Rama Tours
Bandung | Rama Tours

Bandung

Bandung, ook wel bloemenstad genoemd (Kota Kembang) vanwege de vele bloemen die langs de straten verkocht worden, is de hoofdstad van de provincie West Java en één van de snelst groeiende steden van Java. Dankzij de vele hogescholen en universiteiten heeft de stad zich ontwikkeld tot ware studentenstad.

Ten tijde van de Nederlandse overheersing had Bandung de bijnaam Parijs van Java, vanwege de statige lanen en prachtige art-deco gebouwen. Het Grand Preanger en het Savoy Homann Hotel, ontworpen door de Nederlandse architecten Wolff Schoemaker en Aalbers, behoren tot de mooiste voorbeelden van deze architectuur. In vroeger tijden flaneerden de Hollandse dames hier in haute couture, rookten de heren hun sigaar op het terras en waren de nieuwste snufjes uit Europa hier verkrijgbaar.

Ook tegenwoordig is Bandung nog een geliefde stad waar bezoekers uit Jakarta en andere steden in West Java graag hun weekend doorbrengen. Een populaire bezigheid is het bezoek aan de vele moderne winkelcentra waar de nieuwste jeans, schoenen, tassen en parfums te koop worden aangeboden. Op de bekende straat Jalan Braga bevinden zich vele hippe kleine koffiebarretjes en café’tjes, waar studenten zowel overdag als ’s avonds een plekje opzoeken om elkaar te ontmoeten.

 

Vanwege de gematigde temperaturen en vruchtbare vulkaanhellingen is de omgeving van Bandung uitermate geschikt voor de thee- en kininecultuur. Daarom vindt u op de Bandung hoogvlakte, ook wel Preanger genoemd, vele theeplantages, o.a. Malabar, bekend van het boek ‘Heeren van de Thee’ van Hella Haase. Ten noorden van de stad ligt het bergoord Lembang, de vulkaan Tangkuban Prahu en de warmwaterbronnen van Ciater. Verder mag u een bezoek aan de muziekschool van meneer Ujo zeker niet missen. Schoolkinderen spelen daar met enorm enthousiasme op hun angklungs, een muziekinstrument van bamboe. Hun leermeester Pak Ujo dirigeert het kinderorkest. Het specifieke geluid van de angklung en het fanatieke spel van de kinderen zal u betoveren. Muziekplezier gegarandeerd!

Meer informatie rondreis Java »

Lees meer
Belitung | Rama Tours

Belitung

Het eiland Belitung ligt voor de oostkust van Sumatra, maar is ook goed vanuit Java te bereiken. Tijdens de koloniale tijd stond het eiland bekend om zijn peper en tin en er zijn nog altijd plekken die hier aan herinneren. Echter tegenwoordig komt men hier vooral om te genieten van paradijselijke stranden. Belitung wordt samen met het eiland Bangka gerekend tot één van de mooiste, schoonste en meest rustige eilanden van Indonesië. Het eiland is groen en heuvelachtig en heeft schitterende stranden met wit zand, helder water en wuivende palmbomen. De enorme rotsen in de helderblauwe zee en op het strand zijn kenmerkend voor het eiland.

De mooiste stranden zoals Tanjung Kelayang Beach en Tanjung Tinggi Beach bevinden zich in het noorden van Belitung. Ook de onderwaterwereld is prachtig met exotische vissen en kleurrijk koraal. Een leuke manier om meer van het eiland te zien, is om een met een (vissers)bootje langs de omliggende eilanden te varen.  Er zijn wel meer dan 100 omliggende eilanden en vele daarvan zijn nog onbewoond. Mooie eilandjes in de omgeving zijn Babi Island, Pasir Island en Batu Berlayar. Op het eiland Lengkuas staat een 50 meter hoge vuurtoren die in 1882 door Nederlanders is gebouwd. De vuurtoren is nog altijd in gebruik en biedt uitzicht op de prachtige helderblauwe zee en imposante rotsen.

