Rama Tours

Introductie

De onderstaande rondreis is een voorbeeld van een individuele reis naar Kalimantan en kan naar wens worden aangepast.

Tijdens deze complete reis ziet u het mooiste dat Kalimantan te bieden heeft. Uw reis begint in Banjarmasin, de mooiste en meest interessante stad van Kalimantan, vanwege zijn vele waterwegen ook wel het Venetië van Azië genoemd. Vervolgens trekt u het binnenland van Kalimantan in righting Palangkaraya, waar u een kanotocht stroomopwaarts maakt over de Rungan rivier naar de Pulau Kaja, of wel de ‘orang utan eilanden’. Deze eilanden bestaan uit tropisch laaglandbos, met veel wild en vogels en uiteraard de orang utans die vaak aan de rivierkant te zien zijn. Daarna vliegt u naar het Tanjung Puting nationale park waar u per boot dit jungle gebied met zijn prachtige flora en fauna verkent. De reis wordt vervolgd in de bergen van Loksado waar u prachtig kunt wandelen en raften. Onderweg gaat u naar Cempaka waar goud en edelstenen worden gewonnen en ziet u de zwemmende buffels bij en de neusapen bij het dorpje Pandak Daun. In Samarinda gaat u aan boord van een prachtige privé houseboot waarop u vijf dagen over majestueuze Mahakam rivier vaart. U wordt begeleid door een gids, een ervaren kapitein, een fantastische kok en toegewijde bemanning. Onderweg bent u getuige van het dagelijks leven langs de rivier van de verschillende inheemse stammen, vaart u de zijrivieren op per longtailboot, door dichte jungle gebieden en naar kleine Dayakdorpjes. De reis eindigt in het noordoosten van Kalimantan, waar u afsluit op de bountyeilandjes van de Derawan archipel. U vindt hier prachtige stranden en onaangetaste koraalriffen. Het eilandje Sangalaki is een van de beste locaties om te duiken en snorkelen in de wereld, samen met Raja Ampat in Papua. Rondom het eiland Sangalaki leven vele manta’s. Hier eindigt uw fantastische reis door het pure Kalimantan!

Stel uw rondreis samen »

LANDKAART

  • Opmerkingen en vragen zijn welkom.

    Wilt u informatie of heeft u een vraag of opmerking? Vul dan onderstaand formulier in en wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Uw reis van dag tot dag

Dag 1 : Vertrek uit Amsterdam

Vlucht Amsterdam – Banjarmasin (via Jakarta).

Dag 2 : Banjarmasin

Bij aankomst op de luchthaven van Banjarmasin wordt u verwelkomd door een chauffeur en gids en naar uw hotel gebracht. U dineert vervolgens in een goed lokaal restaurant.

Dag 3 : Banjarmasin

vandaag ontdekt u waarom Banjarmasin ook wel het “Venetië van Kalimantan” wordt genoemd; vervoer over water per watertaxi of klotok is hier onvermijdelijk! U wordt vroeg in de ochtend opgehaald door uw gids voor een bezoek aan de drijvende markt op de Barito rivier. Deze markt is een mengeling van bootjes, kano’s en grotere schepen. De grotere schepen bevoorraden de kleine scheepjes, waar voornamelijk vrouwen de handel drijven. Langs de oevers zitten hun klanten die vanaf de bootjes bediend worden. Vervolgens keert u terug naar het hotel voor het ontbijt. De rest van de ochtend en vroege middag is ter vrije besteding. In de late middag maakt u een boottochtje over de rivier, de smalle kanalen en de langs de eilandjes in de rivier.

Dag 4 : Banjarmasin - Palangkaraya

na het ontbijt gaat u op weg naar de plaats Palangkaraya, diep in het binnenland van Kalimantan. De rit van ongeveer 4 tot 5 uur voert langs uitgestrekte rijstplantages, kleine dorpjes en moerasbossen. Bij aankomst in Palangkaraya checkt u in bij het eenvoudige Bukit Raya Guesthouse. Na de lunch in lokaal restaurant bezoekt u in de middag we het orang utan rehabilitatiecentrum Nyaru Menteng voor informatie over het rehabilitatieproces van deze dieren, die alleen in Sumatra en Borneo voorkomen. Vervolgens rijdt u naar de Mount Tangkiling, waar u een mooi uitzicht heeft op het omliggende smaragdgroene landschap. De dag wordt afgesloten met een kano tocht stroomopwaarts over de Rungan rivier naar de Pulau Kaja, of wel de ‘orang utan eilanden’. Deze eilanden bestaan uit tropisch laaglandbos, met veel wild en vogels en uiteraard de orang utans die vaak aan de rivierkant te zien zijn.

