Rama Tours

Vakantie Laos

Laos is één van de meest bijzondere landen van Zuid-Oost Azië en het enige land in Indochina dat niet aan zee grenst. Door deze ligging en het strenge politieke klimaat is het tevens één van de meest geïsoleerde landen van Azië. De laatste jaren is Laos toegankelijker geworden en steeds meer reizigers ontdekken dit fascinerende land. De ongerepte natuur, bijzondere boeddhistische tempels, oude Franskoloniale gebouwen, kleurrijke bergstammen en zeer vriendelijke en behulpzame bevolking staan garant voor een onvergetelijke ontdekkingsreis!

Landkaart Laos

Laos: land van de Mekong

Qua landschap is Laos in drie regio’s onder te verdelen. Het noorden is bergachtig, met schilderachtige dorpjes en dichte bossen. Dit is het leefgebied van de Karen, Hmong en vele andere bergvolkeren. Het centrale gedeelte heeft een heuvelachtig landschap met schitterende valleien en in het zuiden vindt u bergplateaus, koffieplantages, watervallen en een delta van de Mekongrivier.

De Mekong is de belangrijke levensader van Laos. Deze rivier doorkruist het hele land van noord naar zuid en heeft een lengte van maar liefst 1865 kilometer. Uit de vele mooie tempels en kloosters is af te leiden dat het Boeddhisme de belangrijkste godsdienst is. Ondanks de koloniale bezetting door de Fransen, de invloed van de Vietnamoorlog en het communisme is de aanhang voor deze levensbeschouwing nog altijd zeer groot.

  • Opmerkingen en vragen zijn welkom.

    Wilt u informatie of heeft u een vraag of opmerking? Vul dan onderstaand formulier in en wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Praktische informatie

Visuminformatie

Vaccinaties

Kleding

Taal

Telefonie & internet

Verzekeringen

Paspoort

Geldzaken

Tijd

Elektriciteit

Beste reistijd

Visuminformatie

Voor een reis naar Laos is een visum noodzakelijk. Een visum kunt u bij aankomst aanvragen op de luchthavens van Vientiane Wattay, Pakse en Luang Prabang en op de International Friendschip Bridge in Nong Khai op de grens van Thailand met Laos. Dit visum is geldig voor een maximaal verblijf 30 dagen en kost ca. 30 USD per persoon. U dient hiervoor een aantal formulieren in te vullen en tevens te beschikken over een recente pasfoto. Bij de volgende grensposten kunt u dit visum ook aanvragen, Ban Houai Sai – Chiang Khong, Savannakhet – Mukdaharn, Vang Tao – Chong Mek, Denesavanh – Lao Bao (Vietnam), Nam Phao of Keo Neua – Cau Treo en Boten – Bohane (China). Bij Veun Kham (Cambodja) heeft u een toeristenvisum van een Laotiaanse ambassade nodig. Uw visum kunt u ook te allen tijde voor vertrek aanvragen bij de Laotiaanse ambassade in Brussel. Sinds kort kunt u uw visum ook online aanvragen op https://laoevisa.gov.la/index. Let wel, het visum dat u online kunt aanvragen is alleen geldig bij aankomst op de luchthaven van Vientiane en als u het land binnenkomt via de Thai-Laos Friendship Bridge I (bij Vientiane) ook zijn er 15 USD extra administratiekosten bij een online aanvraag.

Vaccinaties

Voor Laos zijn geen inentingen verplicht. Wel wordt een aantal vaccinaties aangeraden, zoals DTP, hepatitis A en buiktyfus. Vaccinatie tegen gele koorts is voor Laos alleen verplicht als u in de zeven dagen voordat u Cambodja binnenkomt in een gele koorts land bent geweest. Raadpleeg voor actuele informatie altijd tijdig uw huisarts, de lokale GGD of het vaccinatiebureau. Het is raadzaam 4 tot 6 weken voor vertrek bij één van bovengenoemde instanties te informeren. Tip: neem uw reisprogramma mee, zodat de instantie kan zien waar uw reis exact heengaat. Laos is een land waar de malariamug voorkomt. Het advies is dan ook om hiertegen malariatabletten te gebruiken. Malariamuggen steken voornamelijk ‘s avonds, ‘s nachts en in de vroege ochtend. De kans op malaria wordt verminderd door kleding te dragen met lange mouwen en broekspijpen. Ook een insectenwerend middel met DEET is aan te raden. U kunt ook informatie inwinnen via de vaccinatielijn: 0900-9584 of via de website http://www.gezondopreis.nl/.