Lees meer
Bogor | Rama Tours

Bogor

Op een klein uurtje rijden ten zuiden van Jakarta ligt Bogor, het vroegere Buitenzorg, vernoemd naar het gelijknamige landhuis dat in de Nederlandse tijd dienst deed als residentie van de gouverneurs-generaal en daarna als presidentieel paleis. Het gebied werd geliefd bij de Nederlanders vanwege de frisse berglucht en gezonde leefomstandigheden. Bogor ligt op een hoogte van 290 meter aan de voet van de berg Gunung Salak (2211m) en is vooral beroemd om zijn botanische tuinen, de Kebun Raya. Liefhebbers van planten en natuur mogen deze oude tuinen, waar ruim 15.000 plantensoorten uit de hele wereld te zien zijn, absoluut niet missen. Het is een groene oase met een grote verscheidenheid aan exotische bomen, bijzondere palmsoorten, prachtige bloeiende planten, orchideeën, tropische woudreuzen en bamboebossen. In deze tuin is ook het oudste kinine laboratorium ter wereld gevestigd. Centraal in deze botanische tuin ligt ook het paleis van de vroegere Nederlandse gouverneur-generaal van Buitenzorg. De hele stad is eigenlijk rondom dit landhuis gegroeid. Het werd eerst bewoond door Stamford Raffles en later in 1870 tot en met 1942 verbouwd en uitgebreid tot een voornaam paleis voor de Nederlandse gouverneur-generaal. Na de onafhankelijkheid van Indonesië ging de eerste president van Indonesië Sukarno hier wonen en ook vandaag de dag nog is dit paleis één van de vijf officiële woningen van de Indonesische president. Het wordt echter vooral gebruikt als onderkomen voor hoge buitenlandse gasten. Een roedel herten op de gronden rondom het paleis, geïmporteerd uit Nederland, zijn nog een levende herinnering aan tijden van weleer.

Bogor is het startpunt van de Puncak pas, een bergpas die voor stedelingen al sinds de Nederlandse tijd een populaire weekendbestemming is. Aan beide zijden van de weg strekken zich theevelden uit en richting het hoogste punt van de weg op zo’n 1500 meter is het aangenaam koel. Tegenwoordig is de Puncak pas met name in het weekend erg druk en kunt u gerust een dag onderweg zijn om deze route naar Bandung af te leggen. Doordeweeks is het rustiger. Ter hoogte van het plaatsje Pacet, eigenlijk net voorbij de Puncak pas, kunt u de zeer hoog gelegen dependance van de botanische tuinen van Bogor bezoeken: Kebon Raya Cipodas. Ook kunt u een wandeling maken naar het veelkleuren meer dat in het boek “Oeroeg” van Hella Haasse beschreven wordt.

Meer informatie rondreis Java »

Lees meer
Borobudur tempel | Rama Tours

Borobudur tempel

Een reis over Java is niet compleet zonder een bezoek aan de Borobudur. Dit boeddhistische heiligdom is één van de meest indrukwekkende tempels van dit land en behoort tot één van de hoogtepunten tijdens uw reis over Java.

Het immense bouwwerk ligt zo’n 40 km ten noordwesten van de stad Yogyakarta en is gelegen in een prachtige uitgestrekte vallei, omringd door bossen. Het is het grootste boeddhistische tempelcomplex ter wereld! Vanaf de Borobudur heeft u uitzicht op de Mount Merapi, de meest actieve vulkaan van Indonesië.

Borobudur betekent ‘het boeddhistische klooster op de heuvel’. Het complex is gebouwd tussen 750 en 850, en zodra u voor het complex staat is het bijna niet voor te stellen hoe dit vroeger gerealiseerd is. Wilt u in alle rust de tempel bekijken, dan heeft u aan uur waarschijnlijk niet genoeg. De tempel heeft alleen al een basis van 123 bij 123 meter en telt negen verdiepingen. Deze verdiepingen zijn negen oefeningen in meditatie ter voorbereiding op het hoogste platform, het Nirwana of hiernamaals. De eerste vier rechthoekige terrassen laten ruim 1500 bas-reliëfs zien. Ze illustreren het leven van Boeddha. De drie daaropvolgende terrassen zijn cirkelvormig en hebben meer dan 400 stoepa’s met allen een Boeddhabeeld erin.

