Rama Tours

Vakantie Java

Een bezoek aan het prachtige Java met zijn roemrijke geschiedenis zal uw hart zeker sneller doen kloppen! Dit eiland is het meest dichtbevolkte van Indonesië en tevens het politieke, economische en culturele centrum van deze uitgestrekte archipel. Op Java wonen ongeveer 120 miljoen mensen, waarvan alleen al ruim 12 miljoen in Jakarta, de hoofdstad van de Republiek Indonesië. Zoals in veel derde wereldlanden zoekt ook de plattelandsbevolking in Indonesië zijn heil in de grote steden. Het platteland is nog relatief dunbevolkt en wordt gekenmerkt door kleine dorpjes (desa’s), groene rijstvelden en theeplantages, enorme vulkanen en woeste rivieren.

Als u in korte tijd de schoonheid en uitgestrektheid van Java wilt ervaren en een goede indruk wilt krijgen van de verscheidenheid aan landschappen en beroemde culturele monumenten, is een auto met privé chauffeur de ideale manier om dit indrukwekkende eiland in uw eigen tempo te verkennen.

Landkaart Java

Java: het culturele hart van Indonesië

Een reis door Java begint meestal in Jakarta, de hoofdstad van Indonesië. U ziet er moderne hoogbouw naast indrukwekkende koloniale gebouwen en traditionele kampongs. Bogor, het vroegere Buitenzorg, ligt op korte afstand van Jakarta en is een stuk rustiger. Tijdens de Nederlandse tijd was het de residentie van de Gouverneur-generaal, de hoogste vertegenwoordiger van Nederland in Indonesië. Bogor is vooral beroemd om dit presidentiële paleis en de botanische tuin (Kebun Raya).

De route van Bogor naar Bandung voert via de Puncak pas. Onderweg geniet u van spectaculaire vergezichten en rijdt u door theeplantages en langs de plantentuin te Cibodas. Bandung ligt op 600 meter hoogte en heeft daardoor een prettig klimaat. In de omgeving vindt u veel theeplantages en koloniale plantershuizen.

Interessante bezienswaardigheden zijn de vulkaan Papandayan, de warmwaterbronnen van Garut, de theeplantages Malabar en Gamboeng en de angklung-school van de heer Ujo (een angklung is een muziekinstrument van bamboe). De route via Garut naar het schiereiland Pangandaran aan de zuidkust van Java voert langs Kampung Naga. Pangandaran is een favoriete badplaats voor de West-Javanen. Een alternatief voor deze zuidelijke route is de noordelijke route via de garnalenstad Cirebon, het havenstadje Tegal met zijn traditionele pottenbakkerskunst en de batikstad Pekalongan.

De hoofdstad van Midden-Java, Semarang, leeft vooral van handel en industrie. Ten zuidwesten van Semarang ligt het 2100 meter hoge Dieng Plateau, bekend om zijn tempels, zwavelbronnen en het veelkleurige meer Telaga Warna. Bij zonnig weer heeft het een blauwe, groene en gele schittering door de uitstoot van vulkanische dampen. De route via Magelang naar Yogyakarta voert door het spectaculaire Midden-Javaanse vulkaanlandschap.

Het sultanaat Yogyakarta is het culturele centrum van Indonesië en tevens de gezelligste en mooiste stad van Java. Het wemelt er van de fietsen, brommers en de becak, de lokale fietstaxi is nog volop in gebruik. U kunt hier, vanzelfsprekend per becak, een bezoek brengen aan de centrale winkelstraat Jalan Malioboro, het paleis van de sultan (de kraton), het waterpaleis Taman Sari, de pasar burung (vogeltjesmarkt), de zilverstad Kota Gede en de vele batik- en sigarenfabriekjes.