Kleding

Voor Laos adviseren wij u luchtige, katoenen kleding mee te nemen. In de bergen kan het ’s avonds en ’s nachts wat afkoelen, dan is het prettig om een vestje bij u te hebben. Ook shirts met lange mouwen en broeken zijn aan te raden voor de avond in verband met de aanwezigheid van muggen. Voor Laotianen is bedekte kleding de norm. U zult merken dat er deuren voor u opengaan die voor anderen gesloten blijven, als u zich aanpast aan kleding en gewoonten. Het is daarom verstandig t-shirts met een kort mouwtje en shorts en rokjes tot op de knie mee te nemen, dan zit u meestal goed. In tempelcomplexen gelden vaak iets striktere kledingvoorschriften. Neem voor de zekerheid een set nette kleding mee voor bepaalde gelegenheden (een duurder restaurant, een uitnodiging om bij iemand te eten, een officiële of religieuze bijeenkomst). Daarnaast raden wij u aan niet al te veel kleding mee te nemen omdat u uw kleding doorgaans gemakkelijk kunt laten wassen in hotels waar u minimaal 2 nachten verblijft. En komt u kleding tekort, dan is Laos de beste plek om nieuwe kleding te kopen.

Taal

De officiële taal van Laos is het Lao. Het Lao is sterk verwant aan het Thai, wat ook in Laos goed begrepen wordt. Veel etnische groepen hebben ook hun eigen taal. In de toeristische gebieden is Engels vaak de voertaal en kunt u zich goed verstaanbaar maken. De oudere generatie in Laos spreekt dikwijls ook nog Frans, wat terugvoert naar de Frans-koloniale tijd.

Telefonie & internet

In Laos kunt u tegenwoordig vanuit de meeste hotels met een satelliettelefoon bellen met het thuisfront. Houdt er wel rekening mee het hotel hier vaak hoge kosten voor rekent. Het is ook mogelijk ter plaatse een simkaart aan te schaffen. De kosten voor het gebruik van uw mobiele telefoon zijn in dit geval lager dan bij het gebruik van uw Nederlandse simkaart. Op de meeste (toeristische) plekken in Laos zijn internetcafés te vinden waar u spotgoedkoop gebruik kunt maken van het internet. Houdt u er wel rekening me dat het internet soms erg traag kan zijn. In de meer afgelegen gebieden is het vaak moeilijk om een internetcafé te vinden en als ze er zijn werkt het vaak heel traag of niet.

Verzekeringen

Wanneer u een mooie reis heeft geboekt of wilt gaan boeken is het natuurlijk verstandig om een goede verzekering af te sluiten. U wilt tenslotte onbezorgd op reis! Er zijn twee soorten verzekeringen: de reisverzekering en de annuleringsverzekering.

Reisverzekering
Met een goede reisverzekering gaat u onbezorgd en goed voorbereid op vakantie. U kunt bij de meeste verzekeraars kiezen tussen een kortlopende of doorlopende reisverzekering. Zo kunt u zelf bepalen welke verzekering het best bij u past. Een reisverzekering bestaat standaard uit de basisdekking. Heeft u bijvoorbeeld onverwachte reiskosten, of maakt u iets stuk in de hotelkamer dan bent u hiervoor in de meeste gevallen verzekerd. Daarnaast kunt u de basisdekking uitbreiden en onder meer geneeskundige kosten, ongevallen of rechtsbijstand meeverzekeren zodat u ten allen tijden goed verzekerd bent tegen bijvoorbeeld de kosten van opname in een (privé/duur) ziekenhuis of kliniek in het buitenland, of tegen repatriëring van u en uw reisgenoten na een ongeval of ziekte.

Annuleringsverzekering
Behalve een reisverzekering, is ook een annuleringsverzekering erg belangrijk. Het zal u maar gebeuren dat de door u geboekte reis niet door kan gaan, of dat u de reis vroegtijdig dient te beëindigen. Met een annuleringsverzekering zijn zowel de kosten voor annulering als de eventuele ongebruikte reisdagen verzekerd. Daarbij kunt u de annuleringsverzekering bij de meeste verzekeraars uitbreiden met de allrisk-annulering (u bepaalt zelf de reden voor annulering) en een verzekering voor de (zaak)waarnemer.

Een doorlopende annuleringsverzekering is meestal inbegrepen in de doorlopende reisverzekering. Dit kunt u navragen bij uw verzekeraar. Houdt u er rekening mee dat bij een doorlopende annuleringsverzekering, de maximaal verzekerde reissom per persoon meestal € 1.250 of € 1.500 bedraagt. De meeste verzekeringsmaatschappijen bieden de mogelijkheid om het verschil tussen de totale reissom en het maximaal verzekerd bedrag bij te verzekeren.

Een kortlopende annuleringsverzekering moet doorgaans binnen 7 dagen na het boeken van de reis worden afgesloten en de premie ligt tussen de 5% en 7% van de reissom. Een voordeel van een kortlopende annuleringsverzekering is dat u per reis kunt afwegen of het nodig is.

Verzekering afsluiten
U kunt via Rama Tours Holland geen reis- of annuleringsverzekering afsluiten. In het verleden hebben wij naar tevredenheid samengewerkt met de Europeesche en zij bieden een scherpe premie en gunstige voorwaarden. Er zijn natuurlijk nog andere aanbieders, zoals Unigarant, FBTO of ANWB. U kunt ook op de website van de Consumentenbond kijken voor meer informatie omtrent reis- en annuleringsverzekeringen en om te kijken welke verzekering het best bij u past.