Volgens het boeddhisme staat de Borobudur symbool voor de stappen die een boeddhist moet maken om het hoogst haalbare als mens te bereiken. De Borobudur wordt daarom ook veel bezocht door boeddhisten die komen bidden. Daarbij lopen zij iedere etage 7 keer rond, met de klok mee.

Ondanks dat de Borobudur al meer dan 1000 jaar oud is, is het tempelcomplex niet altijd zichtbaar geweest. Het heeft jarenlang onder de as gelegen, afkomstig van de Merapi. Pas in 1814 is de tempel herontdekt, door een Nederlander. Vanaf dat moment is men hard bezig geweest om de tempel te restaureren en vandaag de dag doet de overheid nog steeds veel om de Borobudur in goede staat te bewaren.

Wilt u dit bijzondere tempelcomplex van dichtbij zien, dan adviseren we u de tempel in de zeer vroege ochtend te bezoeken. Ondanks dat het er tegenwoordig druk is, kunt u zich opmaken voor een prachtige zonsopkomst boven de Merapi vulkaan. Wilt u liever niet vroeg opstaan of de Borobudur bezoeken zodra het wat rustiger is, dan is het aan te raden om tegen het einde van de middag te gaan. De zonsondergang vanaf de tempel is namelijk ook heel mooi!

Meer informatie rondreis Java »

Lees meer
Bromo | Rama Tours

Bromo

Een absoluut hoogtepunt van Java is de vulkaan Bromo. Het is de bekendste vulkaan van Java en dat is niet voor niets. De opkomende zon kleurt de lucht rood of oranje en verlicht langzaamaan de Bromo, de vulkanen eromheen en het prachtige omliggende maanlandschap. Een buitengewoon spectaculair uitzicht!

De Bromo ligt op zo’n drie uur rijden van de oud koloniale stad Malang. In de nabije omgeving van de Bromo liggen voldoende accommodaties waar u de nacht kunt doorbrengen. Of beter gezegd de halve nacht, want om half 4 ’s ochtends wordt u gewekt voor de tocht naar de vulkaan. Het is vroeg opstaan, maar zeer zeker de moeite waard. Zorg wel dat u warm bent aangekleed, want het is nog fris. Met de jeep rijdt u eerst naar één van de uitzichtpunten voor misschien wel de mooiste zonsopkomst die u tijdens uw reis zult beleven! Zodra de eerste zonnestralen op het landschap schijnen trekt de mist op en doemt de vulkaan op uit de duisternis. Het grijze maanlandschap rondom de krater wordt zichtbaar en alles kleurt langzaam van donkerrood naar rood en groen. Een adembenemend schouwspel! Rondom het uitzichtpunt is de omgeving groen en vruchtbaar, en dat zorgt voor de mooiste foto’s.

Na het uitzichtpunt rijdt u met de jeep verder naar het maanlandschap waarna u te paard of te voet richting de krater gaat en de Bromo zult beklimmen. Het is een bijzondere tocht en gelukkig niet heel zwaar. Vanaf de krater, met een doorsnede van 10 kilometer, heeft u ook mooie uitzichten heeft over de omliggende vulkanen. De Bromo is met haar bijna 2400 meter overigens niet de hoogste vulkaan van Java. Dat is de Gunung Semaru die achter de Bromo ligt. Zorg in ieder geval dat u nog voldoende geheugen heeft op uw camera, want met deze uitzichten blijft u foto’s maken!

