15 mei 2019
Delhi, Agra en Jaipur vormen samen de zogenaamde Gouden Driehoek in het noorden van India. Een bezoek aan deze steden is al sinds jaar en dag de meest populaire en klassieke reisroute in het land. En dat is niet voor niets! Je gaat terug in de tijd en reist door de unieke wereld van de maharadja’s en het vroegere Mogolrijk. Zelf heb ik deze steden al verschillende keren bezocht en ik blijf me iedere keer weer verwonderen over de rijke cultuur, bijzondere architectuur en oogverblindende schoonheid!
Voor de meeste reizigers is de hoofdstad Delhi het startpunt van een reis langs de bijzondere bezienswaardigheden van de Gouden Driehoek. Het is een stad van grote contrasten met de luxe villa’s en overheidsgebouwen in Nieuw-Delhi en nauwe steegjes, tempels, moskeeën en imposante poorten in het ommuurde Oud-Delhi.
Een goed beginpunt van een bezoek aan Delhi‘s bezienswaardigheden is Chandni Chowk dat wordt gezien als het centrum van Oud-Delhi. Al onderweg hier naartoe worden al je zintuigen geprikkeld en kun je niet om het feit heen dat je in India bent. Het is hectisch en chaotisch en overal om je heen zijn mensen, brommertjes, auto’s, riksja’s en je moet niet verbaasd zijn als er opeens een koe voor je voeten loopt. Chandni Chowk is een markt die gecreëerd werd in 1650 en is nog steeds één van de meest levendige gedeeltes van de stad. Je kunt hier uren rondstruinen en genieten van het heerlijke Indiase streetfood. Als je hier uitgekeken bent, bezoek dan het gigantische Rode Fort dat eigenlijk nog onderdeel vormt van de markt en uit dezelfde tijd stamt en dat tot 1857 de hoofdzetel was van het Mogolrijk. En als je dan toch in de buurt bent, mag je zeker de Jama Masjid moskee niet missen. Dit is de grootste moskee in India en biedt plaats aan 25.000 mensen!
Na de drukte en chaos van Oud-Delhi is het een verademing om de Qutab Minar te bezoeken. Deze minaret is 72,5 meter hoog en de hoogste stenen toren van India en een prachtig voorbeeld van de islamitische architectuur. De bouw van de minaret begon al in 1192, maar was pas een paar eeuwen later voltooid. Bekijk niet alleen de toren, maar neem ook de rest van het Qutab-complex in je op.
Voordat je verder reist naar Agra is een bezoek aan Humayun’s tombe de moeite waard. Veel mensen vinden dit de mooiste bezienswaardigheid van Delhi en als je de poorten van dit complex binnenstapt, snap je waarom. Op een zeven meter hoog plateau in een symmetrische, vierkante tuin die een oase van rust is, staat een indrukwekkend mausoleum. Het werd in de zestiende eeuw gebouwd als laatste rustplaats voor Humayun, de tweede heerser van het Mogolrijk. Het is opgetrokken uit rood zandsteen en wit marmer en diende als inspiratiebron voor de Taj Mahal vanwege zijn prachtige architectuur en koninklijke uitstraling. Gek genoeg zie je hier vaak nauwelijks andere (westerse) toeristen en ben je hier zelf vaak ook een attractie en willen mensen graag met je op de foto.
Agra is zeker niet de meest charmante stad van India, maar hier vind je wel het meest majestueuze monument ter wereld: de Taj Mahal. Het absolute hoogtepunt van een bezoek aan de Gouden Driehoek! Inmiddels heb ik de Taj Mahal verschillende keren bezocht en iedere keer weer kan ik niet geloven dat het echt is en geen droom. Dit imposante, wit marmeren mausoleum wordt beschouwd als een van de zeven nieuwe wereldwonderen en geldt als het toppunt van de Mogol-architectuur. In 1983 werd de Taj Mahal bijgeschreven op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het moment dat je de Taj Mahal voor het eerst ziet is een echt kippenvelmoment en zul je niet snel vergeten.
