Rama Tours

Vakantie Cambodja

Het koninkrijk Cambodja is bij de meesten vooral bekend om het Angkor Wat tempelcomplex, dat behoort tot één van de zeven moderne wereldwonderen. Cambodja heeft echter veel meer te bieden en is gezegend met prachtige berglandschappen, enorme meren en rivieren, paradijselijke stranden, interessante steden en traditionele bergstammen. Het land heeft een rijke, veelbewogen geschiedenis en de Khmer, de grootste bevolkingsgroep, bestuurden ooit een machtig rijk.

Landkaart Cambodja

Cambodja: Land van de Khmer

Cambodja heeft vele oorlogen gekend, waardoor toeristen het land lange tijd hebben gemeden. Het dieptepunt hierin was het schrikbewind van de Rode Khmer tussen onder leiding van Pol Pot. Deze periode duurde vier jaar waarin ruim twee miljoen Cambodjanen zijn omgekomen, een kwart van de bevolking destijds. Nog steeds zijn de diepe sporen die deze burgeroorlog heeft achtergelaten voelbaar in het dagelijkse leven. Gelukkig is de stabiliteit sinds geruime tijd weer teruggekeerd en is Cambodja een prachtige en zeer veelzijdige vakantiebestemming geworden.

Vrijwel alle Cambodjanen hangen het boeddhisme aan en dan wel de zogenoemde theravada-variant. Dit is de oudste en oorspronkelijke stroming in het boeddhisme. Meditatie, moreel gedrag en wijsheid worden als de belangrijkste onderdelen gezien voor het pad naar verlichting.

  • Opmerkingen en vragen zijn welkom.

    Wilt u informatie of heeft u een vraag of opmerking? Vul dan onderstaand formulier in en wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Praktische informatie

Visuminformatie

Vaccinaties

Kleding

Taal

Telefonie & internet

Verzekeringen

Paspoort

Geldzaken

Tijd

Elektriciteit

Beste reistijd

Visuminformatie

Voor een reis naar Cambodja is een visum noodzakelijk. Een visum kunt u bij aankomst aanvragen op de luchthavens van Phnom en Siem Reap. Dit visum is geldig voor een maximaal verblijf 30 dagen en kost ca. 35 USD per persoon. U dient hiervoor een aantal formulieren in te vullen en tevens te beschikken over een recente pasfoto en twee kopieën van uw paspoort. Bij de volgende grensposten kunt u dit visum ook aanvragen: Dong Lor en Ban Nong Kok Khen (Laos), Bavet-Moc Bai en Ving Xuong-Chau Doc (Vietnam), Aranyaphratet, Ban Hat Lek, Aur Smach, Phu Sing, Phsar Prom en Daun Lem (Thailand).

Vaccinaties

Voor Cambodja zijn geen inentingen verplicht. Wel wordt een aantal vaccinaties aangeraden, zoals DTP, hepatitis A en buiktyfus. Vaccinatie tegen gele koorts is voor Cambodja alleen verplicht als u in de zeven dagen voordat u Cambodja binnenkomt in een gele koorts land bent geweest. Raadpleeg voor actuele informatie altijd tijdig uw huisarts, de lokale GGD of het vaccinatiebureau. Het is raadzaam 4 tot 6 weken voor vertrek bij één van bovengenoemde instanties te informeren. Tip: neem uw reisprogramma mee, zodat de instantie kan zien waar uw reis exact heengaat. Cambodja is een land waar de malariamug voorkomt. Het advies is dan ook om hiertegen malariatabletten te gebruiken. Malariamuggen steken voornamelijk ‘s avonds, ‘s nachts en in de vroege ochtend. De kans op malaria wordt verminderd door kleding te dragen met lange mouwen en broekspijpen. Ook een insectenwerend middel met DEET is aan te raden. U kunt ook informatie inwinnen via de vaccinatielijn: 0900-9584 of via de website http://www.gezondopreis.nl/.

Kleding

Voor Cambodja adviseren wij u luchtige, katoenen kleding mee te nemen. In de bergen kan het ‘s avonds en ‘s nachts wat afkoelen, dan is het prettig om een vestje bij u te hebben. Ook shirts en broeken met lange mouwen zijn aan te raden voor de avond in verband met de aanwezigheid van muggen. Voor Cambodjanen is bedekte kleding de norm. U zult merken dat er deuren voor u opengaan die voor anderen gesloten blijven, als u zich aanpast aan kleding en gewoonten. Het is daarom verstandig t-shirts met een kort mouwtje en shorts en rokjes tot op de knie mee te nemen, dan zit u meestal goed. In tempelcomplexen gelden vaak iets striktere kledingvoorschriften. Neem voor de zekerheid een set nette kleding mee voor bepaalde gelegenheden (een duurder restaurant, een uitnodiging om bij iemand te eten, een officiële of religieuze bijeenkomst). Daarnaast raden wij u aan niet al te veel kleding mee te nemen omdat u uw kleding doorgaans gemakkelijk kunt laten wassen in hotels waar u minimaal 2 nachten verblijft. En komt u kleding tekort, dan is Cambodja de beste plek om nieuwe kleding te kopen.

