Reisreportage over Grand Cru wijn uit Birma

“We oogsten twee keer per jaar. Vlak na het winterseizoen rond februari/maart en een keer na de moessonperiode zijn de druiven rijp. We gebruiken alleen de druiven van de oogst in het voorjaar. De druiven die we na de regenperiode plukken, gooien we weg. We probeerden er in het verleden wel wijn van te maken, maar de kwaliteit blijft ver onder de maat.”

FrançoisRaynal spreekt Engels met een zachte melodieuze stem waarin zijn Franse afkomst onmiskenbaar doorklinkt. De rondleiding die ik krijg door de kelders van het wijngoed en de wijze waarop hij vertelt over het werk dat hij met zijn team verzet, ademen de geest van een gepassioneerde vinoloog. Francois is van geboorte een Fransman en op een wat merkwaardige wijze hier in de wijngaarden op de oevers van het Inle meer terecht gekomen.

“De eigenaar van het Chateau is U Nay Win Tun. Tun is van de Pao stam die jarenlang oorlog voerde met de Birmese militaire junta. In 1990 werd een vredesverdrag gesloten en kreeg Tun de gelegenheid om een business te starten. En succesvol was hij. In korte tijd verdiende hij een vermogen in de jade , edelstenen en de export van teakhout. Elf jaar geleden zocht hij naar een nieuwe bestemming voor de grote winsten die hij boekte. Zijn nieuwe investering moest Ôiets geks zijn, iets afwijkends, iets wat Birma nog niet kendeÕ. Hij importeerde druivenstokken uit Europa en plantte die hier aan het Inle meer aan. Dat wijn maken een kunde en kunst is werd hem snel duidelijk. We hebben elkaar ontmoet en ik ben de uitdaging aangegaan om hier in de tropen wijn te gaan maken.”

Vanuit het dorp NyaungShwe dat even ten noorden van het Inle meer ligt loopt de weg zuidwaarts langs de oost-oevers van het meer. Na vier kilometer wijst een richtingaanwijzer naar rechts: Red MountainEstate. De smalle weggetje stijgt stijl en loopt dood op het toegangshek van het wijngoed. Daar laat je je fiets achter en loop je verder tot het overdekte terras. Vanaf het terras kijk je uit over ruim 75 hectaren ge•importeerde druivenstokken die aangeplant zijn op de heuvelruggen langs het meer. Op het terras kun je kiezen voor een proeverij of gewoon voor het drinken van een glas of fles wijn.

“Hoewel de grond zeer geschikt is voor de verbouw van druiven, spreekt het klimaat totaal in het nadeel van de druiventeelt”, vertelt François. “De stokken importeren we uit Frankrijk en Spanje. Omdat het hier het hele jaar door warm is, komen de stokken niet tot rust zoals tijdens het najaar en de winter in Europa. Noem de wijze waarop de stokken zich hier moeten aanpassen aan de natuur maar gerust ‘tegennatuurlijk’. We proberen op een haast kunstmatige wijze de groei en het moment van de oogst te bepalen. In 2004 haalden we veertigduizend stokken uit Israel, voornamelijk SauvignonBlanc. Daar zat ook wat Pinot Noiren Chardonnay bij. In 2005 volgden ruim honderdzeventigduizend stokken uit Spanje waaronder SauvignonBlanc,Pinot Noir, Muscat Petit Grain en Tempranillo, gevolgd door nog eens 210,000 stokken uit Spanje waaronder Shiraz, Carignan, Petit Verdot,CabernetSauvignon en AlicanteBouchet. De eerste commerci‘le opbrengst oogstten we in 2008. Red Montain leverde in het eerste jaar zo’n 70.000 flessen rosŽ, Shiraz-Temperanillo, Pinot Noir en Tawny. In vergelijking met de opbrengsten per hectare in Europa is dat een geringe oogst.”

Wijnen van Red MountainEstatekom jedoor heel Myanmar tegen in restaurants en hotels. Ook een enkele supermarkt heeft het product in het assortiment opgenomen. “De prijs per fles werkt in ons nadeel. We het moeten het hebben van de toeristen die bij hun diner toch graag een flesje wijn willen drinken. Dan is er toch niets mooier dan een fles wijn uit het land waar je op vakantie bent?
Aan de prijs valt weinig te doen. De investeringen zijn hoog. De stalen tanks waarin we de druivenmost verwerken, komen uit Europa evenals de vulstraat en alle andere zaken die nodig zijn bij de productie en het bottelen. Vergeet niet dat het hele jaar door mensen aan het werk zijn in de wijngaarden. De druiven gunnen ons hier geen winterslaap.Iln’y as pas un jour sans travaille.”

Tijdens de proeverij valt me op dat de wijn van een hoge kwaliteit is. De meeste wijnen van Red MountainEstate doorstaan met gemak de vergelijking met goede wijnen uit Europa en de nieuwe wereld. Terwijl de zon verstoppertje speelt met de horizon,stop ik voor tien dollar een uitstekend flesje rood in mijn rugzak en fiets terug naar mijn hotel.

Tekst door Noël en Rietha Servaes, januari 2012