Dag 5 : Palangkaraya - Tanjung Puting

privé transfer naar de luchthaven voor de vlucht naar Pangkalanbun. Bij aankomst op de luchthaven wordt u verwelkomd door een Engelssprekende gids die u de komende 4 dagen zal begeleiden op uw boottrip door het Tanjung Puting National Park. Vandaag gaat u naar de haven van Kumai aan de Seikonyer rivier waar u aan boord gaat van een privé boot (een zogeheten “klotok” = rivierboot) Deze boot is uitgerust met elektriciteit, toilet, een grote kajuit met bedden, matrassen en linnengoed. U vaart vandaag stroomopwaarts het Tanjung Puting national park in en ziet wellicht al de eerste dieren. Zowel de lunch als het diner wordt vandaag onderweg op de boot geserveerd. In de middag gaat u in het Pondok Tanggui orang utan rehabilitatiecentrum de voeding van de apen meemaken. Vaak zijn er ook kleintjes bij. U vaart vervolgens stroomopwaarts richting de Rimba Lodge en Camp Leaky, het beroemde orang utan opvangcentrum, gelegen te midden van de prachtige ongerepte jungle. Na de lunch die op de boot wordt geserveerd vaart u dwars door de natuur. U gaat op zoek naar orang utans, neusapen, maar ook naar de meer dan 220 vogelsoorten, diverse krokodillen, slangen en kikkers.

Dag 6 : Tanjung Puting

ook vandaag vaart u met de boot door het nationale park Tanjung Puting over de Sekonyer rivier en gaat u weer regelmatig aan land om het unieke wildleven van dit gebied te verkennen. U bezoekt ook het Pasalat Forest, een stuk bos dat nieuw wordt aangelegd op een plek waar voorheen veel boskap plaatsvond en waar u leert over het herplantingsproces. U maakt een wandeling en gaat wederom op zoek naar wilde dieren. Na de lunch die op de boot wordt geserveerd bezoekt u tevens ook het dorp Tanjung Harapan, een kleine nederzetting van de Dayak bevolking. Hier kunt u handicrafts van Dayak stammen bewonderen of kopen.

Dag 7 : Tanjung Puting - Sampit

u staat op met het gezang van fluitende vogels en andere oerwoudgeluiden op de achtergrond. U kunt er de hele ochtend van genieten en op zoek gaan naar wild, voordat u stroomafwaarts terug vaart naar Kumai en vervolgens in ongeveer 3 uur rijden naar de plaats Sampit wordt gebracht.

Dag 8 : Sampit - Loksado

u vliegt vanaf Sampit terug naar Banjarmasin. Bij aankomst in Banjarmasin wordt u weer opgehaald door uw chauffeur en gids en gaat u op weg naar Loksado. U rijdt eerst naar het Cempaka dorp, waar de lokale bevolking voornamelijk werkzaam is in de edelsteen- en diamantindustrie. Uw gids kan u veel vertellen over de werkzaamheden en traditionele manieren van diamantwinning. Vervolgens door naar de markt van Martapura, waar voornamelijk diamanten en andere edelstenen worden verhandeld. In de middag rijdt u verder naar Loksado, in het binnenland van Kalimantan.

Dag 9 : Loksado

na het ontbijt gaat u naar de Amandit rivier om per bamboe vlot deze rivier te bevaren. Deze prachtige tocht over kleine stroomversnellingen voert naar Muaru Hariang. Hier wordt u weer opgehaald door uw gids en rijdt u naar de voet van de Mt. Meratus berg. Dit is het startpunt van een schitterende wandeling door de natuur, langs kaneelplantages, langs watervallen en over snelstromende rivieren die u via bamboebruggen oversteekt. Na de lunch bereikt u de dorpjes van de Dayak stammen, die bestaan uit traditionele longhouses. De Dayaks staan bekend om hun authentieke cultuur en rituelen, maar de Dayaks zijn vooral berucht als koppensnellers. U leert over de levenswijze van deze bevolking en in de middag keert u te voet weer terug naar Loksado.

Dag 10 : Loksado - Mahakam rivier

u wordt in ongeveer 3 uur terug naar de luchthaven gebracht voor uw vlucht naar Balikpapan. Bij aankomst op de luchthaven wordt u naar de Loa Janan haven gebracht waar u aan boord gaat van een privé boot (een zogeheten “klotok” = rivierboot). Deze boot is uitgerust met elektriciteit, toilet, een grote kajuit met bedden, matrassen en linnengoed. Verblijf op een klotok is de beste manier om de natuur en de lokale bevolking van dichtbij te observeren. De boot is gebouwd voor vervoer van zowel goederen als personen. De klotok is van hout en bestaat uit een afgesloten dek en boven een open dek. Vandaag begint uw 5-daagse tocht over de Mahakam rivier.

Dag 11 : Mahakam rivier

u vaart naar het houten dorp Muara Muntai, onderweg geniet u van het lokale leven langs de oevers van de rivier. U vaart u per kano het Empang meer over om diverse dieren te kunnen observeren, u heeft een grote kans diverse apensoorten en unieke vogels te zien. Bij aankomst in het dorp Mancong, wordt u door de Dayak Benuaq stam verwelkomd met een traditionele ceremonie. Uw tocht eindigt bij Tanjung Isuy, bekend om het grootste en oudste Dayak longhouse Louu Taman Jamrout. Vaak worden hier kleurrijke dansvoorstellingen gegeven. Ook zijn er een aantal arts&crafts workshops/winkeltjes in en bij het longhouse. U dineert en overnacht op de boot, die ondertussen verder vaart naar Muara Pahu.