Meer informatie rondreis Java »

Lees meer
Dieng Plateau | Rama Tours

Dieng Plateau

In het midden van Java niet ver van de stad Wonosobo ligt op zo’n 2000 meter hoogte het mysterieuze Dieng Plateau waar vooral natuurliefhebbers aan hun trekken komen. In het verleden was het Dieng Plateau alleen te bereiken via twee lange trappen en was het een behoorlijke klim (één van de trappen telde maar liefst 4000 treden). Gelukkig is dit bijzonder stukje Java nu vanuit Wonosobo met de auto te bereiken via een weg die in de jaren ’30 van de vorige eeuw door de Nederlanders is aangelegd.

In de 8e eeuw na Christus zijn hier circa 400 hindoeïstische tempels gebouwd die aan de god Shiva gewijd waren. Dit zijn de oudste hindoeïstische tempels op Java, maar helaas zijn er maar acht bewaard gebleven. Behalve deze fraaie tempels, is de grootste bezienswaardigheid echter het waanzinnig imposante en adembenemende landschap van deze hoogvlakte dat zo totaal anders is dan het gebruikelijke Javaanse landschap. Overal ziet u de vulkanische activiteit: stomende geisers, borrelende modderpoelen, sissende openingen in de aardkost en vele zwavelbronnen en -meren. Een van de zwavelhoudende kratermeren dat zeer de moeite waard is om te bezoeken en een rondje omheen te lopen, is het veelkleurige meer Telaga Warna. Bij zonnig weer heeft dit heldere zwavelmeer een gele, blauwe en groene schittering door de uitstoot van de vulkanische dampen, een werkelijk sprookjesachtig gezicht en een ontzettend fotogeniek plaatje. Ook is het uitzicht tijdens de zonsopkomst vanaf Gunung Sikunir zeer de moeite waard, maar hiervoor moet u wel vroeg uit de veren.

Meer informatie rondreis Java »

Lees meer
Garut | Rama Tours

Garut

Tijdens de koloniale periode was het hooggelegen Garut een geliefd bergoord voor de Nederlandse elite die hier van het koelere klimaat, de rust en de schoonheid van het landschap kwam genieten. En trouwens niet alleen bij de Nederlandse elite was het plaatsje populair. Het gerucht gaat dat filmster Charlie Chaplin Garut twee keer bezocht heeft, in 1927 en 1935.

Gezichtsbepalend zijn de vlakbij gelegen vulkanen Papandayan en Cikuray. De imposante vulkaantoppen torenen hoog boven het groene heuvelachtige landschap uit. De omgeving van Garut leent zich uitstekend voor het maken van wandelingen waarbij u kennis maakt met de cultuur en natuur van dit prachtige gebied, ver weg van de massa. De hoofdattractie van Garut is zonder twijfel de Gouden Krater (Kawah Mas) van de Papandayan vulkaan, op 36 kilometer ten zuidwesten van Garut. U bereikt de vulkaan via een schilderachtige route langs de dorpjes Cisurupan, Sumadra en Arjuna en beklimt dan samen met een gids de berg. Het kost misschien wat moeite om naar de kraterrand te klimmen, maar alle inspanning wordt beloond met een betoverend uitzicht over de groene vallei en omliggende bergtoppen.

Zoals bijna overal op Java is ook in Garut het grootste deel van de inwoners islamitisch en dat ziet u duidelijk terug in het straatbeeld. De meeste vrouwen dragen een hoofddoek en er staan hier veel moskeeën die een paar keer per dag oproepen tot gebed. Eén van de bekendere is de Masjid Asy-Syuro moskee. Deze moskee werd in 1934 gebouwd in de typische art-decostijl en heeft daardoor meer weg van een kerk dan van een moskee.

Een ander religieus bouwwerk dat de moeite waard is om te bezoeken, is de kleine maar fraaie hindoeïstische Cangkuang tempel uit de 8e eeuw. Deze zorgvuldig gerestaureerde tempel ligt aan de rand van een klein meertje en dichtbij het dorpje Leles, dat zo’n 10 kilometer ten noorden van Garut ligt.