Voorbeeldreis ‘India, De Gouden Driehoek en Varanasi’
De Taj Mahal wordt jaarlijks door miljoenen bezoekers bezocht en voor vele van hen staat het mausoleum symbool voor de ultieme ode aan de liefde en romantiek. Tussen 1632 en 1648 liet Shah Jahan, de vijfde heerser van het Mogolrijk, het grafmonument bouwen als laatste rustplaats voor zijn geliefde echtgenote Mumtaz Mahal die kort na de geboorte van hun 14e kind was overleden. Na de dood van Shah Jahan werden ook zijn resten bijgezet. De beste tijd om dit monument te bezoeken is met de zonsopkomst of zonsondergang. De zonnestralen geven het gebouw dan een bijzonder goudgele gloed, een magisch moment!
Behalve de Taj Mahal vind je net als in Delhi, ook in Agra het Rode Fort. En mocht je het Rode Fort in Delhi al indrukwekkend vinden, dan weet je hier niet wat je ziet! Het is een prachtig fort met veel verschillende vertrekken. Shah Jahan werd hier jarenlang opgesloten door zijn zoon en vanaf het fort keek hij uit over de Taj Mahal die hij voor zijn geliefde had laten bouwen. Erg wreed!
Voorbeeldreis ‘India, Kleurrijk Rajasthan’
Wat Agra mist aan charme, wordt dubbel en dwars goedgemaakt door Jaipur! Deze levendige stad is minder chaotisch en een stuk kleiner dan bijvoorbeeld Delhi. Desalniettemin zijn er in de hoofdstad van Rajasthan vele bezienswaardigheden die je tijdens een bezoek aan de Gouden Driehoek niet over mag slaan.
Wat al snel opvalt is dat vele gebouwen een ‘roze’ kleur hebben. Dit is een overblijfsel uit het jaar 1876 toen de prins van Wales en koningin Victoria op bezoek kwamen. Maharaja Ram Singh van Jaipur besloot toen om de hele stad roze, de kleur van de gastvrijheid, te schilderen om zo de belangrijke gasten te verwelkomen.
Een gebouw dat al roze was vóór het bezoek van de prins en koningin is het Hawa Mahal paleis. Eigenlijk is dit niet zozeer een paleis maar meer een façade van vijf verdiepingen met vele ramen, balkons en nissen. Achter de ramen liggen geen kamers maar lopen brede gangen. Het gebouw had slechtst één doel, namelijk om de haremvrouwen van de maharadja de mogelijkheid te geven om de jaarlijkse parade te kunnen zien zonder dat zij zelf gezien konden worden.
Voorbeeldreis ‘India, Rajasthan Luxe’
Jaipur’s belangrijkste toeristische trekpleister ligt echter net buiten de stad, in Amber. Hier ligt op een heuvel het gigantische goudkleurige Amber Fort dat in 1592 gebouwd werd door Maharaja Man Singh. De vele vertrekken zijn fantastisch mooi gerestaureerd en het is niet moeilijk je voor te stellen hoe luxueus het hier geweest moet zijn.
Neem voordat je weer terug gaat naar de stad nog even een kijkje bij de eeuwenoude en bijzondere ‘stepwell’ die je hier in Amber kunt vinden. Een ‘stepwell’ is een lager gelegen waterbron die per zigzaggende trapjes naar beneden te bereiken is. Dit water werd eeuwenlang gebruikt als drinkwater en om in te wassen.
Wat je ook zeker niet mag missen in Jaipur is een bezoekje aan ’s lands beroemdste Bollywood bioscoop: de Raj Mandir Cinema. De ervaring begint al in de lobby die bedekt is met duizenden juwelen. Daarna stap je het auditorium binnen en kijk je samen met meer dan 1200 filmfans dé Bollywood film van dat moment. Tijdens de film wordt er enthousiast meegeleefd met de hoofdfiguren en moet je niet gek opkijken als er geklapt, gedanst en gejoeld wordt. De films zijn zonder ondertiteling, maar de verhalen zijn beeldend genoeg om toch de grote lijnen te kunnen begrijpen. Dit is mijn favoriete activiteit in Jaipur en hoe dan ook een onvergetelijke ervaring en de perfecte afsluiter van een bezoek aan de Gouden Driehoek!
Klinkt een rondreis door India jou als muziek in je oren? Neem gerust contact met ons op en wij vertellen je graag over de mogelijkheden.