Rama Tours
rondreis bali vijf bs blog header 2

De 5 beste B’s van Bali

1 oktober 2020

Indonesië bestaat uit duizenden prachtige eilanden, maar van de bekendere eilanden blijft Bali toch wel onze favoriet! Ondanks dat het eiland relatief klein is, biedt het zoveel afwisseling: mooie stranden met een diepblauwe zee, perfecte surfgolven, een kleurrijke onderwaterwereld vol exotische vissen, eeuwenoude en bijzondere tempels, traditionele dorpjes, bamboe- en mangrovebossen en imposante vulkaantoppen en natuurlijk de oneindige rijstterrassen die zo karakteristiek zijn voor Bali.

Omdat het onmogelijk is om alle hoogtepunten in één blog te beschrijven, vind je hieronder een selectie van de vijf beste en bijzonderste B’s van Bali.

Bedugul en het Bratanmeer

rondreis bali pura ulun danu bratan blog 2

In het groene, glooiende berglandschap van centraal Bali ligt aan de rand van het heilige Bratanmeer het gemoedelijke bergdorpje Bedugul. Doordat het dorp op circa 1300 meter hoogte ligt, heerst er een aangenaam klimaat en is het er merkbaar koeler dan in de lager gelegen gebieden.  Dit gunstige klimaat en de ligging van Bedugul aan de rand van een belangrijke irrigatiebron, zorgen er bovendien voor dat het land hier ontzettend vruchtbaar is. Vele soorten groente- en fruitgewassen gedijen hier uitstekend en worden verhandeld op de dagelijkse Candi Kuning markt in het dorp. Als je de tijd hebt is het erg leuk om deze kleurrijke markt te bezoeken.

De beroemdste bezienswaardigheid van dit gebied is het hindoeïstische tempelcomplex Pura Ulun Danu Bratan dat gewijd is aan de watergodin Dewi Danu. Dit fraaie complex is in 1633 gebouwd en bestaat uit verschillende tempels die op een aantal kleine schiereilandjes in het Bratanmeer liggen. Vanaf bepaalde punten lijken de tempels zelfs op het meer te drijven! De daken van de verschillende tempels hebben meerdere lagen en de hoogste tempel telt maar liefst 11 daken. En met een beetje geluk ben je er op de juiste dag en maak je een van de ceremoniën mee die regelmatig plaatsvinden om de godin te eren.

Naast een bezoek aan de tempel is het ook zeker de moeite waard om de enorme botanische tuin van Bedugul te bezoeken. Behalve een fantastisch uitzicht over het meer en de omgeving, vind je hier maar liefst 500 verschillende soorten orchideeën en 700 soorten bomen.

Belimbing rijstvelden

rondreis bali belimbing sawas rijstvelden blog

Bali staat bekend om zijn uitgestrekte sawa’s en je komt ze overal tegen, maar de mooiste en spectaculairste zijn wat ons betreft de rijstvelden van Belimbing. Deze rijstterrassen liggen op circa twee uur rijden van de internationale luchthaven in het heuvelachtige binnenland van Bali. Je kunt hier fantastische wandel- en fietstochten maken door een adembenemend landschap. Onderweg kom je behalve gifgroene en glooiende rijstvelden, ook typische Balinese dorpjes tegen en plantages waar allerlei gewassen verbouwd worden.

Wat de omgeving hier extra bijzonder maakt, is dat dit gebied nog vrij ongerept is en je er (nog) nauwelijks andere toeristen tegenkomt. Hierdoor kun je kennismaken met het authentieke Bali van jaren geleden. Als je op zoek bent naar een beeldschoon plekje om te genieten van rust en ruimte, dan is Belimbing the place to be.

Bali Barat National Park

rondreis bali bali barat national park blog

In het weinig bezochte uiterste noordwesten van Bali ligt het Bali Barat National Park, het enige nationale park van Bali. Dit ongerepte natuurgebied is misschien wel een van Bali’s best bewaarde geheimen. Wat het Bali Barat National Park in onze ogen extra speciaal maakt, is dat het door zijn ligging de enige plek op Bali is waar je zowel de zonsopkomst als zonsondergang kunt aanschouwen!