Vlakbij liggen de wereldberoemde tempels Borobudur, Prambanan en Ratu Boko. Even buiten Yogya vindt u ook nog het bergdorp Kaliurang, gelegen op de hellingen van de Merapi vulkaan, de sultanbegraafplaats Imogiri en het strand van Parangtritis, bekend vanwege de zwarte zandduinen.

Ten noorden van Yogya ligt de tweede sultanstad Surakarta, ook bekend als Solo. Vanaf Solo of Yogya is het via een prachtige bergroute drie uur rijden naar het hooggelegen Sarangan. De machtige vulkanen van het Tenger en Idjen gebergte bepalen het landschap in het oosten van Java. Ook kan er gereden worden via Tawangmanggu. Dit kleine bergdorpje, in het bijzonder bekend van de Candi Sukuh tempel, is een perfect rustpunt voor de lange transfer tussen Yogya en Malang.

Het stadje Malang ligt tussen de glooiende heuvels, dat zijn bekendheid dankt aan het aangename klimaat en de vele goed bewaarde koloniale gebouwen. Even verderop liggen de bergdorpjes Batu, Selecta, Tretes en Trawas, geliefde pleisterplaatsen voor de stedelingen die het hectische Surabaya willen ontvluchten of voor vakantiegangers die willen genieten van de ongerepte natuur en het koele klimaat. In de omgeving van Malang vindt u ook nog de stadjes Blitar en Madiun, beiden een bezoek zeker waard.

Ten oosten van Malang ligt de beroemde Bromo vulkaan. Een bezoek aan het uitkijkpunt op de rand van immense krater tijdens zonsopkomst en de afdaling door het maanlandschap naar de voet van de Batok en Bromo vulkaan is absoluut één van de hoogtepunten van uw reis door Java! De zonsopgang boven de vulkanen Bromo en Batok met op de achtergrond de Gunung Semeru is buitengewoon spectaculair.

In het uiterste oosten van Java op de noordelijke hellingen van de Gunung Ijen, liggen de oude plantages van Kaliklatak, Kalibaru en Glennmore. Hier verblijft u op een plantage waar gewassen zoals cacao, rubber, koffie, tabak, specerijen, op traditionele wijze worden verbouwd. Tevens is dit het perfecte uitgangspunt voor een bezoek aan de indrukwekkende Ijen vulkaan. Dit is de enige vulkaan ter wereld waar zwavel wordt gewonnen! Een ongekende ervaring tijdens uw reis over Java.

Op het meest oostelijke puntje van Java, aan de Straat van Bali, ligt Banyuwangi. Hiervandaan kunt u de veerboot nemen naar Gilimanuk op Bali.

Kortom, een rondreis over Java is afwisselend en veelzijdig en u komt gegarandeerd terug met een schat aan indrukken en ervaringen! Van de Nederlands-koloniale geschiedenis in Jakarta, Bogor en Bandung, tot de indrukwekkende bouwwerken van oude culturen bij Yogyakarta. Van de uitgestrekte sawa’s en snelstromende rivieren in het westen, tot de machtige actieve vulkanen in het oosten. Java fascineert!

“Ik help u graag bij het samenstellen van uw unieke rondreis”
Kees van Niejenhuis
General Manager
  • Opmerkingen en vragen zijn welkom.

    Wilt u informatie of heeft u een vraag of opmerking? Vul dan onderstaand formulier in en wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Praktische informatie

Visuminformatie

Vaccinaties

Kleding

Taal

Telefonie & internet

Verzekeringen

Paspoort

Geldzaken

Tijd

Elektriciteit

Beste reistijd

Visuminformatie

Reizigers met de Nederlandse en Belgische nationaliteit hebben voor Indonesië een visum nodig. U kunt dit bij aankomst kopen voor IDR 500.000 per persoon, of het van tevoren online aanvragen (een zogeheten e-visum). Dit visum geldt alleen voor reizen met een toeristisch verblijf van maximaal 30 dagen en bij binnenkomst op en vertrek van een groot aantal luchthavens. Blijft u langer dan 30 dagen in Indonesië, dan dient u voorafgaand aan uw reis in Nederland een visum aan te vragen. U kunt een visum aanvragen bij de VisumCentrale, of direct bij de Indonesische ambassade in Den Haag.

