Beste mevrouw Arielle de Wit,

Allereerst, wij hebben een heel fijne vakantie gehad en kijken met erg veel plezier terug op onze tocht over Bali en door Java.

Op Bali waren wij prima tevreden over de accommodaties en de begeleiding van de gids en de chauffeurs. De Nederlands sprekende gids was zeer sympathiek en de gezamenlijke verdieping in het hindoeïsme met haar was heel leerzaam..
Van Joost en Roos de melding dat het prettig was dat het programma soepel aangepast kon worden. Joost had wel de kanttekening dat de beklimming van de Gun Agung redelijk zwaar was. Wij zijn geoefende bergwandelaars, maar ook dan is 1.600 m omhoog en ook weer omlaag heel erg veel en het schijnt echt compromisloos steil omhoog te gaan !. Wij willen adviseren om dat wel als waarschuwing bij deze activiteit op te nemen.

Op Java was het inderdaad een prima suggestie om naast de Borubudur te overnachten, zodat wij direct om 6 uur naar binnen konden.
The Phoenix was natuurlijk top en de fietstocht door rijstvelden en langs een aantal adresjes was erg leuk.
In Bogor was Happy Valley tegenvallend. Op zich was de accommodatie nog redelijk (hoewel de hygiëne zonder enige moeite beter zou kunnen !), maar vooral de ligging deed afbreuk. Nu paste het toch al niet in ons programma om rond onze overnachting Bogor zelf te bezoeken, maar ook dan was een accommodatie in de stad zelf aantrekkelijker geweest. Wij hebben nu de botanische tuinen vanuit Sukabumi bezocht en hebben toen ook een markt en de diversiteit aan horeca aandacht gegeven. Gesteld dat wij direct na aankomst uit Nederland Bogor als plek genomen hadden om even te acclimatiseren na de lange vliegtocht, dan zouden wij met Happy Valley niet gelukkig geweest zijn.

Het verblijf in Halimun was heel bijzonder, door het verblijf in het dorp en de tocht door het regenwoud en het was daarna goed bijkomen in Pelabuhan Ratu. Leuk voor ons was dat wij in Halimun ’s ochtends bij het opstarten van de theepluk aanwezig waren, omdat het hier nog sprake is van ‘traditioneel’ handwerk, terwijl het in de echte theegebieden voor het overgrote deel ‘machinaal’ of met de schaar gaat. Dat zie je ook terug in de hoogte en percelering van de theevelden.

Bij ons bezoek aan die ‘echte’ theegebieden, rond en op Malabar vonden wij de accommodatie in Malabar een beetje ontzield en daardoor wat sneu. Enerzijds is het natuurlijk een prachtig huis in een mooi onderhouden setting. Maar het wordt duidelijk te weinig gebruikt en je voelde ook weinig liefde in de exploitatie: de kamers waren niet schoon en de inrichting van het huis leefde niet. Met nauwelijks extra moeite zou het verblijf hier optimaal geweest kunnen zijn.

Een langer verblijf in Malabar zou in onze planning de moeite waard geweest zijn, omdat __n hoofdervaring hier wel opspeelde: het verkeer is dermate druk geworden en wordt ook steeds drukker, waardoor het overbruggen van enige afstand heel veel tijd kost. Vooral het in- en uitrijden van een stad als Bandung vraagt veel tijd. En dat zal zich meer en meer moeten vertalen in extra dagen in een verblijf op bepaalde plaatsen, zoals in ons geval in een plek als Malabar.
Aan de chauffeur lag het niet. Komar heeft ons overal goed heen gebracht en had voldoende tips en gedachten voor zaken onderweg. De zonsopgang vanuit het hotel bij de Borubudur, de tocht naar de lava-velden bij de Merapi en ook zijn suggestie voor een bezoek aan een theefabriek ten noorden van Cianjoer waren heel sympathiek. Later zagen wij in moderne Malabar hoe ouderwets productie en arbeidsomstandigheden boven Cianjoer waren !

Met plezier delen wij deze ervaringen en mochten er nog vragen zijn, dan horen wij het graag.

Met vriendelijke groet,

Rein Willems