Het is een bergachtig gebied met een grote verscheidenheid aan flora en fauna. In het noorden vind je vooral droge savannebossen en grasvlakten, in het zuiden juist voornamelijk vochtige tropische bossen en langs de kust dichte mangrovebossen. Er leven verschillende dieren in het park en vooral voor vogelspotters is dit een paradijs, omdat er veel zeldzame vogelsoorten voorkomen. Je kunt het park het best verkennen door een wandeling te maken met een ervaren gids. Er zijn diverse wandelroutes uitgezet die variëren in lengte en zwaarte. Het is ook erg leuk om een kanotochtje te maken door de mangrove.

rondreis bali bali barat np menjangan blog

Vanzelfsprekend is een bezoek aan dit park een must voor natuurliefhebbers, maar ook duik- en snorkelfanaten komen hier aan hun trekken. De beste duik- en snorkelstekken van Bali liggen voor de kust van het nationale park en in de wateren rondom het onbewoonde eilandje Menjangan dat onderdeel is van het beschermd natuurgebied. Steil aflopende koraalwanden, ontelbare tropische vissen, een onevenaarbare zichtbaarheid en grotten, je vindt het hier allemaal! De meeste bezoekers aan het Bali Barat National Park verblijven in de gemoedelijk kustplaatsje Pemuteran dat net ten oosten van het park ligt, maar het is uiteraard ook mogelijk om binnen de grenzen van het park te verblijven. The Menjangan resort is in dat geval onze absolute favoriet. Je vindt hier ook de ‘Bali Tower’ waarvandaan je een schitterend uitzicht over het park hebt.

Besakih tempel

rondreis bali besakih tempel blog

Op het voornamelijk hindoeïstische Bali wemelt het van de tempels. Eigenlijk vind je in elk dorp al op zijn minst drie tempels: de Pura Desa (dorps- stadstempel), de Pura Puseh (tempel voor de stichter van het dorp) en de Pura Dalem (tempel voor de overledenen). Vaak zijn het vrij simpele en kleine tempels, maar er zijn er ook tientallen, zo niet honderden verspreid over heel Bali die bijzonder fraai zijn en zeker de moeite waard om te bezoeken. Voor Balinezen is er één tempel die het allerbelangrijkst is, de Pura Besakih die ook wel de Moedertempel genoemd wordt.

De Pura Besakih is een eeuwenoud en gigantisch tempelcomplex met circa 200 heilige bouwwerken verspreid over verschillende terrassen met meerdere meru’s en paviljoens. Het ene bouwwerk is nog mooier en bijzonderder dan het andere en je kijkt hier werkelijk je ogen uit. Vrijwel elke tempel of altaar heeft zijn eigen viering en daarom is er bijna altijd wel een festival wat je bij kunt wonen als je deze tempel bezoekt. De indrukwekkende tempels zijn gebouwd op de helling van de actieve vulkaan Gunung Agung en zijn wonder boven wonder tot nu toe altijd gespaard gebleven tijdens vulkaanuitbarstingen. Voor veel hindoes een teken en bevestiging dat het tempelcomplex een heilige plek is en door de goden wordt beschermd.

Bukit Peninsula

De natuur in de binnenlanden van Bali is werkelijk prachtig, maar geen reis naar Bali is compleet zonder een paar dagen te genieten van zon, zee en strand! De mooiste stranden vind je op het Bukit Peninsula dat in de volksmond ook wel simpelweg de Bukit genoemd wordt. Dit heuvelachtige schiereiland vormt het zuidelijkste puntje van Bali en de bekendste plaatsen op de Bukit zijn Jimbaran, populair vanwege de vele uitstekende visrestaurants en Nusa Dua, dé perfecte plek als je van rust en luxe houdt.

rondreis bali bukit peninsula blog 3

Er is een aantal manieren om het schiereiland te verkennen, maar het leukst is om een dagje een scooter te huren om te gaan strandhoppen. Je hoeft dan vaak niet lang te zoeken tot je een verlaten strandje hebt gevonden. Veel van de bekendere stranden, zoals Balangan en Padang Padang, liggen ingeklemd tussen indrukwekkende kliffen en zijn vanwege de metershoge golven populair bij surfers.

Behalve goudgele stranden met een azuurblauwe zee, vind je op het Bukit Peninsula ook cultuur. Bij het plaatsje Uluwatu staat op een 70-meter hoge klif een 11e eeuwse hindoeïstische zeetempel. De tempel zelf is misschien niet zo fraai als sommige andere tempels op Bali, maar het uitzicht overtreft wel iedere andere tempel! Ook wordt hier iedere avond rond zonsondergang een traditionele apendans (kecak dans) opgevoerd, erg leuk om een keertje bij te wonen!

rondreis bali uluwatu tempel blog

Ben jij enthousiast geworden om op reis te gaan naar het bijzondere Bali? Neem dan contact met ons op! Om alvast in de stemming te komen en inspiratie op te doen, klik op de link hieronder om onze voorbeeldreizen te bekijken.

Bekijk onze voorbeeldreizen naar Bali

Volg ons op:

Rama Tours Nieuwsbrief
Altijd op de hoogte blijven van de laatste
weetjes? Meld u dan nu aan!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.