Rama Tours werkt samen met Visum 365, dit is één van de grootste full-service visumbureaus van de Benelux. Mocht u het prettig vinden dan kunt u ook via Visum 365 uw visum aanvragen. Dat kan via deze website.

Vaccinaties

Voor Java zijn geen inentingen verplicht. Wel wordt een aantal vaccinaties aangeraden, zoals DTP, hepatitis A en buiktyfus. Voor sommige gebieden kan er aangeraden worden malaria tabletten te slikken. Raadpleeg voor actuele informatie altijd tijdig uw huisarts, de lokale GGD of neem contact op met Thuisvaccinatie, waar Rama Tours mee samenwerkt.

Kleding

Wij adviseren u met name dunne katoenen kleding mee te nemen vanwege het tropische klimaat in Indonesië. Voor Indonesiërs is bedekte kleding de norm. U zult merken dat er deuren voor u opengaan die voor anderen gesloten blijven, als u zich aanpast aan kleding en gewoonten. Het is daarom verstandig t-shirts met een kort mouwtje en shorts en rokjes tot op de knie mee te nemen, dan zit u altijd goed. Neem in ieder geval ook een set nette kleding mee voor bepaalde gelegenheden (een duurder restaurant, een uitnodiging om bij iemand te eten, officiële en religieuze bijeenkomst). Een windjack of trui is nodig voor de hoger gelegen gebieden. Daarnaast raden wij u aan niet al te veel kleding mee te nemen omdat u uw kleding doorgaans gemakkelijk kunt laten wassen in hotels waar u minimaal 2 nachten verblijft. Een paraplu tegen de regen of tegen de zon is ook geen overbodige luxe.

Bij het bezoeken van religieuze plaatsen zoals moskeeën en tempels moeten uw schouders en benen bedekt zijn.

Wat betreft de schoenen raden we aan naast goed zittende schoenen en slippers ook goede en stevige (wandel)schoenen met een goede profielzool mee te nemen wanneer u een trekking gaat maken.

Taal

De officiële taal van Indonesië is Bahasa Indonesia. De taal is een mengelmoes van vele andere talen, waaronder Chinees, Nederlands, Portugees en voornamelijk Maleis. Daarnaast kent het land meer dan 300 dialecten, waarvan Javaans het meest wordt gesproken. Een gedeelte van de oudere inwoners spreekt bovendien nog een beetje Nederlands. De jongere generatie spreekt overigens steeds meer Engels. Op scholen wordt Engelse les steeds meer gehandhaafd. 

Telefonie & internet

Op Java kunt u tegenwoordig vanuit de meeste hotels met een satelliettelefoon bellen met het thuisfront. Houdt er wel rekening mee dat het hotel hier vaak hoge kosten voor rekent. Het is ook mogelijk ter plaatse een simkaart aan te schaffen. De kosten voor het gebruik van je mobiele telefoon zijn in dit geval lager dan bij het gebruik van uw Nederlandse simkaart.

Tegenwoordig kunt u in grote, luxere hotels gebruik maken van het draadloos internet. Bij de receptie kunt u eventueel vragen naar de inloggegevens. In sommige gevallen vragen zij hiervoor een kleine vergoeding.

Verzekeringen

Wanneer u een mooie reis heeft geboekt of wilt gaan boeken is het natuurlijk verstandig om een goede verzekering af te sluiten. U wilt tenslotte onbezorgd op reis! Er zijn twee soorten verzekeringen: de reisverzekering en de annuleringsverzekering.