Dag 12 : Mahakam rivier

u vaart dieper het binnenland in en het dierenleven wordt gevarieerder en wilder. Tijdens een boottocht kunt de rijke natuur van dit gebied en de kapriolen van de neusapen bewonderen. Deze macho’s en acrobaten worden ook wel monjet Belanda genoemd, vanwege hun grote neus die volgens de plaatselijke bewoners erg veel overeenkomst vertoonde met die van de Nederlandse missionarissen. U gaat de Bolowan rivier op, waar u een kans heeft de zeer bedreigde rivierdolfijnen te spotten. U luncht, dineert en overnacht op de boot, die ondertussen verder vaart naar Melak.

Dag 13 : Mahakam rivier

vandaag gaat u van de boot af om de omgeving per auto te verkennen. U rijdt de hooglanden in en bezoekt een longhouse van de Dayak Tunjung Bahau stam. Vervolgens gaat u Kersik Luway, in deze omgeving vindt u onder andere zeldzame zwarte orchideeën. Na de lunch rijdt u naar de Ombau Asa waterval, waar u heerlijk kunt zwemmen. U keert terug naar de houseboat voor het diner en de overnachting. Inmiddels is de reis stroomafwaarts richting Balikpapan weer ingezet.

Dag 14 : Mahakam rivier - Samboja

u ontbijt weer aan boord van de houseboat en gaat in de morgen naar Tenggaron, voor een bezoek aan het voormalige koninklijke paleis van Sultan Kutai Kartanegara. Het bevat een indrukwekkende collectie van Dayak kunst, keramiek en andere erfgoeden. Vervolgens vaart u de rivier af naar Loajanan waar uw houseboat verlaat. Per auto wordt u verder naar Samboja gebracht, waar u incheckt in de Samboja Lodge. In dit centrum wordt onder andere geïnvesteerd in het behouden van de leefomgeving van de orang utan.

Dag 15 : Samboja - Derawan

in de ochtend gaat u de omgeving verkennen om de orang utans te observeren die in dit gebied voorkomen en op diverse eilanden in het gebied leven. Vervolgens privé transfer de luchthaven van Balikpapan voor uw vlucht naar Berau. Bij aankomst op de luchthaven wordt u naar de Tanjung Batu haven gebracht waar u aan boord gaat van een speedboot die u naar het eiland Derawan brengt.

Dag 16 : Derawan

dag ter vrije besteding. Voor de noordoostkust van Kalimantan ligt het kleine koraaleilandje Derawan, in een archipel waartoe onder andere ook de eilanden Maratua, Sangalaki en Kakaban behoren. U vindt hier prachtige stranden, onaangetaste koraalriffen en veel verschillende tropische vissen zoals barracuda’s, mantaroggen en rifhaaien.

Dag 17 : Derawan - Sangalaki

u reist verder per speedboat naar het volgende koraaleiland Sangalaki. De rest van de dag is vrij te besteden.

Dag 18-19 : Sangalaki

de dagen op Sangalaki heeft u ter vrije besteding. De wateren rondom Sangalaki staan bekend om de vele reuzenmanta’s, de enorme zwarte roggen die tijdens het snorkelen of duiklen als het ware onder u door “zweven”. Een onvergetelijk schouwspel! Sangalaki staat tevens bekend als het schildpaddeneiland. De zeeschildpadden leggen hier gedurende het hele jaar ‘s nachts hun eieren op het strand. Als u geluk heeft, kunt u de baby’s uit hun ei zien kruipen, waarna ze zich een weg banen door het zand richting de zee.

Dag 20 : Vertrek naar Amsterdam

Privé transfer naar de luchthaven van Berau voor uw vluchten via Balikpapan naar Jakarta en vervolgens huiswaarts.

Dag 21 : Aankomst Amsterdam

Aankomst op Schiphol.

Banjarmasin, Victoria hotel

Het Victoria hotel ligt in het centrum van Banjarmasin, direct aan de rivier. Het is een eenvoudig hotelletje, maar gunstig gelegen ten opzicht van de markt en lokale restaurantjes en een mooie uitvalsbasis om Banjarmasin te verkennen. De meeste kamers kijken uit over de rivier. Het hotel heeft een klein restaurant waar ook het ontbijt wordt geserveerd. Banjarmasin is de mooiste stad van Kalimantan, en wordt ook wel het Venetië van Azië genoemd.

Meer informatie rondreis door Kalimantan »

Lees meer

Palangkaraya, Bukit Raya Guesthouse

De leuke, kleinschalige accommodatie Bukit Raya Guesthouse ligt in een buitenwijk van het stadje Palangkaraya, maar is een tropische oase van rust en groen. Het is voor het grootste deel opgetrokken uit hout, met de kamers, een restaurantje, veranda die gegroepeerd staan om een schaduwrijke binnenplaats met veel tropische begroeiing.

Kamers

De kamers zijn onderverdeeld in standaard, comfort en deluxe kamers en wij boeken doorgaans de comfort of deluxe kamer. De kamers zijn weliswaar klein, maar goed verzorgd, gezellig en alles wat je nodig hebt is aanwezig; airconditioning, comfortabele bedden, een douche met warm en koud water, kledingkast, bureau’tje, klamboe en terrasje of patio met twee zitjes voor de deur. Naast de gewone kamers heeft Bukit Raya Guesthouse ook een unieke ‘treehouse villa’; een ruime boomhut gebouwd van bamboe, die te bereiken is via een mooi houten bruggetje.

