Ngapali vlakbij Sandoway is dankzij het prachtige witte strand de mooiste strandbestemming van Birma. U kunt hier heerlijk nagenieten van de vele indrukken van uw prachtige rondreis door Myanmar!

“Ik help u graag bij het samenstellen van uw unieke rondreis”
Quinn Montvidas
Reisspecialist
  • Opmerkingen en vragen zijn welkom.

    Wilt u informatie of heeft u een vraag of opmerking? Vul dan onderstaand formulier in en wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Praktische informatie

Visuminformatie

Vaccinaties

Kleding

Taal

Telefonie & internet

Verzekeringen

Paspoort

Geldzaken

Tijd

Elektriciteit

Beste reistijd

Visuminformatie

Voor reizen naar Myanmar is een visum vereist. Gelukkig kunt u dat tegenwoordig heel eenvoudig, snel en relatief voordelig elektronisch worden aanvragen via de website http://evisa.moip.gov.mm. U dient daar een formulier in te vullen met uw gegevens en een recente pasfoto in te scannen. Binnen een aantal werkdagen ontvangt u dan uw visum!

Vaccinaties

Voor Myanmar zijn geen inentingen verplicht. Wel wordt een aantal vaccinaties aangeraden, zoals DTP, hepatitis A en buiktyfus. Raadpleeg voor actuele informatie altijd tijdig uw huisarts, de lokale GGD of het vaccinatiebureau. Het is raadzaam 4 tot 6 weken voor vertrek bij één van bovengenoemde instanties te informeren. Tip: neem uw reisprogramma mee, zodat de instantie kan zien waar uw reis exact heengaat.

U kunt ook informatie inwinnen via de websites http://www.gezondopreis.nl/ en https://www.ggdreisvaccinaties.nl/.

Kleding

Over het algemeen is Myanmar tropisch (ook in het koele seizoen) en raden wij u aan om luchtige, katoenen kleding te dragen. In de laaggelegen regio’s komen de meeste muggen voor, dus ’s avonds is het aan te raden een shirt en broek met lange mouwen dragen. Sandalen of lichte sportschoenen verdienen de voorkeur (en op de stranden kunt u uiteraard ook blootsvoets lopen!). Lichte bergschoenen zijn het beste voor een trekking. Doet u het bergachtige noorden en oosten aan (bijvoorbeeld Kalaw of de Kentung regio), dan is een wollen trui, vest of wellicht zelfs een jas onontbeerlijk, met name in het koele seizoen. Uiteraard komt een regenponcho of paraplu uitstekend van pas in het regenseizoen! Beschikt u niet over bergschoenen, zorgt u dan in ieder geval dat uw schoenen enig profiel hebben, de paden kunnen namelijk glibberig zijn. Voor Birmezen is bedekte kleding de norm. U zult merken dat er deuren voor u opengaan die voor anderen gesloten blijven, als u zich aanpast aan kleding en gewoonten. Het is daarom verstandig t-shirts met een kort mouwtje en shorts en rokjes tot op de knie mee te nemen, dan zit u meestal goed. U zult in Myanmar veel Boeddhistische tempels en heiligdommen bezoeken, vergeet daar vooral niet uw schoeisel uit te doen! Neem voor de zekerheid een set nette kleding mee voor bepaalde gelegenheden (een duurder restaurant, een uitnodiging om bij iemand te eten, een officiële of religieuze bijeenkomst). Daarnaast raden wij u aan niet al te veel kleding mee te nemen omdat u uw kleding doorgaans gemakkelijk kunt laten wassen in hotels waar u minimaal 2 nachten verblijft.

Taal

De officiële taal van Myanmar is het Birmees. De taal wordt door bjina 75 % van de bevolking gesproken. Daarnaast kent het land meer dan 200 overige talen en dialecten, die worden gesproken door de vele etnische minderheden. In bepaalde regio’s, zoals in de omgeving van het Inle Meer en de Kentung regio, zal uw gids u uitleggen dat iedere stam een andere taal spreekt, soms verschilt dat per dorp! Het Birmese schrift is niet gebaseerd op Latijnse letters, maar bestaat uit veel dichte en halfopen ronde tekens. Aangezien Myanmar een voormalig Britse kolonie is, wordt door veel oudere mensen ook nog wat Engels gesproken. Op scholen wordt Engelse les ook steeds meer onderwezen, dus ook de jongere generaties spreekt vaak een aardig woordje Engels.

Telefonie & internet

Tot zeer recentelijk beschikte Myanmar nauwelijks over een internet netwerk. Maar inmiddels schieten internetcafé’s als paddenstoelen uit de grond en kunt u op veel plekken in de grote steden voor relatief weinig gebruik maken van het internet. Houdt u er wel rekening mee dat de connectie soms nog langzaam is en soms ook uit kan vallen. Uw mobiele telefoon kunt u niet gebruiken in Myanmar, althans er is geen telefoonverbinding (‘geen service’). Internationaal bellen is mogelijk vanuit hotels (dit is meestal vrij duur) of vanaf het postkantoor. Bijna alle hotels hebben gratis WIFI, soms ook op de kamer en soms alleen bij de lobby en het restaurant. De snelheid is niet overal hoog, maar Myanmar ontwikkelt zich in een rap tempo en internetverbindingen worden daarom steeds beter.