Reisverzekering
Met een goede reisverzekering gaat u onbezorgd en goed voorbereid op vakantie. U kunt bij de meeste verzekeraars kiezen tussen een kortlopende of doorlopende reisverzekering. Zo kunt u zelf bepalen welke verzekering het best bij u past. Een reisverzekering bestaat standaard uit de basisdekking. Heeft u bijvoorbeeld onverwachte reiskosten, of maakt u iets stuk in de hotelkamer dan bent u hiervoor in de meeste gevallen verzekerd. Daarnaast kunt u de basisdekking uitbreiden en onder meer geneeskundige kosten, ongevallen of rechtsbijstand meeverzekeren zodat u ten allen tijden goed verzekerd bent tegen bijvoorbeeld de kosten van opname in een (privé/duur) ziekenhuis of kliniek in het buitenland, of tegen repatriëring van u en uw reisgenoten na een ongeval of ziekte.

Annuleringsverzekering
Behalve een reisverzekering, is ook een annuleringsverzekering erg belangrijk. Het zal u maar gebeuren dat de door u geboekte reis niet door kan gaan, of dat u de reis vroegtijdig dient te beëindigen. Met een annuleringsverzekering zijn zowel de kosten voor annulering als de eventuele ongebruikte reisdagen verzekerd. Daarbij kunt u de annuleringsverzekering bij de meeste verzekeraars uitbreiden met de allrisk-annulering (u bepaalt zelf de reden voor annulering) en een verzekering voor de (zaak)waarnemer.

Een doorlopende annuleringsverzekering is meestal inbegrepen in de doorlopende reisverzekering. Dit kunt u navragen bij uw verzekeraar. Houdt u er rekening mee dat bij een doorlopende annuleringsverzekering, de maximaal verzekerde reissom per persoon meestal € 1.250 of € 1.500 bedraagt. De meeste verzekeringsmaatschappijen bieden de mogelijkheid om het verschil tussen de totale reissom en het maximaal verzekerd bedrag bij te verzekeren.

Een kortlopende annuleringsverzekering moet doorgaans binnen 7 dagen na het boeken van de reis worden afgesloten en de premie ligt tussen de 5% en 7% van de reissom. Een voordeel van een kortlopende annuleringsverzekering is dat u per reis kunt afwegen of het nodig is.

Verzekering afsluiten
U kunt via Rama Tours geen reis- of annuleringsverzekering afsluiten. In het verleden hebben wij naar tevredenheid samengewerkt met de Europeesche en zij bieden een scherpe premie en gunstige voorwaarden. Er zijn natuurlijk nog andere aanbieders, zoals Unigarant, FBTO of ANWB. U kunt ook op de website van de Consumentenbond kijken voor meer informatie omtrent reis- en annuleringsverzekeringen en om te kijken welke verzekering het best bij u past.

Paspoort

Uw paspoort dient bij aankomst in Indonesië nog minimaal zes maanden geldig te zijn. Belgische reizigers dienen te beschikken over een internationale reispas. Tevens adviseren wij u om een kopie van het paspoort mee te nemen of naar uzelf te mailen. Bij verlies of diefstal kan dit erg handig zijn. Indien uw paspoort is gestolen of zoekgeraakt, dient u een nieuw reisdocument aan te vragen bij de Nederlandse ambassade in Jakarta of het Indonesische consulaat op Bali. Voor de resterende periode van uw verblijf kunt u gebruik maken van een noodpaspoort. Vergeet echter niet om ter plaatse een verklaring van vermissing in te vullen en/of aangifte van diefstal te doen. 

Geldzaken

U kunt prima geld uit de geldautomaten halen (zogenaamde ATM’s), waardoor het niet persé noodzakelijk is contant geld mee te nemen. U vindt de geldautomaten op de luchthaven en in de grote steden. In de meeste gevallen kunt u tot 1 miljoen Rupiah pinnen. In sommige plaatsen is het niet mogelijk om geld op te nemen. Wij raden u aan om voldoende geld op zak te hebben.