Faciliteiten

Er is een heerlijke tuin met verschillende fruitbomen, een barbecue hoekje en een klein dompelbadje waar je even verkoeling kunt zoeken (‘zwembad’ zou een te groot woord zijn). Verder is er een eetkamer waar onder andere het ontbijt wordt geserveerd, diverse fijne zithoekjes aan de tuin en een groen dakterras waar je eventueel zou kunnen zonnen.

Meer informatie rondreis Indonesië »

Lees meer

Tanjung Puting, Klotok houseboat

De mooiste manier om het Tanjung Puting National park te verkennen is per klotok. Dit is een zogenaamde houseboat, waarmee u de flora en fauna langs de rivieren en zijrivieren van Tanjung Puting verkent. U gaat op zoek gaat naar orang oetans, neusapen, slangen, krokodillen, kleurrijke vogels en de vele andere dieren die dit primaire oerwoud rijk is. Tijdens uw verblijf in het park overnacht u ook op deze boot! Er zijn verschillende versies, van zeer eenvoudig tot wat luxer. De boot is altijd privé voor u, met z’n tweeën of vieren tot en met grotere boten voor zes of zelfs acht personen. De boot wordt bemand door een ervaren kapitein die de wateren op zijn duimpje kent, een zeer toegewijde bemanning en een kok die de lekkerste maaltijden voor u bereidt!

Meer informatie rondreis door Kalimantan »

Lees meer

Sampit, Midtown Xpress hotel

De beste accommodatie van het plaatsje is een strak en modern 2-sterren hotelletje. Het is verzorgd, schoon en het personeel is vriendelijk, maar verwacht geen sfeer. Het hotel nemen wij in onze reizen op als ‘technische overnachting’ na een prachtige boottocht door Tanjung Puting, aangezien de vlucht terug naar Banjarmasin in de vroege ochtend vanuit Sampit vertrekt.

 

Kamers

De kamers zijn eveneens strak en modern ingericht, sfeer ontbreekt maar al het nodige is aanwezig; airconditioning, wifi, klein bureau’tje, tv, waterkoker en een warme douche. De kamers zijn brandschoon.

 

Faciliteiten

Het hotel beschikt over een grote lobby met lounge en een ontbijtzaal.

Meer informatie rondreis Indonesië »

Lees meer

Loksado, Mount Meratus resort

Het Mount Meratus resort is een nieuw hotelletje in Loksado. Het ligt prachtig direct aan de rivier en is zeer smaakvol ingericht met gebruik van lokale en natuurlijke materialen. Vlakbij het hotelletje ligt een aantal restaurantjes. Het hotel is een mooie uitvalsbasis om de omgeving te verkennen, waarbij u langere of kortere wandelingen kunt maken en zelfs trekkings naar de hoogste bergtop van dit gebied, Mount Meratus. Ook kunt u vanaf het hotel per bamboevlot de rivier afdalen, een zeer aan te bevelen activiteit. Het raften is niet gevaarlijk en een ervaren gids loodst uw raft veilig door de stroomversnellingen.

Meer informatie rondreis door Kalimantan »

Lees meer

Samboja, Samboja Lodge

Een uniek resort gelegen in het exotische regenwoud van Kalimantan. Omgeven door tropische vogels en boomkikkers voelt u de jungle. De trekpleister van dit gebied zijn de bijzondere orang utans, welke u vanuit de lodge per boot kunt bewonderen.

 

Kamers

De lodge heeft totaal 26 kamers, allen voorzien van airconditioning. De kamers beschikken over een privé patio of balkon en badkamer. In de centrale hal vindt u een wasserij, keuken faciliteiten en een speelruimte met televisie en DVD speler.

 

Faciliteiten

De logde bestaat uit twee verdiepingen en een centrale hal.

Meer informatie rondreis Kalimantan »

Lees meer

Mahakam rivier, klotok houseboat

De tocht over de Mahakam rivier duurt meestal 4 of 5 dagen. Tijdens deze tocht verblijft u op een mooie houseboat, die weliswaar niet super luxe is, maar wel van alle gemakken voorzien en zeer proper en schoon is en goed onderhouden. De kapitein is uiterst bekwaam en kent de stroomversnellingen en zandbanken van deze machtige rivier op zijn duimpje. De bemanning is ervaren en toegewijd en buiten dat is er een geweldige kok aan boord die alles in het werk zal stellen om ook op culinair gebeid een topprestatie te leveren.

Meer informatie rondreis Kalimantan »

Lees meer

Derawan, Reza Homestay

Reza homestay is een eenvoudige, doch zeer propere accommodatie op het hoofdeiland van de archipel, Derawan. De leukste hotelletjes en homestays op Derawan zijn gebouwd op palen in zee, zodat je vanaf je terras zo de vissen en vaak ook de schildpadden ziet zwemmen. Zo ook Reza hometay, dat ook nog midden in het dorpje ligt, met de beste restaurantjes op een paar minuten loopafstand. Derawan is de uitvalsbasis om andere eilanden in de archipel te bezoeken, als dagtocht of als meerdaagse tocht waarbij u dan ook op de andere eilandjes overnacht.

