Rama Tours

Volg ons op:

Auteur
Henk Halferkamps
Reisspecialist
Stel een vraag

Henk Halferkamps

Mijn persoonlijke verhaal

Al als kleine jongen was ik gefascineerd door wereldbollen en atlassen. Ik herinner me nog goed dat ik als 5 of 6 jarige steeds in die mooie oude atlassen zat te neuzen en vooral getroffen werd door het woord Koela Loempoer. Dat schreef je toen nog met 3 x oe en ik dacht, wat moet dat iets prachtigs zijn, als je zo’n naam hebt (alleen de naam al). Ook op de middelbare school was aardrijkskunde een van mijn favoriete vakken. Het was voor mij niet van zelfsprekend dat ik zou komen te werken binnen het toerisme. Ik heb eerst Duits aan de universiteit van Amsterdam gestudeerd, van het studentenleven genoten en vertaalwerk gedaan. Mede dankzij Meta, mijn partner die toentertijd in Yogyakarta werkte, ontdekte ik de schoonheid van Indonesie. Met de rugzak ben ik heel vaak op pad geweest naar Zuidoost Azie. Op deze manier ben ik het vak toerisme gerold en hebben Ton en Elly me de kans gegeven om bij Rama Tours Holland te komen werken. Thans ben ik samen met Meta de eigenaar van dit goed lopend bedrijf. Nog steeds ga ik richting het verre oosten voor inspiratie, hotelinspecties en om nieuwe oorden te verkennen. Ook de directe contacten met onze lokale agenten en hoteliers zijn me waardevol. Het contact met klanten blijft me boeien en ook om aparte reizen voor ze samen te stellen.

Ik heb net weer een aantal reizen gemaakt naar “de Grote Oost”, Sulawesi, Papua en de Kleine Sunda Eilanden, een prachtig gebied, dat de laatste jaren helaas uit de gratie is geraakt. Gelukkig merken we dat de belangstelling naar dit gedeelte van de gordel van Smaragd weer toeneemt. Er zijn bijvoorbeeld prachtige reizen te maken per Pinisi, traditionele boegineze schoeners, waarbij het varen wordt afgewisseld met het verkennen van afgelegen paradijselijke eilanden en duiken.

Mijn favoriete foto’s

Mijn favoriete gerecht in Azië

Streetfood natuurlijk!
Goede restaurants vind je natuurlijk overal, maar het ongelofelijk aanbod van streetfood maakt Zuidoost-Azië juist zo uniek. En ik heb altijd trek en ben nieuwsgierig, dus altijd in voor wat spannend nieuws op het gebied van eten en drinken. En dan kom je in Azië wel aan je trekken. Of je nou per auto met chauffeur rijdt, een stukje fietst of met de brommer onderweg bent, steeds weer kom je stalletjes tegen waar ze lokale specialiteiten verkopen, meestal ter plekke bereid door een door de wol geverfde kok of kokkin, die hetzelfde gerecht meestal al jaren aan vooral de lokale bevolking verkoopt. Dus daar moet je zijn! En zo stop ik dan regelmatig als ik weer wat lekkers zie, bijvoorbeeld bij ter plekke langs de kant van de weg gebrande cashewnoten in India, heerlijk soepjes zoals Pho en Bakso in respectievelijk Vietnam en Indonesië, op de barbecue bereide seafood in Kep, Cambodja of in de haven van Labuan bajo of Waingapu, heerlijke pittige Laksa in Thailand of Maleisië, en ‘s avonds natuurlijk de nightmarkets afstruinen in Hanoi, op Phu Quoc, in Jakarta of Singapore voor een niet te versmaden maaltje. En dan niet te vergeten het enorme aanbod aan rijp, sappig en zoet tropisch fruit dat aan de kant van de weg of op een van de ontelbare markten wordt verkocht. En dan denk ik meteen aan het lekkerste fruit van allemaal, de koning der vruchten, de durian! Men zegt dat ie stinkt, maar ik vind dat hij een aangename en aanlokkelijke geur verspreidt. En het witte vruchtvlees van een goede durian is romig zoet, zacht van smaak en als je er eenmaal van hebt geproefd en de smaak waardeert, zul je altijd weer op zoek gaan naar die unieke smaaksensatie!

Terug naar reisspecialisten

Recente reisverslagen van Henk

rondreis kleine sunda eilanden pasola op sumba blog 1
Vis in de haven van Waingapu op Sumba | Rama Tours Holland