Verzekeringen

Wanneer u een mooie reis heeft geboekt of wilt gaan boeken is het natuurlijk verstandig om een goede verzekering af te sluiten. U wilt tenslotte onbezorgd op reis! Er zijn twee soorten verzekeringen: de reisverzekering en de annuleringsverzekering.

Reisverzekering
Met een goede reisverzekering gaat u onbezorgd en goed voorbereid op vakantie. U kunt bij de meeste verzekeraars kiezen tussen een kortlopende of doorlopende reisverzekering. Zo kunt u zelf bepalen welke verzekering het best bij u past. Een reisverzekering bestaat standaard uit de basisdekking. Heeft u bijvoorbeeld onverwachte reiskosten, of maakt u iets stuk in de hotelkamer dan bent u hiervoor in de meeste gevallen verzekerd. Daarnaast kunt u de basisdekking uitbreiden en onder meer geneeskundige kosten, ongevallen of rechtsbijstand meeverzekeren zodat u ten allen tijden goed verzekerd bent tegen bijvoorbeeld de kosten van opname in een (privé/duur) ziekenhuis of kliniek in het buitenland, of tegen repatriëring van u en uw reisgenoten na een ongeval of ziekte.

Annuleringsverzekering
Behalve een reisverzekering, is ook een annuleringsverzekering erg belangrijk. Het zal u maar gebeuren dat de door u geboekte reis niet door kan gaan, of dat u de reis vroegtijdig dient te beëindigen. Met een annuleringsverzekering zijn zowel de kosten voor annulering als de eventuele ongebruikte reisdagen verzekerd. Daarbij kunt u de annuleringsverzekering bij de meeste verzekeraars uitbreiden met de allrisk-annulering (u bepaalt zelf de reden voor annulering) en een verzekering voor de (zaak)waarnemer.

Een doorlopende annuleringsverzekering is meestal inbegrepen in de doorlopende reisverzekering. Dit kunt u navragen bij uw verzekeraar. Houdt u er rekening mee dat bij een doorlopende annuleringsverzekering, de maximaal verzekerde reissom per persoon meestal € 1.250 of € 1.500 bedraagt. De meeste verzekeringsmaatschappijen bieden de mogelijkheid om het verschil tussen de totale reissom en het maximaal verzekerd bedrag bij te verzekeren.

Een kortlopende annuleringsverzekering moet doorgaans binnen 7 dagen na het boeken van de reis worden afgesloten en de premie ligt tussen de 5% en 7% van de reissom. Een voordeel van een kortlopende annuleringsverzekering is dat u per reis kunt afwegen of het nodig is.

Verzekering afsluiten
U kunt via Rama Tours geen reis- of annuleringsverzekering afsluiten. In het verleden hebben wij naar tevredenheid samengewerkt met de Europeesche en zij bieden een scherpe premie en gunstige voorwaarden. Er zijn natuurlijk nog andere aanbieders, zoals Unigarant, FBTO of ANWB. U kunt ook op de website van de Consumentenbond kijken voor meer informatie omtrent reis- en annuleringsverzekeringen en om te kijken welke verzekering het best bij u past.

Paspoort

Uw paspoort dient bij aankomst in Myanmar nog minimaal zes maanden geldig te zijn. Belgische reizigers dienen te beschikken over een internationale reispas. Tevens adviseren wij u om een kopie van het paspoort mee te nemen of naar uzelf te mailen. Bij verlies of diefstal kan dit erg handig zijn. Indien uw paspoort is gestolen of zoek is geraakt, dient u een nieuw reisdocument aan te vragen bij de Nederlandse ambassade in Bangkok (de ambassade voor Myanmar wordt vertegenwoordigd door de Nederlandse ambassade in Thailand). Voor de resterende periode van uw verblijf kunt u gebruik maken van een noodpaspoort. Vergeet echter niet om ter plaatse een verklaring van vermissing in te vullen en/of aangifte van diefstal te doen.