Meer informatie rondreis door Kalimantan »

Lees meer

Sangalaki, Sangalaki Resort

Het Sangalaki resort is een klein paradijsje, gelegen op het gelijknamige eiland. Hier komt u heerlijk tot rust en kunt u even niets anders doen dan snorkelen of duiken, over het eiland wandelen en schelpen zoeken.

Kamers

Er zijn slechts 14 houten bungalowtjes op palen aan het strand. De kamers zijn voorzien van mooie houten vloeren en beschikken over airconditioning, een douche met koud en warm water en een zitje voor de deur.

Faciliteiten

Het resort beschikt over een duikschool, tv lounge en restaurant met bar aan het strand. Het resort organiseert ook regelmatig beach barbecues. U mag als hotelgast de jonge schildpadjes die door de rangers zijn begraven in de sanctuary ‘s avonds naar zee brengen, een unieke ervaring voor jong en oud!

Meer informatie rondreis Kalimantan »

Lees meer

Banjarmasin

Banjarmasin is de gemoedelijke hoofdstad van Zuid-Kalimantan en ligt aan de Martapura en Baritorivier, twee grote rivieren die met elkaar verbonden zijn door talloze waterwegen en kanalen. Banjarmasin wordt daarom ook wel het Venetië van Azië genoemd. De mooiste verkenningstocht door Banjarmasin is per boot door de rivieren en kanalen, vooral in de namiddag vanwege de temperatuur en het mooie licht. Iedereen groet je en lacht je toe, honderden kinderen spelen in het water, zwemmen naar je boot, klampen zich eraan vast of klimmen erin en varen een stukje mee. Een verblijf van drie of vier dagen is niet saai en te lang – je komt er steeds terug want het is de hub om delen van centraal en zuid Kalimantan te ontdekken – en er zijn weinig tot geen toeristen. Waar maak je dat nog mee? Heel wat anders dus en veel bijzonderder dan de klongs van Bangkok of de drijvende markten in Thailand of Vietnam waar het wemelt van de buitenlanders. Hier maak je nog het echte Azië mee, en geniet je van het dagelijkse leven van de Banjarezen op en aan het water.

.

Meer informatie rondreis Kalimantan »

Lees meer

Banjarmasin, Victoria hotel

Het Victoria hotel ligt in het centrum van Banjarmasin, direct aan de rivier. Het is een eenvoudig hotelletje, maar gunstig gelegen ten opzicht van de markt en lokale restaurantjes en een mooie uitvalsbasis om Banjarmasin te verkennen. De meeste kamers kijken uit over de rivier. Het hotel heeft een klein restaurant waar ook het ontbijt wordt geserveerd. Banjarmasin is de mooiste stad van Kalimantan, en wordt ook wel het Venetië van Azië genoemd.

Meer informatie rondreis door Kalimantan »

Lees meer

Palangkaraya, Bukit Raya Guesthouse

De leuke, kleinschalige accommodatie Bukit Raya Guesthouse ligt in een buitenwijk van het stadje Palangkaraya, maar is een tropische oase van rust en groen. Het is voor het grootste deel opgetrokken uit hout, met de kamers, een restaurantje, veranda die gegroepeerd staan om een schaduwrijke binnenplaats met veel tropische begroeiing.

Kamers

De kamers zijn onderverdeeld in standaard, comfort en deluxe kamers en wij boeken doorgaans de comfort of deluxe kamer. De kamers zijn weliswaar klein, maar goed verzorgd, gezellig en alles wat je nodig hebt is aanwezig; airconditioning, comfortabele bedden, een douche met warm en koud water, kledingkast, bureau’tje, klamboe en terrasje of patio met twee zitjes voor de deur. Naast de gewone kamers heeft Bukit Raya Guesthouse ook een unieke ‘treehouse villa’; een ruime boomhut gebouwd van bamboe, die te bereiken is via een mooi houten bruggetje.

Faciliteiten

Er is een heerlijke tuin met verschillende fruitbomen, een barbecue hoekje en een klein dompelbadje waar je even verkoeling kunt zoeken (‘zwembad’ zou een te groot woord zijn). Verder is er een eetkamer waar onder andere het ontbijt wordt geserveerd, diverse fijne zithoekjes aan de tuin en een groen dakterras waar je eventueel zou kunnen zonnen.

Meer informatie rondreis Indonesië »

Lees meer

Tanjung Puting, Klotok houseboat

De mooiste manier om het Tanjung Puting National park te verkennen is per klotok. Dit is een zogenaamde houseboat, waarmee u de flora en fauna langs de rivieren en zijrivieren van Tanjung Puting verkent. U gaat op zoek gaat naar orang oetans, neusapen, slangen, krokodillen, kleurrijke vogels en de vele andere dieren die dit primaire oerwoud rijk is. Tijdens uw verblijf in het park overnacht u ook op deze boot! Er zijn verschillende versies, van zeer eenvoudig tot wat luxer. De boot is altijd privé voor u, met z’n tweeën of vieren tot en met grotere boten voor zes of zelfs acht personen. De boot wordt bemand door een ervaren kapitein die de wateren op zijn duimpje kent, een zeer toegewijde bemanning en een kok die de lekkerste maaltijden voor u bereidt!