Paspoort

Uw paspoort dient bij aankomst in Laos nog minimaal zes maanden geldig te zijn. Belgische reizigers dienen te beschikken over een internationale reispas. Tevens adviseren wij u om een kopie van het paspoort mee te nemen of naar uzelf te mailen. Bij verlies of diefstal kan dit erg handig zijn. Indien uw paspoort is gestolen of zoek is geraakt, dient u een nieuw reisdocument aan te vragen bij de Nederlandse ambassade in Bangkok (de ambassade voor Laos wordt vertegenwoordigd door de Nederlandse ambassade in Thailand).  Voor de resterende periode van uw verblijf kunt u gebruik maken van een noodpaspoort. Vergeet echter niet om ter plaatse een verklaring van vermissing in te vullen en/of aangifte van diefstal te doen.

Geldzaken

Munteenheid De munteenheid van Laos is de Kip (LAK). De waarde van deze munt fluctueert en ligt de laatste jaren tussen rond de 10.000 Kip voor 1 euro. Voor actuele informatie over wisselkoersen verwijzen wij u naar de website www.xe.com. Er zijn biljetten van 50.000, 20.000, 10.000, 5.000, 2.000, 1.000, en 500 Kip. Zorg dat u altijd wat kleinere coupures bij u heeft voor fooitjes of kleinere uitgaven. De Kip die u overhoudt kunt u in het buitenland niet meer omwisselen. Wij adviseren u daarom de laatste dagen niet al te veel geld meer op te nemen of om te wisselen. Pinnen In de Luang Prabang en Vientiane is er een aantal pinautomaten. Het is verstandig om Amerikaanse Dollars mee te nemen, die op veel plaatsen inwisselbaar zijn. Credit cards Credit cards worden over het algemeen alleen in de luxere hotels en restaurants geaccepteerd. Bij enkele banken in Vientiane kunt u ook contant geld opnemen met een credit card. We adviseren u wel om het gebruik van uw credit card te vermijden omdat er namelijk nog weleens gefraudeerd wordt. Fooien Ook in Laos is het tegenwoordig steeds vaker gebruikelijk om fooien te geven. Vooral uw chauffeur en/of gids zullen het op prijs stellen een extraatje te ontvangen na hun inzet. Het bedrag dat u geeft aan fooi is volledig aan uzelf en afhankelijk van uw mate van tevredenheid. Ook porters en kamermeisjes kunnen een extraatje wel waarderen. Wij adviseren u wel om de fooien persoonlijk te overhandigen. Afdingen Het is in Laos de normaalste zaak om te onderhandelen over de prijs van producten en diensten, vooral op markten en in lokale winkels. Voelt u zich dus niet bezwaard om een lagere prijs te vragen dan wat er wordt gevraagd. Ook bij het gebruik van lokaal vervoer, bijvoorbeeld taxi’s en tuktuks (motortaxi), is het gebruikelijk te onderhandelen over de prijs. In supermarkten en restaurants wordt in de regel niet afgedongen. Hier worden in de meeste gevallen vaste prijzen gehanteerd. Voor het afdingen zijn geen echte richtlijnen. Neem vooraf een bedrag in gedachte wat u maximaal wilt uitgeven voor het product of de dienst. We adviseren altijd op respectvolle manier te onderhanden. Blijf te allen tijde lachen en probeer niet te schreeuwen of kwaad weg te lopen.

Tijd

In onze zomertijd is het in Laos vijf uur later dan in Nederland, in onze wintertijd zes uur. Laos bevindt zich in dezelfde tijdszone als de omliggende landen Vietnam, Cambodja en Thailand, maar in China en Maleisië is het een uur later.

Elektriciteit

Laos heeft een ruim elektriciteitsnetwerk, hoewel in veel (voornamelijk landelijke) gebieden stroomstoringen zeer regelmatig voorkomen. Het voltage is meestal 220 volt. Daarnaast is het handig om een wereldstekker mee te nemen. Deze zijn te koop bij onder andere ANWB, Kijkshop en Hema.

Beste reistijd

Klimatologisch is Laos in te delen in drie seizoenen, namelijk het droge seizoen, het hete seizoen en het regenseizoen. Het droge seizoen van oktober tot en met februari is wellicht de meest aangename periode om naar Laos te reizen. Het is over het algemeen droog en de temperaturen liggen rond de 26 tot 29 graden Celsius. Eind februari beginnen de temperaturen al fors op te lopen en maart, april en begin mei zijn over het algemeen zeer heet. Na deze hete periode brengt de moesson enigszins verkoeling, maar uiteraard ook veel regen met zich mee. De zwaarste regens vallen meestal in juli en augustus. Het betekent niet dat het de hele dag door regent. Vaak zijn het dagelijks hevige maar korte buien. En daar tegenover staat dat het landschap wel heel mooi en groen wordt en de rivieren (en watervallen!) voller en spectaculairder worden.

ZELF ZOEKEN? DAT KAN!

Zoek hier tussen al onze bestemmingen.

Rama Tours Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven van de laatste
weetjes? Meld u dan nu aan!
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.