Irene van Steenbergen, 16 juli 2018
Voor veel mensen is reizen een belangrijk onderdeel van hun leven en daar zijn wij het natuurlijk helemaal mee eens! De onvergetelijke ervaringen die u tijdens uw reizen opdoet verrijken uw leven en bovendien heeft het toerisme vaak een positieve invloed op de welvaart van de lokale bevolking. Toch kan het maken van verre reizen en een duurzame levensstijl een lastige combinatie zijn. Zo is de CO2-uitstoot van vliegreizen bijvoorbeeld belastend voor het milieu, is water in veel landen schaars en kunnen reizen ook een negatieve invloed hebben op de flora, fauna en lokale bevolking. Op dit moment is het toerisme een van de snelst groeiende industrieën ter wereld en alleen door onze reisgewoonten aan te passen, kunnen we ervoor zorgen dat komende generaties nog van de reisbestemmingen kunnen genieten zoals we deze vandaag de dag kennen. In dit artikel geven we daarom enkele tips hoe u duurzaam kunt reizen.
Meer informatie over duurzaam toerisme »
Om maar met de deur in huis te vallen: duurzaam vliegen bestaat eigenlijk niet. Op dit moment staat 90 procent van het vliegverkeer in het teken van het toerisme. Daarmee zijn toeristen die het vliegtuig nemen verantwoordelijk voor vijf procent van alle CO2-uitstoot in de wereld. Dat is natuurlijk een aanzienlijk percentage al staat het nog in schril contrast met de overige 95% die de industrie, scheepvaart, het autoverkeer en de huishoudens voor hun rekening nemen. Toch is het zaak ook die vijf procent proberen te verminderen. De vliegtuigindustrie is daar natuurlijk al volop mee bezig, maar ook u kunt uw steentje bijdragen.
Wanneer er een alternatief voor vliegen bestaat, zoals bijvoorbeeld de trein of de boot, dan is dit bijna altijd beter voor het milieu. Toch ontkomt u bij een verre rondreis bijvoorbeeld niet aan een of meerdere vluchten. Er is gelukkig een aantal manieren om de impact van uw vliegreizen op het milieu te verkleinen. Zo is het beter om minder vaak en langer op vakantie te gaan, dan om vaker kortstondig op vakantie te gaan met het vliegtuig. Daarnaast bieden veel luchtvaartmaatschappijen u de mogelijkheid om de CO2-uitstoot van uw vliegreizen te compenseren. U betaalt dan extra voor uw ticket en dit bedrag wordt geïnvesteerd in projecten die zijn opgezet om de wereldwijde CO2-uitstoot te reduceren.
Eenmaal op locatie aangekomen, kunt u net als thuis uw negatieve impact op het milieu beperken. In verre landen wordt energie bijvoorbeeld vaak minder duurzaam opgewekt dan in Nederland. Het is daarom nog belangrijker om op te letten dat u niet onnodig energie verspilt. Zorg er dus voor dat het licht uit is en de airco uitstaat zodra u de hotelkamer verlaat. Door uw handdoeken bovendien meerdere dagen te gebruiken, zorgt u ervoor dat het hotel energie bespaart die normaal benodigd zou zijn om uw handdoeken te wassen.
Daarnaast werken veel hotels en restaurants de plastic soep in de hand, doordat zij (ongevraagd) allerlei in plastic verpakte artikelen aanbieden. Denk bijvoorbeeld aan het verpakte rietje dat u bij uw drankje krijgt aangeboden en zaken als shampoo, conditioner en flesjes water op uw hotelkamer. Aangezien deze geopende producten na uw verblijf direct worden weggegooid, levert u een bijdrage aan het terugdringen van het onnodige gebruik van plastic door deze in plastic verpakte artikelen niet te gebruiken en dicht te laten.