Meer informatie rondreis door Kalimantan »

Lees meer

Sampit, Midtown Xpress hotel

De beste accommodatie van het plaatsje is een strak en modern 2-sterren hotelletje. Het is verzorgd, schoon en het personeel is vriendelijk, maar verwacht geen sfeer. Het hotel nemen wij in onze reizen op als ‘technische overnachting’ na een prachtige boottocht door Tanjung Puting, aangezien de vlucht terug naar Banjarmasin in de vroege ochtend vanuit Sampit vertrekt.

 

Kamers

De kamers zijn eveneens strak en modern ingericht, sfeer ontbreekt maar al het nodige is aanwezig; airconditioning, wifi, klein bureau’tje, tv, waterkoker en een warme douche. De kamers zijn brandschoon.

 

Faciliteiten

Het hotel beschikt over een grote lobby met lounge en een ontbijtzaal.

Meer informatie rondreis Indonesië »

Lees meer

Loksado, Mount Meratus resort

Het Mount Meratus resort is een nieuw hotelletje in Loksado. Het ligt prachtig direct aan de rivier en is zeer smaakvol ingericht met gebruik van lokale en natuurlijke materialen. Vlakbij het hotelletje ligt een aantal restaurantjes. Het hotel is een mooie uitvalsbasis om de omgeving te verkennen, waarbij u langere of kortere wandelingen kunt maken en zelfs trekkings naar de hoogste bergtop van dit gebied, Mount Meratus. Ook kunt u vanaf het hotel per bamboevlot de rivier afdalen, een zeer aan te bevelen activiteit. Het raften is niet gevaarlijk en een ervaren gids loodst uw raft veilig door de stroomversnellingen.

Meer informatie rondreis door Kalimantan »

Lees meer

Samboja, Samboja Lodge

Een uniek resort gelegen in het exotische regenwoud van Kalimantan. Omgeven door tropische vogels en boomkikkers voelt u de jungle. De trekpleister van dit gebied zijn de bijzondere orang utans, welke u vanuit de lodge per boot kunt bewonderen.

 

Kamers

De lodge heeft totaal 26 kamers, allen voorzien van airconditioning. De kamers beschikken over een privé patio of balkon en badkamer. In de centrale hal vindt u een wasserij, keuken faciliteiten en een speelruimte met televisie en DVD speler.

 

Faciliteiten

De logde bestaat uit twee verdiepingen en een centrale hal.

Meer informatie rondreis Kalimantan »

Lees meer

Mahakam rivier, klotok houseboat

De tocht over de Mahakam rivier duurt meestal 4 of 5 dagen. Tijdens deze tocht verblijft u op een mooie houseboat, die weliswaar niet super luxe is, maar wel van alle gemakken voorzien en zeer proper en schoon is en goed onderhouden. De kapitein is uiterst bekwaam en kent de stroomversnellingen en zandbanken van deze machtige rivier op zijn duimpje. De bemanning is ervaren en toegewijd en buiten dat is er een geweldige kok aan boord die alles in het werk zal stellen om ook op culinair gebeid een topprestatie te leveren.

Meer informatie rondreis Kalimantan »

Lees meer

Derawan, Reza Homestay

Reza homestay is een eenvoudige, doch zeer propere accommodatie op het hoofdeiland van de archipel, Derawan. De leukste hotelletjes en homestays op Derawan zijn gebouwd op palen in zee, zodat je vanaf je terras zo de vissen en vaak ook de schildpadden ziet zwemmen. Zo ook Reza hometay, dat ook nog midden in het dorpje ligt, met de beste restaurantjes op een paar minuten loopafstand. Derawan is de uitvalsbasis om andere eilanden in de archipel te bezoeken, als dagtocht of als meerdaagse tocht waarbij u dan ook op de andere eilandjes overnacht.

Meer informatie rondreis door Kalimantan »

Lees meer

Sangalaki, Sangalaki Resort

Het Sangalaki resort is een klein paradijsje, gelegen op het gelijknamige eiland. Hier komt u heerlijk tot rust en kunt u even niets anders doen dan snorkelen of duiken, over het eiland wandelen en schelpen zoeken.

Kamers

Er zijn slechts 14 houten bungalowtjes op palen aan het strand. De kamers zijn voorzien van mooie houten vloeren en beschikken over airconditioning, een douche met koud en warm water en een zitje voor de deur.

Faciliteiten

Het resort beschikt over een duikschool, tv lounge en restaurant met bar aan het strand. Het resort organiseert ook regelmatig beach barbecues. U mag als hotelgast de jonge schildpadjes die door de rangers zijn begraven in de sanctuary ‘s avonds naar zee brengen, een unieke ervaring voor jong en oud!