Taal

De officiële taal van Cambodja is het Khmer. Ruim 90 % van de bevolking spreekt deze taal. Het Khmer behoort tot de Austro-Aziatische talen en is voor ons niet leesbaar. Het schrift komt uit Zuid India en heeft invloeden uit het Sanskriet en Pali. In de toeristische gebieden is Engels vaak de voertaal en kunt u zich goed verstaanbaar maken. De oudere generatie in Cambodja spreekt dikwijls ook nog Frans, wat terugvoert naar de Frans-koloniale tijd.

Telefonie & internet

In Cambodja is ook mogelijk ter plaatse een simkaart aan te schaffen. De kosten voor het gebruik van uw mobiele telefoon zijn in dit geval lager dan bij het gebruik van uw Nederlandse simkaart. In de meeste (toeristische) steden in Cambodja zijn internetcafé’s te vinden waar u spotgoedkoop gebruik kunt maken van het internet. Houdt u er wel rekening me dat het internet soms erg traag kan zijn. Ook kunt u hier vaak voordeliger bellen naar het buitenland.

Verzekeringen

Wanneer u een mooie reis heeft geboekt of wilt gaan boeken is het natuurlijk verstandig om een goede verzekering af te sluiten. U wilt tenslotte onbezorgd op reis! Er zijn twee soorten verzekeringen: de reisverzekering en de annuleringsverzekering.

Reisverzekering
Met een goede reisverzekering gaat u onbezorgd en goed voorbereid op vakantie. U kunt bij de meeste verzekeraars kiezen tussen een kortlopende of doorlopende reisverzekering. Zo kunt u zelf bepalen welke verzekering het best bij u past. Een reisverzekering bestaat standaard uit de basisdekking. Heeft u bijvoorbeeld onverwachte reiskosten, of maakt u iets stuk in de hotelkamer dan bent u hiervoor in de meeste gevallen verzekerd. Daarnaast kunt u de basisdekking uitbreiden en onder meer geneeskundige kosten, ongevallen of rechtsbijstand meeverzekeren zodat u ten allen tijden goed verzekerd bent tegen bijvoorbeeld de kosten van opname in een (privé/duur) ziekenhuis of kliniek in het buitenland, of tegen repatriëring van u en uw reisgenoten na een ongeval of ziekte.

Annuleringsverzekering
Behalve een reisverzekering, is ook een annuleringsverzekering erg belangrijk. Het zal u maar gebeuren dat de door u geboekte reis niet door kan gaan, of dat u de reis vroegtijdig dient te beëindigen. Met een annuleringsverzekering zijn zowel de kosten voor annulering als de eventuele ongebruikte reisdagen verzekerd. Daarbij kunt u de annuleringsverzekering bij de meeste verzekeraars uitbreiden met de allrisk-annulering (u bepaalt zelf de reden voor annulering) en een verzekering voor de (zaak)waarnemer.

Een doorlopende annuleringsverzekering is meestal inbegrepen in de doorlopende reisverzekering. Dit kunt u navragen bij uw verzekeraar. Houdt u er rekening mee dat bij een doorlopende annuleringsverzekering, de maximaal verzekerde reissom per persoon meestal € 1.250 of € 1.500 bedraagt. De meeste verzekeringsmaatschappijen bieden de mogelijkheid om het verschil tussen de totale reissom en het maximaal verzekerd bedrag bij te verzekeren.

Een kortlopende annuleringsverzekering moet doorgaans binnen 7 dagen na het boeken van de reis worden afgesloten en de premie ligt tussen de 5% en 7% van de reissom. Een voordeel van een kortlopende annuleringsverzekering is dat u per reis kunt afwegen of het nodig is.

Verzekering afsluiten
U kunt via Rama Tours Holland geen reis- of annuleringsverzekering afsluiten. In het verleden hebben wij naar tevredenheid samengewerkt met de Europeesche en zij bieden een scherpe premie en gunstige voorwaarden. Er zijn natuurlijk nog andere aanbieders, zoals Unigarant, FBTO of ANWB. U kunt ook op de website van de Consumentenbond kijken voor meer informatie omtrent reis- en annuleringsverzekeringen en om te kijken welke verzekering het best bij u past.

Paspoort

Uw paspoort dient bij aankomst in Cambodja nog minimaal zes maanden geldig te zijn. Belgische reizigers dienen te beschikken over een internationale reispas. Tevens adviseren wij u om een kopie van het paspoort mee te nemen of naar uzelf te mailen. Bij verlies of diefstal kan dit erg handig zijn. Indien uw paspoort is gestolen of zoek is geraakt, dient u een nieuw reisdocument aan te vragen bij de Nederlandse ambassade in Bangkok (de ambassade voor Cambodja wordt vertegenwoordigd door de Nederlandse ambassade in Thailand). Voor de resterende periode van uw verblijf kunt u gebruik maken van een noodpaspoort. Vergeet echter niet om ter plaatse een verklaring van vermissing in te vullen en/of aangifte van diefstal te doen.