Meer informatie rondreis Java »

Lees meer
Halimun National Park | Rama Tours

Halimun National Park

In het westen van Java, op circa 120 kilometer ten zuidwesten van Bogor ligt het Halimun National Park dat vernoemd is naar de bijna 2000 meter hoge berg Gunung Halimun. Sinds 1992 zijn de 40.000 hectare regenwoud binnen dit gebied een nationaal park dat naast de primaire functie van het beschermen van de natuur, ook een belangrijk rol speelt in de regionale ontwikkeling, onderwijs, ecotoerisme en agricultuur.

Vanuit Bogor, dat qua afstand relatief dichtbij lijkt, is de rit naar het park er één om niet gauw te vergeten. De uitdagende tocht kan wel tien uur duren, waarvan de laatste twee tot drie uur, ondanks het schudden en hobbelen over een onverharde en soms slechte weg, ongetwijfeld de mooiste zijn. In dit dunbevolkte gebied kijkt u uit over uitgestrekte theeplantages en een betoverend landschap. Mede doordat het Halimun National Park wat moeilijker bereikbaar is, is het gebied authentiek, ongerept en zult u er nauwelijks andere toeristen tegen komen. Ook zijn er hier vrij weinig faciliteiten voor toeristen en slaapt u in het huis van een gastvrije lokale familie die in een dorpje woont aan de rand van het nationaal park. Het onderkomen is simpel, maar schoon, en de vrouw des huizes kookt de lekkerste maaltijden voor u. Het is ook erg leuk om een wandelingetje door het dorp te maken om kennis te maken met de nieuwsgierige en vriendelijke dorpelingen die vaak heel graag de paar woordjes Engels die ze kennen, met de bezoekers willen oefenen.

Het nationaal park kunt u het best te voet tijdens een lichte of wat zwaardere trekking verkennen. De flora en fauna in het dichte oerwoud is ontzettend divers en onderweg ziet u kleurrijke orchideeën en verschillende kleine dieren zoals bijzondere vogels en kikkers en met een beetje geluk zelfs de zeer zeldzame West-Javaanse gibbon. Af en toe wandelt u ook langs kletterende watervallen, glooiende theeplantages en door primitieve dorpjes. Vaak bezoekt u een van de theeplantages met een fabriek waar de thee verwerkt wordt, op de dag dat u het park verlaat en op weg gaat naar uw volgende bestemming.

Een bezoek aan het Halimun National Park is een bijzondere en authentieke ervaring die u niet snel zult vergeten en een must voor iedere reiziger die van rust en natuur houdt en die graag van de gebaande paden afwijkt!

Meer informatie rondreis Java »

Lees meer
Ijen vulkaan | Rama Tours

Ijen vulkaan

Op het uiterste oostpuntje van Java torent de 2250 meter hoge Ijen vulkaan hoog boven het vruchtbare landschap uit. Andere hoge vulkanen in de regio zijn de Gunung Raung, Gunung Merapi en Gunung Baluran, maar de Ijen is wezenlijk anders dan deze grotere broertjes. Het immense kratermeer op de top is namelijk fonkelblauw en dit is de enige vulkaan ter wereld waar zwavel wordt gewonnen! Een bezoek aan de krater van de Ijen is dan ook een onvergetelijke gebeurtenis en mag niet ontbreken aan een tocht door het prachtige oosten van Java.