Wanneer u een strand of andere openbare locatie bezoekt, spreekt het bovendien voor zich dat u uw afval netjes weggooit en niet laat rondslingeren. Veel Aziatische stranden zijn helaas, mede dankzij het massatoerisme, sterk vervuild en in verschillende delen van landen als Indonesië en India wordt daarom hard gewerkt om de stranden schoon te krijgen en schoon te houden.
Natuur is vaak een belangrijk onderdeel van een vakantie naar een ver land. Maar hoe zorgt u ervoor dat uw verblijf in de natuur zo min mogelijk negatieve impact zal hebben op de lokale flora en fauna?
Neem bijvoorbeeld niet deel aan dieronvriendelijke activiteiten, waarbij direct contact met dieren wordt aangeboden, waarvoor dieren uit het wild worden gehaald of waarvoor dieren worden getraind en/of gefokt. Ga dus niet zwemmen met dolfijnen, maak geen ritje op een olifant en ga niet op de foto met een tijger. In plaats daarvan kunt u bijvoorbeeld een georganiseerde jungletrekking maken om wilde dieren in hun natuurlijke omgeving te bekijken of een boottocht maken om op zoek te gaan naar walvissen of dolfijnen.
Ook is het zeer belangrijk dat u de flora en fauna zo min mogelijk verstoort tijdens uw reizen. Wijk bijvoorbeeld niet af van de paden tijdens een wandeltocht en raak geen koraal tijdens het snorkelen. De natuur is zeer kwetsbaar en koraal kan bijvoorbeeld al afsterven na één aanraking. Koop bovendien geen souvenirs die van dieren en planten (zoals ivoor of koraal) zijn gemaakt. Dit stimuleert de aantasting van de lokale natuur en bovendien mag u om die reden veel van deze souvenirs niet eens mee terug nemen naar Nederland.
Toerisme heeft de potentie om de werkgelegenheid en welvaart van de lokale bevolking te verbeteren. Maar als u enkel een reis boekt via een reisorganisatie van buiten het vakantieland en vervolgens alleen gebruikmaakt van internationale hotelketens, dan zal de positieve impact van uw reis op de lokale bevolking minimaal zijn. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van homestays, lokaal geproduceerde souvenirs te kopen en door op excursie te gaan met locals, komt uw geld direct bij de lokale bevolking terecht. Bovendien zijn dit dingen die niet alleen heel duurzaam zijn, maar die uw reiservaring bovendien een leuke extra dimensie zullen geven. Rama Tours probeert bij de organisatie van uw rondreis altijd gebruik te maken van kleinschalige lokale reisagenten en accommodaties.
Wat moeten we doen om er uiteindelijk voor te kunnen zorgen dat alle prachtige reisbestemmingen ook voor toekomstige generaties behouden blijven? We zijn er namelijk nog lang niet. De internationale politiek worstelt met het klimaatakkoord van Parijs en het kost veel tijd om burgers te stimuleren om duurzamer te gaan leven. Veel tijd hebben we wellicht niet meer. Daarom willen we als kleine reisorganisatie, samen met u, de wereld stap voor stap verbeteren voor generaties die na ons komen. Wat kan Rama Tours nog meer doen dan over duurzaamheid schrijven en zijn klanten waarschuwen? Laat het ons weten en zend ons uw ideeën! We stellen uw mening zeer op prijs!
#PEAKPLASTIC
Het plastic verkruimelt tot kleine stukjes, terwijl het nooit vergaat. Als dit zo doorgaat is er in 2050 meer plastic in zee dan vis!
Zorgwekkend @plasticsoupfoun: pak plastic aan!#PlasticSoup #Blueplanet#WNF pic.twitter.com/Y902Tyaq6K— Rama Tours (@RamaToursNL) January 20, 2018
Enjoy your summer on beautiful and clean beaches! Join #worldcleanupday on the 15th of September where 150 countries do a massive cleanup – the biggest global initiative ever seen. JOIN IN! For Danish registration: https://t.co/vF1ACqtTsg Other countries: https://t.co/tfzjqV4jlB pic.twitter.com/nX4zYY6dIx
— Plastic Change (@PlasticChange) June 27, 2018