Meer informatie rondreis Kalimantan »

Lees meer

Banjarmasin

Banjarmasin is de gemoedelijke hoofdstad van Zuid-Kalimantan en ligt aan de Martapura en Baritorivier, twee grote rivieren die met elkaar verbonden zijn door talloze waterwegen en kanalen. Banjarmasin wordt daarom ook wel het Venetië van Azië genoemd. De mooiste verkenningstocht door Banjarmasin is per boot door de rivieren en kanalen, vooral in de namiddag vanwege de temperatuur en het mooie licht. Iedereen groet je en lacht je toe, honderden kinderen spelen in het water, zwemmen naar je boot, klampen zich eraan vast of klimmen erin en varen een stukje mee. Een verblijf van drie of vier dagen is niet saai en te lang – je komt er steeds terug want het is de hub om delen van centraal en zuid Kalimantan te ontdekken – en er zijn weinig tot geen toeristen. Waar maak je dat nog mee? Heel wat anders dus en veel bijzonderder dan de klongs van Bangkok of de drijvende markten in Thailand of Vietnam waar het wemelt van de buitenlanders. Hier maak je nog het echte Azië mee, en geniet je van het dagelijkse leven van de Banjarezen op en aan het water.

.

Meer informatie rondreis Kalimantan »

Lees meer

Tanjung Puting

Het Tanjung Puting reservaat beslaat een oppervlakte van 205.000 hectare. Hier leven nog vele beschermde diersoorten zoals orang utans, nevelpanters, rode langoeren, honingberen en neusapen. Gemakkelijk te herkennen aan de grote platte neus, u zult deze apen ongetwijfeld in de bomen zien zitten. Verder vindt u in dit gebied meer dan 220 vogelsoorten, diverse krokodillen, slangen en kikkers. De tocht per boot naar dit prachtige gebied is een bijzondere ervaring door moerassig gebied. In het noordelijke deel van het park is een rehabilitatie centrum waar orang utans bestudeerd worden, de trekpleister van dit gebied. Het reservaat kent drie buitenposten van waaruit u de mensapen kunt bewonderen. In Tanjung Harapan worden jonge wees orang utans verzorgd, u kunt hier ook een bezoek brengen aan het bezoekerscentrum. De bekendste van de bezoekerscentra is Camp Leaky. Dit onderzoeksstation is al in 1971 opgezet om het gedrag van orang utans te bestuderen.

Meer informatie rondreis Kalimantan »

Lees meer

Mahakam rivier

De Mahakam rivier is de belangrijkste waterweg in het centrale deel van Oost-Kalimantan en is ongeveer 700- 800 kilometer lang. De rivier ontspringt in het 1500 tot 2000 meter hoge Muller-gebergte, niet ver van de grens van Sarawak (Maleisisch Borneo). Na ongeveer 100 kiliometer stroomafwarts bereikt de Mahakam het eerste dayakdorp en komen er drie zijrivieren op uit. Na enkele dorpjes  te zijn gepasseerd, stort de rivier zicht via een reeks gevaarlijke stroomversnellingen omlaag tot minder dan 150 meter boven zeeniveau. In deze bovenloop van de rivier  is geen rivierverkeer mogelijk, slaan de kano’s regelmatig om en is het verdrinkingsgevaar groot. Op 300 kilometer van de oorsprong van de Mahakamrivier verbreedt de rivier zich en draait het bruine water in grote lussen traag door het oneindige laagland richting zee.

Meer informatie rondreis Kalimantan »

Lees meer

Dayak

De oorspronkelijke bevolking van Kalimantan zijn de Dayaks. Zij leven in grote familiehuizen volgens hun traditionele leefwijze met unieke kunst, tatoeages, gebruiksvoorwerpen versierd met veelkleurige kralen en jagen in het bos met blaaspijpen.

Achter de verzamelnaam Dayak gaat een groot aantal volken en etnische groepen schuil waarvan de Penan, Klemantan, Kenyah, Kayan, Murut en de Iban de bekendste zijn. De meeste stammen wonen in zogenoemde longhouses op palen langs de rivier. Sommige groepen zoals de Penan zijn nog nomadisch en trekken door de jungle. Deze stammen krijgen het steeds moelijker omdat hun leefomgeving wordt aangetast.

De Dayaks stonden in het verleden bekend als koppensnellers. Het koppensnellen van de Dayak had een grote rituele betekenis en speelde een belangrijke rol bij onder andere de oogst, bruiloften, begrafenissen en de bouw van huizen. Met het koppensnellen bewezen de mannen hun moed en verkregen daardoor meer status en aanzien. Dit uitte zich in het dragen van speciale tatoeages en sieraden. De tatoeages en sieraden bestaan nog steeds; het koppensnellen niet meer.

Hoewel steeds meer Dayaks naar de grotere dorpen en steden vertrekken zijn er nog authentieke dorpjes te vinden waar je de echte Dayak cultuur kunt bewonderen, ervaren en meemaken. Als u echt de authentieke Dayak-dorpen wilt bezichtigen, moet u diep de binnenlanden ingaan

Meer informatie rondreis Kalimantan »

Lees meer

Samboja

De apen in dit rehabilitatiecentrum komen van een circus waar ze hebben moeten boksen of met messen zijn bekogeld. Ook zijn er apen die als klein huisdier zijn gekocht, maar naarmate ze ouder en onhandelbaar werden, aan hun lot zijn overgelaten en jarenlang met een ketting aan een boom hebben geleefd. Als de apen in Samboja aankomen, bestaand uit een aantal kleine eilanden naast elkaar en omringd door een gracht, worden ze eerst in quarantaine gedaan. Vervolgens gaan de apen de eilanden op, waar  ze aan een vrije omgeving moeten wennen, in bomen leren klimmen en op onderzoek uitgaan. In Samboja leven  210 orang utans op zeven eilanden (eilandnummer 0 tot en met 6), maar de bezoeker mag slechts 2 eilanden vanaf een afstand bekijken. De overige eilanden zijn niet toegankelijk. Ook de school voor de hele kleine aapjes (‘sekolah hutan’), waar ze leren om in de vrije natuur te kunnen overleven, is gesloten voor publiek.