Geldzaken

Munteenheid
De munteenheid van Cambodja is de Riel (KHR). De waarde van deze munt fluctueert en ligt de laatste jaren tussen de 5500 tot 6000 Riel voor 1 euro. Voor actuele informatie over wisselkoersen verwijzen wij u naar de website www.xe.com. Er zijn biljetten van 50, 100, 500, 1000, 2000, 5000, 10,000, 50,000 en 100,000 Riel. De biljetten van 500, 1000 en 2000 zijn handig in het dagelijks gebruik. Zorg dat u altijd wat kleinere coupures bij u heeft voor fooitjes of kleinere uitgaven. De Riel die u overhoudt kunt u in het buitenland niet meer omwisselen. Wij adviseren u daarom de laatste dagen niet al te veel geld meer op te nemen of om te wisselen. Pinnen U kunt vrijwel overal pinautomaten vinden, behalve in de wat afgelegen gebieden. Let op: de automaten geven dollars uit, geen Riel.

Creditcards
U kunt vaak in de grote hotels, restaurants en warenhuizen en bij veel duikscholen gebruik maken van uw creditcard. Wel wordt er bijna altijd een commissie van ongeveer 2% berekend. We adviseren u wel om het gebruik van uw credit card te vermijden omdat er namelijk nog weleens gefraudeerd wordt. In de internationale hotels kunt u uiteraard wel op een veilige manier uw credit card gebruiken. De meest geaccepteerde creditcards zijn van Mastercard en Visa.

Fooien
In Cambodja is het tegenwoordig steeds vaker gebruikelijk om fooien te geven. Vooral uw chauffeur en/of gids zullen het op prijs stellen een extraatje te ontvangen na hun inzet. Het bedrag dat u geeft aan fooi is volledig aan uzelf en afhankelijk van uw mate van tevredenheid. Ook porters en kamermeisjes kunnen een extraatje wel waarderen. Wij adviseren u wel om de fooien persoonlijk te overhandigen.

Afdingen
Het is in Cambodja de normaalste zaak om te onderhandelen over de prijs van producten en diensten, vooral op markten en in lokale winkels. Voelt u zich dus niet bezwaard om een lagere prijs te vragen dan wat er wordt gevraagd. Ook bij het gebruik van lokaal vervoer, bijvoorbeeld taxi’s en tuktuks (motortaxi), is het gebruikelijk te onderhandelen over de prijs. In supermarkten en restaurants wordt in de regel niet afgedongen. Hier worden in de meeste gevallen vaste prijzen gehanteerd. Voor het afdingen zijn geen echte richtlijnen. Neem vooraf een bedrag in gedachte wat u maximaal wilt uitgeven voor het product of de dienst. We adviseren altijd op respectvolle manier te onderhanden. Blijf te allen tijde lachen en probeer niet te schreeuwen of kwaad weg te lopen.

Tijd

In onze zomertijd is het in Cambodja vijf uur later dan in Nederland, in onze wintertijd zes uur. Cambodja bevindt zich in dezelfde tijdszone als de omliggende landen Vietnam, Laos en Thailand, maar in China en Maleisië is het een uur later.

Elektriciteit

Cambodja heeft over het algemeen een redelijk betrouwbaar elektriciteitsnetwerk, hoewel in de meer landelijke gebieden stroomstoringen regelmatig voorkomen. Het voltage is meestal 220 volt. Daarnaast is het handig om een wereldstekker mee te nemen. Deze zijn te koop bij onder andere ANWB en Hema.

Beste reistijd

Klimatologisch is Cambodja in te delen in drie seizoenen, namelijk het droge seizoen, het hete seizoen en het regenseizoen. Het droge seizoen van oktober tot en met februari is wellicht de meest aangename periode om naar Cambodja te reizen. Het is over het algemeen droog en de temperaturen liggen rond de 26 tot 29 graden Celsius. Eind februari beginnen de temperaturen al fors op te lopen en maart, april en begin mei zijn over het algemeen zeer heet. Na deze hete periode brengt de moesson enigszins verkoeling, maar uiteraard ook veel regen met zich mee. De zwaarste regens vallen meestal in juli en augustus. Het betekent niet dat het de hele dag door regent. Vaak zijn het dagelijks hevige maar korte buien. En daar tegenover staat dat het landschap wel heel mooi en groen wordt en de rivieren (en watervallen!) voller en spectaculairder worden.

ZELF ZOEKEN? DAT KAN!

Zoek hier tussen al onze bestemmingen.

Rama Tours Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven van de laatste
weetjes? Meld u dan nu aan!
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.