Daarnaast adviseren wij u een kleine hoeveelheid contant geld in Euro’s of Dollars mee te nemen. (let op: biljetten zonder scheuren, zonder vouwen en volledig onbeschreven Dollars mogen niet ouder zijn dan seriejaar 1999). Deze kunt u gemakkelijk wisselen bij hotels, postkantoren en banken.

Credit Card

U kunt vaak in de grote hotels, restaurants en warenhuizen en bij veel duikscholen gebruik maken van uw creditcard. We adviseren u wel om het gebruik van uw credit card te vermijden omdat er namelijk nog weleens gefraudeerd wordt. In de internationale hotels kunt u uiteraard wel op een veilige manier uw credit card gebruiken.

Fooi

In Indonesië is het gebruikelijk om fooien te geven. Vooral uw chauffeur en/of gids zullen het op prijs stellen een extraatje te ontvangen na hun inzet. Het bedrag dat u geeft aan fooi is volledig aan uzelf en afhankelijk van uw mate van tevredenheid. Ook porters en kamermeisjes kunnen een extraatje wel waarderen. Wij adviseren u wel om de fooien persoonlijk te overhandigen. In de restaurants is de service charge soms al verwerkt in de rekening. Soms wordt er 15 of 21% tax en service kosten aan de rekening toegevoegd.

Afdingen

Het is in Indonesië de normaalste zaak om te onderhandelen over de prijs van producten en diensten (vooral op markten en pasar malams). Voelt u zich dus niet bezwaard om een lagere prijs te vragen dan wat er wordt gevraagd. Ook bij het gebruik van lokaal vervoer, bijvoorbeeld taxi’s en tuk tuk’s, is het gebruikelijk te onderhandelen over de prijs. In supermarkten en restaurants wordt in de regel niet afgedongen. Hier worden in de meeste gevallen vaste prijzen gehanteerd. Voor het afdingen zijn geen echte richtlijnen. Neem vooraf een bedrag in gedachte wat u maximaal wilt uitgeven voor het product of de dienst. We adviseren altijd op respectvolle manier te onderhanden. Blijf te allen tijde lachen en probeer niet te schreeuwen of kwaad weg te lopen.

Tijd

Indonesië kent 3 verschillende tijdzones. Per eiland verschillen de tijden. In onze zomertijd is het op Java 5 uur later dan in Nederland. Zodra bij ons de wintertijd ingaat, komt hier nog een uurtje bij.

Elektriciteit

Alle hotels beschikken over een netspanning van 110 of 220 volt. Stroomstoringen treden in het verre oosten vaker op dan bij ons. Het is altijd handig een wereldstekker mee te nemen. Deze zijn te koop bij onder andere ANWB, Kijkshop en Hema. 

Beste reistijd

Indonesië heeft een tropisch regenklimaat en is in principe het hele jaar door goed te bereizen. De temperatuur ligt tussen de 25 en de 35 graden. In de hogere gebieden kan de temperatuur soms iets lager liggen.

Kort gezegd kent het land slechts twee seizoenen: het ‘droge’ en het ‘natte’ seizoen. Het droge seizoen is meestal van april tot en met oktober (met uitzondering van de Molukken waar de droge periode juist van november t/m maart is). Deze periode wordt gezien als beste reistijd met veel zonuren en relatief weinig regen. Er kan af en toe wel een verfrissende bui vallen, maar deze zijn vaak van korte duur. Hoe meer u naar het oosten en zuiden van Indonesië reist, des te langer het droge seizoen.

Het regenseizoen is meestal van november tot en met maart. Op Java kan er in deze periode op sommige dagen behoorlijk wat regen vallen. Tevens heerst er een hoge(re) luchtvochtigheid. Desondanks kan er in deze periode goed gereisd worden. U geniet van aangename temperaturen en de natuur is, dankzij de regen, vaak erg mooi.

ZELF ZOEKEN? DAT KAN!

Zoek hier tussen al onze bestemmingen.

Rama Tours Nieuwsbrief