Geldzaken

Munteenheid De munteenheid van Myanmar is de Kyat (MMK), ook wel uitgesproken als ‘chat’. De waarde van deze munt fluctueert en ligt de laatste jaren tussen de 1000 tot 4.000 Kyat voor 1 euro. Voor actuele informatie over wisselkoersen verwijzen wij u naar de website www.xe.com. Er zijn biljetten van 10, 20, 50, 100, 200, 500, 1.000, 2.000, 5.000 en 10.000 Kyat. Zorg dat u altijd wat kleinere coupures bij u heeft voor fooitjes of kleinere uitgaven.  Zorg ervoor dat de dollars brandschoon en onbeschreven zijn. U krijgt meer voor grote coupures dan voor kleine. Pinnen De ontwikkelingen in Myanmar op het gebied van infrastructuur gaan razendsnel. Dat geldt voor de wegen en de luchthavens, maar ook voor de pinautomaten die je nu op elke grotere plaats in Myanmar kunt vinden, zeker in de meer toeristische gebieden. Heel vaak is het tegenwoordig zelfs zo dat hotels een pinautomaat in de lobby of op het eigen terrein hebben staan. U pint dan Kyat, de Birmese munteenheid, waarmee u overal kunt betalen. De grootse coupures zijn 10.000 Kyat. Neem voor de zekerheid nog ongeveer 50 tot 100 euro in contacten voor noodgevallen. Zorg er wel voor dat de contante biljetten brandschoon en onbeschreven zijn, anders bestaat er de kans dat ze geweigerd worden. Als u geld wisselt, krijgt u meer voor grote coupures dan voor kleine, maar de grootste coupures (bijv. € 100,–) worden niet altijd overal geaccepteerd. Credit Card Steeds vaker is ook betaling met credit card mogelijk (vooral in de betere hotels en restaurants). Visa en American Express worden het meest geaccepteerd. Voor betaling met de creditkaart wordt wel vaak 4 of 5 % aan kosten in rekening gebracht. De munteenheid van Myanmar is de Kyat (MMK). Momenteel is 1 USD gelijk aan 1.000 Kyat, en 1 euro aan ongeveer 1.250 Kyat. Voor actuele informatie over wisselkoersen verwijzen wij u naar de website www.xe.com. Fooi In lokale restaurants of drinkgelegenheden is het niet echt gebruikelijk om fooien te geven. Drinkt of eet u in gelegenheden waar meer toeristen komen, dan is het vaak wel gebruikelijk om een fooitje achter te laten, en soms wordt er al 10% service charge berekend op de rekening. Uw chauffeur en/of gids zullen het wel erg op prijs stellen om een extraatje te ontvangen na hun inzet. Het bedrag dat u geeft aan fooi is volledig aan uzelf en afhankelijk van uw mate van tevredenheid. Ook porters en kamermeisjes kunnen een extraatje wel waarderen. Wij adviseren u wel om de fooien persoonlijk te overhandigen. Afdingen Het is in Myanmar de normaalste zaak om te onderhandelen over de prijs van producten en diensten op vooral op markten en in lokale winkels. Voelt u zich dus niet bezwaard om een lagere prijs te vragen dan wat er wordt gevraagd. Ook bij het gebruik van lokaal vervoer, bijvoorbeeld taxi’s en fietsriksja’s, is het gebruikelijk te onderhandelen over de prijs. In supermarkten en restaurants wordt in de regel niet afgedongen. Hier worden in de meeste gevallen vaste prijzen gehanteerd. Voor het afdingen zijn geen echte richtlijnen. Neem vooraf een bedrag in gedachte wat u maximaal wilt uitgeven voor het product of de dienst. We adviseren altijd op respectvolle manier te onderhanden. Blijf te allen tijde lachen en probeer niet te schreeuwen of kwaad weg te lopen.

Tijd

In onze zomertijd is het in Myanmar vier en half uur later dan in Nederland, in onze wintertijd vijf en half uur.

Elektriciteit

In de grote steden van Myanmar (bijv. Yangon, Mandalay) is het elektriciteitsnetwerk goed en betrouwbaar. In de meer rurale gebieden komen stroomstoringen regelmatig voor, vooral in het regenseizoen. De hotels die wij uitzoeken hebben over het algemeen echter vaak een noodaggregaat. Het voltage is meestal 220 of 230 volt (zeker in gebieden met meer toerisme), echter komt 110 volt ook nog steeds voor. Het kan daarom raadzaam zijn eerst het voltage te checken voordat u een elektrisch apparaat aansluit. Het is altijd handig een wereldstekker mee te nemen. Deze zijn te koop bij onder andere ANWB, Kijkshop en Hema.

Beste reistijd

Klimatologisch is Myanmar in te delen in drie seizoenen, namelijk het droge seizoen, het hete seizoen en het regenseizoen. Het droge seizoen van oktober tot en met februari is wellicht de meest aangename periode om naar Myanmar te reizen. Het is over het algemeen droog en de temperaturen in het centrale deel van Myanmar liggen tussen de 21 en 28 graden Celsius. Eind februari beginnen de temperaturen al fors op te lopen en maart, april en begin mei zijn over het algemeen zeer heet. Niet zelden komt de temperatuur in plaatsen als Bagan dan boven de 40 graden. In dit hete seizoen zult u ook veel mensen op straat zien lopen met paraplu’s tegen de zon. Na deze hete periode brengt de zuidwestelijke moesson enigszins verkoeling, maar uiteraard ook veel regen met zich mee. De zwaarste regens vallen meestal in juli en augustus. Als u een trekking wilt maken kunt u beter niet voor deze periode kiezen, omdat de paden erg glibberig en moeilijk bewandelbaar worden. Ook zijn de meeste strandresorts dan gesloten. Daar tegenover staat dat het landschap wel heel mooi en groen wordt en de rivieren (en watervallen!) voller en spectaculairder worden.

ZELF ZOEKEN? DAT KAN!

Zoek hier tussen al onze bestemmingen.

Rama Tours Nieuwsbrief
Altijd op de hoogte blijven van de laatste
weetjes? Meld u dan nu aan!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.