Meer informatie rondreis Kalimantan »

Lees meer

Pangkalan Bun

Pangkalan Bun is de plaats waar u met het vliegtuig aankomt en waarvandaan u zuidwaarts naar het Tanjung Puting park (het orang utan reservaat) reist of richting het noorden gaat voor de Dayak dorpen. Deze kleine stad is de provinciale hoofdstad van Centraal Kalimantan, en is in feite meer een technische stop. Soms verblijft u hier een nacht, maar meestal gaat u direct door naar uw volgende bestemming. Indien u tijd heeft, kunt u een bezoek brengen aan het grote paleis, dat meer dan 200 jaar oud is en gebouwd van ijzerhout. Dit paleis is zeer waardevol voor de bewoners van Pangkalan Bun omdat het één van de weinige overblijfselen van de Koninklijke Banjar bevolking is. In Pangkalan Bun vindt u ook de oudste moskee van Indonesië, de 300 jaar oude Kyai Gede moskee.

Meer informatie rondreis Kalimantan »

Lees meer

Derawan

Op het eiland Derawan is de tijd stil blijven staan. Het dorp Derawan is nog authentiek met slechts enkel zandpaden, een paar homestays op palen in de zee, 1 winkelstraat en weinig tot geen autoverkeer. Iedereen is vriendelijk en er zijn veel kinderen op straat. ’Om energie te sparen gaat pas ‘s avonds om 18.00 uur de elektriciteit aan in uw hotelletje; dan pas heeft u licht, AC en kunt u uw batterijen voor camera en telefoons opladen tot en met de volgende ochtend om 6 uur.

De grootste reden om naar Derawan te komen zijn de schildpadden. Vanaf de wal kunt u er soms iedere dag een paar zien. U kunt het water in gaan en met ze snorkelen! Een andere mooie plek om te snorkelen en schildpadden te kijken is de verlaten steiger op de hoek bij het volleybalveld. Ga na zonsondergang niet het strand op, de schildpadden komen hier aan land om eieren te leggen en als ze licht zien dan durven ze niet te komen. Als u graag schildpadden eieren wilt zien leggen, vraag dan aan de ranger of hij u wil informeren als er een schildpad het strand op komt. Hij weet precies hoe hij de schildpadden moet benaderen zonder deze weg te jagen.

Koop GEEN souvenirs die van schildpadden gemaakt zijn!

.

Meer informatie rondreis Kalimantan »

Lees meer

Sangalaki

Sangalaki is een van de beste locaties om te duiken en snorkelen in de wereld, samen met Raja Ampat in Papua. Rondom het eiland Sangalaki leven vele manta’s. Niet voor niets heet het mooie resort op het eiland ‘Manta paradise’, want Sangalaki is gewoon een paradijs waar veel manta’s gespot kunnen worden.. Sterker nog, het eiland Sanga-laki is naar de manta vernoemd: “Sanga” betekent  in het plaatselijke dialect “Manta” en “laki” betekent “man”. Sangalaki betekent dus letterlijk mannetjesmanta.

Sangalaki  is ook een favoriete plek voor  schildpadden die er hun eieren leggen. Dit gebeurt meestal in de avond, maar ook ’s ochtends vroeg is er nog een verdwaalde schildpad te spotten, mits de zon nog niet op is. De rangers herbegraven de eieren in de  sanctuary, zodat de jonge schildpadden worden beschermd tegen roofdieren. U mag als hotelgast de jonge schildpadjes’s avonds naar zee brengen, een unieke ervaring voor jong en oud. U krijgt een emmer vol met jonkies die staan te trappelen om naar zee te mogen. Het is onvoorstelbaar hoe zij de weg naar zee al weten als ze hun eerste stapjes op het warme zand in het donker doen. Kennelijk zit de route gewoon in hun genen.

 

Meer informatie rondreis Kalimantan »

Lees meer

Palangkaraya

Palangkaraya  ligt  stroomopwaarts aan de Kahayan rivier en is de plaats van waaruit u vertrekt voor de orang utantoer per boot. Deze provinciehoofdstad is het centrum van de handel en scholing van de provincie Centraal Kalimantan. Bezienswaardigheid is het  regionale museum met een collectie historische en culturele bezienswaardigheden afkomstig uit de omgeving. Palangkaraya is beroemd vanwege het lokale gerecht Patin Bakar (gegrilde rivier vis). Zo’n 45 km ten noorden van Palangkaraya ligt het Tankiling natuur reservaat. Dit reservaat bestaat uit 8 heuvels, omgeven door smalle riviertjes.

Meer informatie rondreis Kalimantan »

Lees meer

Recensies

82 mensen beoordelen Rama Tours Holland gemiddeld met een 9.1  / 10