Een tocht naar de Ijen krater begint meestal vanaf uw accommodatie op de vruchtbare plantages in de omgeving van Kaliklatak, Banyuwangi of Kalibaru. Het eerste stuk gaat per jeep naar het hooggelegen Paltuding, door plantages en het regenwoud. Dit regenwoud is een van de weinige op Java waar nog enorme varens en reuzenbomen groeien, en ook worden hier heel af en toe nog luipaarden gezien. Vanaf Paltuding maakt u vervolgens een 1½ tot 2 uur durende wandeling over een schaduwrijk pad met indrukwekkende vergezichten naar de kraterrand. Tijdens de wandeling naar boven ontmoet u vele zwaveldragers, die met volle manden met zwavel (75 tot 90 kilo!) naar beneden lopen of alweer met hun lege manden op weg zijn naar boven zijn voor een nieuwe lading. Hoe hoger u komt, hoe meer de weelderige tropische begroeiing plaats maakt voor laag struikgewas en tenslotte kale graslanden. Vanaf de kraterrand, die zich nog onder de top bevindt, heeft u een prachtig uitzicht over het kratermeer met de aparte kleurschakeringen. Vanaf hier kunt u eventueel afdalen naar het kratermeer en de plek waar de zwavel wordt gewonnen, maar alleen als de vulkaan niet te actief is en de zwaveldampen niet een te groot risico vormen. Houdt er ook rekening mee dat dit een zeer steile klim naar beneden en later weer omhoog is, over een pad met losliggende stenen. Niet ongevaarlijk dus! Doe het dan ook zeker niet zonder gids of de hulp van een zwaveldrager. Tevens moet u altijd rekening houden met de zwaveldampen die soms heftig kunnen zijn. Een gasmasker is dan onmisbaar, maar dit is wel weer vaak te leen van een van de zwaveldragers.

Een andere mogelijkheid is het zien van de zogenoemde Blue Flame of Fire. Hiervoor dient u al om 1 uur ’s morgens te vertrekken vanuit uw hotel. U maakt dezelfde route naar boven, maar dan in het donker. Bij de kraterrand kunt u dan beneden het bijzondere natuurverschijnsel van de Blue Flame of Fire zien. Ook dan kunt u de steile daling maken richting de vlam en het meer. U wacht totdat het licht wordt (de vlam is te zien tot een uur of vijf) en keert dan weer terug naar de jeeps. Houdt u ook op dit moment rekening met de niet ongevaarlijke afdaling, de zwaveldampen en de temperatuur. Het kan erg fris zijn dus neem een vest en/of jas mee!

Meer informatie rondreis Java »

Lees meer
Jakarta | Rama Tours

Jakarta

Jakarta is een stad met veel gezichten. U vindt er prachtige hotels, grote winkelcentra, hoge moderne kantoorgebouwen, maar ook arme wijken (kampongs) en traditionele havens. De infrastructuur in Jakarta is weinig ontwikkeld en de dagelijkse files (macet) zorgen voor veel oponthoud. Toch is Jakarta een interessante metropool met een rijk verleden en een bezoek zeker waard: ’s ochtends vroeg naar de vismarkt (pasar ikan) en de oude haven Sunda Kelapa, waar grote Boeginese houten schoeners nog met gewone mankracht worden geladen. Hier is de geschiedenis van Batavia met de handel in specerijen begonnen. De stad heeft zich rondom de haven ontwikkeld. Een paar oude gebouwen herinneren nog aan het rijke VOC-verleden, zoals de vervallen 19-eeuwse uitkijktoren en het Scheepvaart Museum, dat is gevestigd in een oud Nederlands pakhuis. Thans leven arme mensen in de kampongs rondom deze oude haven die u het beste te voet kunt verkennen.

De meeste koloniale gebouwen in Jakarta liggen aan het Fatahilliah plein, zoals het voormalige Nederlands stadhuis en het Paleis van Justitie, waar nu musea in gevestigd zijn. Om u helemaal onder te dompelen in de oude geschiedenis van de stad, kunt u iets gaan drinken bij Café Batavia (ook op het Fatahilliah plein). Een perfecte plek voor een overheerlijke cappuccino of een ijskoud pilsje! Door de nostalgische inrichting en de oude foto’s van Amerikaanse filmsterren aan de muur waant u zich even in de jaren 30 van de vorige eeuw!

In Glodok, het China Town van Jakarta, kunt u ronddolen op de vele marktjes. Even ten zuiden van de stad ligt Taman Mini, een openluchtmuseum waar veel traditionele Indonesische huizen op ware grootte zijn nagebouwd.

Meer informatie rondreis Java »

Lees meer